Re: paprika
E to ti je problem.Neke će krepati do kraja.Ako ništa ne učiniš sve ovakve će krepati do kraja za par dana.Odi ovako-Acribat u sistem kpk,i folijarno istovremeno. Folijarno minimalnu dozu.Možeš folijarno i Ridomil.Isto minimalac jer će biljka povući i preko korijena.Barem tako mislim.
Ridomil može i zemljišno,ali mankozeb djeluje depresivnio na korijen,ali za silu se to može tolerirati.Zato bih ja išla zemljišno Akrobatom.
Quadris,2,5 dcl na 1000 m/2 kpk,i e,ovo ti je skupo i preskupo,a možeš kupiti samo litru koja košta 2800 kn-Fonganil 1 dcl/1000 m/2 istovremeno. Fonganil je čisti metalaksil,bez mankozeba.Ta kombinacija pouzdano zaustavlja napad kod biljaka u početnoj fazi ,kod jače napadnutih će većina preživjeti i formirati korijenje iznad ogloganog dijela stabljike ako je dio zdravog dijela pokrito zemljom.Loše je to što tretman treba ponoviti za dva tjedna,a onda opet za jedno tri,a trebati će vjerojatno i kasnije,a još je lošije to što bi Fonganil smio ići u najviše dvije intervencije u jednoj godini.Pa zato ako ga i odlučiš kupiti,nakon dva tretmana nastavi sa Acrobatom i qadrisom samostalno.Acrobata na 1000 m/2 jedno osamdeset deka.Kada radiš zemljišno najprije pusti vode da se malo natopi zemlja.Ne previše,toliko da kada puštaš fungicid zemlja lijepo pije i raspoređuje suspenziju čim šire.Kod zavrpšetka ne čekaj na ispiranje cijevi,minuticu nakon kraja zatvori vodu.
Jesam li rekla-Fonganil je od Singente,da ne tražiš na krivom mjestu.Ja sam ga kupila u Sloveniji,ali ima i kod nas.Malo me čudi što je u tako "mladom" plasteniku već nastao takav problem,moji su stari deset,a treću godinu ratujem sa problemom.Onako,za pravo.Prije je bilo malo pomalo.
Nisam probala,ali sam razmišljala da bi možda bilo dobro ići zemljišno sa Kaptanom,i folijarno istovremeno sa Ridomilom ili Acrobatom.Jeftinije je.
Skoro pa zaboravih-u nadolazečim toplim danima,bez obzira na savjet struke plastenik zaljevaj predvečer.Kako bi se voda rasporedila do jutra na sve strane i kada se zemlja ugrije preko dana ne bude previše vlažno u zoni korijena.Topla prevlažna zemlja pogoduje razvoju gljivica i one se vodom šire na susjedne biljke.One koje procjeniš da će svakako krepati nakon tretmana čupaj.