Može li mi netko dat upute za uzgoj presadnica.
Planiram sijat vedranu svega 1000 sj. Mislio sam u negrijan plastenik staviti još 1 dodatni i dobro ga zatrpati agrilom, ali bojim se pošto neću biti uvijek u blizini da nebi mogao pravovremeno reagirati. Stavit ću ih u ljetnu kuhinju, a tamo opet imam problem sa dnevnim svijetlom, ali to ću već nekako sanirati. Zanima me pošto ću ih prvo sijati u 160 rupa dali je potrebno napraviti zaštitu sa previcurom, dodajete li još kakva dodatna hranjiva, u kojih količinama i koliko često. Koja je minimalna temperatura potrebna kako bi flanci dovoljno brzo napredovali? Znam da je optimalno 25, a jel recimo 18/20 dovoljno?
Evo sam se sjetila jutros tebe,a vidim da ti nitko ništa nije rekao,pa da probamo riješiti neke tvoje nepoznanice.
Možeš napraviti flance i na prozorskoj klupčici,ali ih prije toga stavi na nakljavanje.
To napraviš jednostavno ako imaš neku grijalicu na struju - ima i sistem električne deke,ali ak ništa nemaš,jedan mali uljni radijator može dobro poslužiti.Posiješ na 204,ne mora biti 160,staviš kontejnere jedan do drugog ili jedan iznad drugog ali sa razmakom dvadesetak cm kako bi topli zrak mogao citkulirati.To sve pokriješ nekom plahtom - ono,napraviš malu kučicu i temperaturu držiš na 28-30 stupnjeva svih dvadeset četiri sata.Nakon par dana će početi klijanje,sedmi dan nicanje,deseti dan će sve biti vani.Možda i dan prije.
Pritom moraš paziti da ti trmperatura ne pobjegne preko 35,jer će se spaliti klice,i da ti se zemlja ne isuši.Zato možeš kontejnere prije naklijavanja dobro zaliti i prektiti tankom prozirnom folijom - može ak nemaš drugo i celofan.Ako se ipak ukaže potreba za zalijevanjem prije nicanja ili u toku nicanja,obavezno to radiš sa toplom vodom. Kada počne nicanje treba svijetla,ali i zadržati temperaturu - ne više tolko visoku,ali bar 25 još dva dana ,zapravo tako dugo dok sve ne bude vani.Ako temperatura prije drastično padne,neniknuto neće niknuti ili će de odužiti na jako dugo.
E sada,dok je sve niklo može to ići na prozorsku klupčicu tako dugo dok ne dođu biljke na pevo par pravih listova.Onda moraju na presadnju u veći prostor.
Paprici,ko i svim biljčicama nije toliko bitna temperatura zraka,i budu se one ugodno osjećale i na 20 stupnjeva ako im nije za noge hladno.Nikada temperatura substrata nesmije biti ispod 17.Nabolje je da je 20.Inače korijen ne restemne funkcionira,biljka se muči,a može u propasti.Nakon nicanja,ako je temperatura substrata ispod 20 nemoj ga držati jako vlažnim,nek bude umjereno,ali ne presuho.Nikakva ti zaštita nije potrebna,jedino ako primjetiš polijeganje,onda reagiraš.Ja već godinama nisam zalijevala niti zemlju niti presadnice.Ali ako želiš,možeš,pogotovo ako u toku rasta imaš jako vlažan substrat i visoku temperaturu,a biljke nisu toliko razvijene da bi pokrile kontejnere - napravile zasjenu lišćem.
Eto.
Još nešto?