Sa leve strane trake sadis biljku na svakih 30cm a sa desne strane sadis isto na 30 cm.Samo sto biljke nisu jedna naspram druge.Prakticno imas biljku na svakih 15cm.Traka od trake je 50-55cm.
Pokazacu vam slike.
Vidim po slikama da ti sadis samo po jedan red paprike pored trake i redovi su ti jako razmaknuti.
Mi sadimo papriku na 30cm ali sa obe strane trake cik cak tako da prakticno je biljka od biljke udaljena 15 cm.Ako ti imas 70 hiljada u jednom redu mi isadimo duplo zato sto sadimo sa obe strane trake.
Berba pocinje u avgustu i traje do prvog jaceg mraza prosle godine smo brali u novembru i prodavali za 1euro po kg.
Ja sam prosle godine imao 16 branja.Sav roba se prodaje u dvoristu jer je selo svaki dan prepuno kamiona nikada nemamo potrebu da robu nosimo na pijacu.
Kod nas se uvek sadi gusto paprika mora da se sklopi tako da redovi ne smeju da se poznaju.Pre prvog branja se svaki red pazljivo progazi.
Evo link ovo je iz 2012 pokusacu da nadjem jos slika.
image hosting 30 mb
Ne kida se nista ko zeli manje plodova moze da poprska bakrom i biljka ce zbaciti sve cvetove.Radenkovic ima extra paradajiz ali zemlja im nije tako dobra za papriku kao u Ravnju.
Pa proseno ima 7-8 plodova ali neka stabla daju i po 20 dobrih paprika.Mi i sejemo gusto jer kada bi sejali retko kao vi sva paprika pi popadala od tezine plodova.Ovako gust sklop ne da joj da pada vec se uplet jedna u drugu a i rastojane izmedju redova od 50-55cm takodje joj neda da padne.
ove godine sadim na jednoj njivi 1,65 hektara a na drugoj 0,52 hektara.Sledece godine ako bog da sadicemo 4 hektara.
Uvek ima biljaka koje ne daju iz nekih razloga ni prosek.Ako je leto jako vrelo imali smo 2012 15 dana temparature od40C do 45C gde su mi svi plodovi na spoljasnim redovima izgoreli,bacio sam preko 10 tona opecene paprike.Prosle godine zbog kise i vrucine vecina ljudi je imala bakteriozu.
A najbitnija stvar je da iako ljudi rade velike povrsine svi rade poluamaterski jer svi imaju druge poslove nikome paprika nije zanimanje.Pogotovo stariji ljudi koji ne prihvataju nikakve promene.
Najbitnija je stvar da se uznese dovoljno vestackog djubriva i da se tacno zna koliko treba da bude hraniva u zemlji prema ocekivanoj tonazi u branju.
Evo primer ja ako ocekujem recimo 50tona po hektaru moram da znam da ce mi ta paprika iz zemljista potrositi:
200kg Azota
50kg Fosvora
220kg Kalijuma
Date kolicine su kolicine koje ce bilje potrosti da bi napravile 50 tona ploda posto biljke nemaju pristup 100% mi moramo uneti mnogo vise:
300kg Azota posto se najlakse usvaja
150kg Fosvora
440kg kalijuma