pozdrav svima nisam se do sada bavijo uzgojom paprike ove godine sam prvi put zasadijo oko 4000 sadnica paprike slonovo uvo sad je u fazi cvjetanja zametnut je tek po jedan plod zanima me koliko treba od cvjetanja pa do zrenja plodova dodacu i par slika da vidite kako izgleda i jos me zanima kad prskati protiv crvljivosti ploda i sa cim
Protiv moljca se ne prska napamet. Malo pretraži listove sa donje strane i kada nađeš jaja onda si to označi i kontroliraj svaki dan kada će početi gusjenice izlaziti iz jaja i onda prskaj. Tako ja radim,. Uglavnom ja pretpostavljam da će prvo prskanje biti za oko 5 - 10 dana.
Evo par slika da se vidi kakvo je stanje, kreće se od donjih listova prema gore i zahvaćeno je 5-6 donjih listova na stabljiki listovi požute i otpadaju.
Imam Nordox a cabage je preporučio Neoramom a pročitao sam da se ne prska u cvatnji a čisto sumnjam da ga ovdje mogu i nabaviti kao što mi treba Affirm i nema ga nigdje kod nas.
Kakva je preporuka da ipak pređem bakrom pa šta bude ili šta napraviti problem je što kod nas ima jako malo sredstava za zaštitu bilja.
![]()
![]()
To je tek presađena paprika ili je već u debeloj berbi?Evo par slika da se vidi kakvo je stanje, kreće se od donjih listova prema gore i zahvaćeno je 5-6 donjih listova na stabljiki listovi požute i otpadaju.
Imam Nordox a cabage je preporučio Neoramom a pročitao sam da se ne prska u cvatnji a čisto sumnjam da ga ovdje mogu i nabaviti kao što mi treba Affirm i nema ga nigdje kod nas.
Kakva je preporuka da ipak pređem bakrom pa šta bude ili šta napraviti problem je što kod nas ima jako malo sredstava za zaštitu bilja.
![]()
![]()
hvala puno na odgovoru,posto sam procitao postove na temu paprike ja sam to i predpostavio.jos jedno pitanje.dali je slonovo uvo plasenicka paprika jer koliko sam ja citao na forumu mislim da i nije?
Nije, ima manu usitnjavanja plodova u gornjim etažama. Ja sam probala prošle godine i nisam bila zadovoljna - prvi val je dobro, kasnije nije nešto.
U plastenik samo hibrid.
Uzmes Koragen i poprsces dva puta u roku od 14 dana ako imas samo 100m2 ta bocica od 100ml ti moze trajati godinama ide 2ml na 10litara vode vode.Ovo ce ubiti sve stetne bbube i ima produzeno dejstvo.Kod imas i pakpvanje od 25ml oko 10eura kosta.pozdrav svima.htio bih da kazem da vam se svima divim zbog vaseg rada u poljoprivredi.naime ja dok nisam postavio plastenik (100 m2) malte ne nisam imao briga.:icon_surprised: a sad svaki put kad udjem u njega ja se nasikiram.i tako moj problem je sledeci:nesto mi na paprici (slonovo uvo) napravi rupicu i ta mi paprika strune:fiery:.do sada sam je tretirao samo jednom i to sa calipsom i sa metod sc 480 i to negdje prije mjesec dana.eto toliko pa ako neko moze da mi kaze sta bi to moglo biti bio bih mu zahvalan