• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

dasabaja

Novi član
Tu od
3 Kol 2015
Poruka
2
Bok, narode. Treba mi pomoć nekog iskusnog kad su paprike u pitanju, tj. obolenja.
Ove godine sam prvi put u saksijama na terasi zasadio par semena ljutih paprika (jalapeno), cisto sa uz rucak da imam nesto ljutkasto.
Raste biljka, cveta, radja...sve pet, ali na dve stabljike kao da je nesto napalo. Da li sa slike mozete da mi kazete sa je u pitanju i sta mi je ciniti? Dodao bih da se na par listova vidi i sitna, sitna bela..hm...kao paucina.

Mogu okaciti i dodatne slike ako vas neki odredjeni deo stabla konkretno zanima.

Hvala na bilo kakvoj pomoci!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kakvo lijepo školsko pitanje, hvala na njemu jer si odgovor već sam dao - ako si našao sitnu paučinu, crveni pauk je u pitanju.
Uzmi neki akaricid i poprskaj. Neko malecko pakiranje jer tebi to treba samo malo.
Ne znam jel se pauk može riješiti nikotinom, vunaste uši mogu i zelene.

Probaj ovako - u pol litre vode namoči dvadeset četiri sata dvije razmrvljene cigarete i time špricaj biljke. Mislim da bude crveni pauk krepao. Ponovi jedno dva, tri puta svaki drugi dan.

dasabaja

Novi član
Tu od
3 Kol 2015
Poruka
2
Nisam video nista crvenkasto da mrda po listovima...ali probam cim se vratim s posla! Odmah cu da izmrvim cigare...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Nemožeš vidjet okom, koristi neko povečalo barem 20X, i pogledaj s donje strane lista, moguće da su i grinje, ali u svakom slučaju akaricid, ili što kolegica kaže cigarete, ali ja osobno nebih, jer sam totalni mrzitelj cigareta..puj.puj..tj fuj.fuj.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Ljudi, ima li neko neki prijedlog? U plasteniku imam oko 750 biljaka Kaptura. Vjerujte mi, nikad se nisam vise razocarao u neku biljku kao u njega. Pa, on trune kao nenormalan. Na 10 paprika nadjem 8 koje trunu, i to prilicno velike.. Zaista nemam rijeci da opisem situaciju. Razumijem da je vruce, ali on izgleda kao more, zelena masa savrsena, kalcijum dobija i preko lista i kroz sistem i opet nista..

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
To su ti oni leptiri koji su letjeli napravili.
Sada je kasno, nisi ih pošricao.
Uzmi Affirm i pošpricaj ako još lete.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@johabica
Leptiri? Pa zar je moguce da zbog njih trune? Paprika izgleda kao tipican nedostatak kalcijuma. Sta rade leptiri pa da ona trune, jer nigdje nema rupe na paprici?!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, ako je kalcij, onda je kalcij. Daj joj.
Ja sam mislila da ti ju je kukuruzni moljac napao.Ako trune na vlažno, onda je. Ako trune na suhe fleke, onda je kalcij.
Inače, Kaptur hoče i magnezija dosta, ali od toga ne bi trunula.
Leptiri snesu jaja i gusjenice se ubuše u papriku, i onda ona trune, ali to je onda mokra trulež, vodenasta.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Ovako izgleda
IMG_6860.jpg

IMG_6859.jpg

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kalcij je.
Šta god napravio, oštečene ne možeš popraviti. Daj kalcij za novonarasle.
Ove kada pocrvene nekako prodaj ako možeš jeftinije ako treba, a šta ćeš sada. Uvališ u vreče poneku da se ne vidi, to si domačica odreže, ostatak je ok, ali znaš ljude, oni bi sve savršeno kada već plate.
Morati ćeš biti nepošten ako želiš nešto izvuči, sam se odluči. Ili otvoreno reći - znate što, kunu jeftinije jer je takva situacija. Ali poznavajuči ljude, nema ti kod njih milosti - oni hoće savršenstvo, negdje je duboko u nama ukorijenjena je svijest koliko smo sami nesavršeni, pa tražeči savršenstvo tamo gdje ga ne treba biti kompenziramo vlastito nesavršenstvo.
Alaj sam ga zmotala, ali to ti je to, tako, na žalost.

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Ljudi, ima li neko neki prijedlog? U plasteniku imam oko 750 biljaka Kaptura. Vjerujte mi, nikad se nisam vise razocarao u neku biljku kao u njega. Pa, on trune kao nenormalan. Na 10 paprika nadjem 8 koje trunu, i to prilicno velike.. Zaista nemam rijeci da opisem situaciju. Razumijem da je vruce, ali on izgleda kao more, zelena masa savrsena, kalcijum dobija i preko lista i kroz sistem i opet nista..
Rekao sam ti da moras poprsksti koragenom dva puta kokuruzni leptir je postavio jaja kada je paprika bila mala sada je puna crva koji je buse,Poprskaj sutra odmah koragenom danas je svetac ne radi se, on ce ubiti i crve i jaja Ako ne poprskas imaces stetu 80%.Tebi jedna flasica od 100ml moze trajati godinama.Mnogi koji ne znaju za koragen misle da je nedostatak kalcijuma

Ovako izgleda
IMG_6860.jpg

IMG_6859.jpg
Johabica ti je lep objasnilsaako truli na vlazno onda je leptir polozio jaja ako truli na suvo kao na ovim slikama onda je kalcijum.Nastavi da pustas i da prskas preko lista.Kalcijum je jako vazan moras pustiti Calcinit kroz sistem cim se pojave ptvi cvetovi i Vuksal preko lista posle ga dodajes svake druge nedelje jer ako zakasnis na malim zametcima se pojave ove fleke koje mi ni nevidimo dok je paprika mala.Kod mene je Kapur dobar ali ni blizu kao moja paprika

Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@laca022
Ti mislis da je kod mene problem insekt, a na kalcijum?
Ne mogu naci Koragen kod nas, ne znam sta da radim.. Izgubicu ja sav rod ako ovako nastavi..

I da, u istom plasteniku imam i oko 200 struka paradajza. Da budem iskren, i paprici i paradajzu sam prilicno kasno poceo davati kalcijum. Isti problem sam imao i sa paradajzom, velika kolicina trulezi plodova, takodje od donje strane kao i kod paprike. Zemljiste je svjeze, 6-7 godina nista na njemu nije radjeno. Ima li iko ideju sta je siguran problem, jer valja mi saditi i u buduce u istu zemlju, a ove godine je bila katastrofa?! Cak postoji mogucnost da sam imao manjak vlage u zemljistu. Sve biljke na pocetku sistema za navodnjavanje su zdravije od onih na kraju.

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Je da si mlad, ali ponašaš se ko dijete - vidiš i sam da ti u zemlji nedostaje kalcija - nikakve folijarne intervencije to neće popraviti, a niti zemljišno interventno u mjeri u kojoj treba. Ili možda hoće, ali će te koštati prekomjerno.
Sada spašavaj sa kalcij nitratom kpk, folijarno nijedan plod ne može uzeti kalcij jer plod ne upija, samo list.
Kada skineš kulturu odmah na jesen rasij kalcinit - kupi ph metar, izmjeri i vidi kolko ti treba. Sigurno puno. Ne kompliciraj si život i odradi to na jesen da ti se kroz zimu mikrobiološki režim tla stabilizira.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Jo je u pravu,puštaj nekoliko dana za redom kalcij,paprika bude malo podivljala zbog dušika ali neki drugi izbor nemaš.Ti odluči da li češ ostaviti plod ili ne,crpe hranu a financijsku vrijednost nemaju.Brzo se budu zametnuli drugi.Ja bih još uveo jednom dnevno folijarno nešto oko 1 sat popodne,dolaze vručine a svaki put kada ti se bude paprika povenula,povući će kalcij iz ploda.Pojačaj vodu, jer ponekad biljka ne može uzeti kalcij iz tla zbog slabog vodnog režima.

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
Je da si mlad, ali ponašaš se ko dijete - vidiš i sam da ti u zemlji nedostaje kalcija - nikakve folijarne intervencije to neće popraviti, a niti zemljišno interventno u mjeri u kojoj treba. Ili možda hoće, ali će te koštati prekomjerno.
Sada spašavaj sa kalcij nitratom kpk, folijarno nijedan plod ne može uzeti kalcij jer plod ne upija, samo list.
Kada skineš kulturu odmah na jesen rasij kalcinit - kupi ph metar, izmjeri i vidi kolko ti treba. Sigurno puno. Ne kompliciraj si život i odradi to na jesen da ti se kroz zimu mikrobiološki režim tla stabilizira.
Johabica ti je sve lepo rekla skidaj plodove pustaj kalcinit i spremi se dobro za sledecu godinu.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Cak postoji mogucnost da sam imao manjak vlage u zemljistu. Sve biljke na pocetku sistema za navodnjavanje su zdravije od onih na kraju.

Ne znam kako imaš složeno navodnjavanje. Tu je problem sa podignutim cisternama, ne rade dovoljan tlak ili imaš pretanke cijevi za navodnjavanje za tu dužinu redova.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Mi brali nešto vanjske paprike na pokusnom polju od 140 m2

Prilozi

• CAM01245.jpg
    CAM01245.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 124
  • CAM01247.jpg
    CAM01247.jpg
    68 KB · Pregleda: 133

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Kod mene je u odnosu na ove vrućine paprika super.
Ovu godinu zasadio i čili paprike po prvi put i više sam nego zadovoljan.
Danas nešto papričica obrano i priprema za slanje za Bosnu.

Par slika i video.
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=Uv4quG1-D2g[/YT]

DUJLABL

Član
Tu od
25 Svi 2015
Poruka
42
dobro vece,moram se pohvaliti da sam prvu turu crvene paprike prodao prosle sedmice
:icon_super:

Najnoviji postovi

Na vrh