Rekao sam ti da moras poprsksti koragenom dva puta kokuruzni leptir je postavio jaja kada je paprika bila mala sada je puna crva koji je buse,Poprskaj sutra odmah koragenom danas je svetac ne radi se, on ce ubiti i crve i jaja Ako ne poprskas imaces stetu 80%.Tebi jedna flasica od 100ml moze trajati godinama.Mnogi koji ne znaju za koragen misle da je nedostatak kalcijumaLjudi, ima li neko neki prijedlog? U plasteniku imam oko 750 biljaka Kaptura. Vjerujte mi, nikad se nisam vise razocarao u neku biljku kao u njega. Pa, on trune kao nenormalan. Na 10 paprika nadjem 8 koje trunu, i to prilicno velike.. Zaista nemam rijeci da opisem situaciju. Razumijem da je vruce, ali on izgleda kao more, zelena masa savrsena, kalcijum dobija i preko lista i kroz sistem i opet nista..
Johabica ti je lep objasnilsaako truli na vlazno onda je leptir polozio jaja ako truli na suvo kao na ovim slikama onda je kalcijum.Nastavi da pustas i da prskas preko lista.Kalcijum je jako vazan moras pustiti Calcinit kroz sistem cim se pojave ptvi cvetovi i Vuksal preko lista posle ga dodajes svake druge nedelje jer ako zakasnis na malim zametcima se pojave ove fleke koje mi ni nevidimo dok je paprika mala.Kod mene je Kapur dobar ali ni blizu kao moja paprikaOvako izgleda
![]()
![]()
Johabica ti je sve lepo rekla skidaj plodove pustaj kalcinit i spremi se dobro za sledecu godinu.Je da si mlad, ali ponašaš se ko dijete - vidiš i sam da ti u zemlji nedostaje kalcija - nikakve folijarne intervencije to neće popraviti, a niti zemljišno interventno u mjeri u kojoj treba. Ili možda hoće, ali će te koštati prekomjerno.
Sada spašavaj sa kalcij nitratom kpk, folijarno nijedan plod ne može uzeti kalcij jer plod ne upija, samo list.
Kada skineš kulturu odmah na jesen rasij kalcinit - kupi ph metar, izmjeri i vidi kolko ti treba. Sigurno puno. Ne kompliciraj si život i odradi to na jesen da ti se kroz zimu mikrobiološki režim tla stabilizira.
Cak postoji mogucnost da sam imao manjak vlage u zemljistu. Sve biljke na pocetku sistema za navodnjavanje su zdravije od onih na kraju.
Ja sam imao svake godine takvih problema,ove godine mi niti jedna paprika nije riknula,osim dva komada kaj su potrgali cucak i mačak kad su se lovili po plasteniku...Ma to ti je onda to - fitoftora. Sada vidim da si ti iz Dubrovnika, tamo je vruće, zemlja se ugrije, ti je zaliješ pa je vlažna i javi se fitoftora stabljike u razini zemlje.
Pogledala sam aktivnu tvar Eliosa - to je zapravo Ridomil, i napravio si ono što je trebalo - ne znam koju si količinu Ridomila (Eliosa stavio - mislim da je on čak jači u metalaksilu od Ridomila - vidim da ga ima osam posto, a ne sjećam se da je koji Ridomil jači od šest posto, možda se varam, ali mislim da je tako), ja sam znala frknuti zemljišno kilu na sedamsto kvadrata. Odradi i folijarnu sa Eliosom, možeš i malo Quadrisa dodati, i to je to. Ne zalijevaj preko dana, ako se sve ne smiri, onda nemoj niti ujutro, nego kasno navečer, da se vlaga do jutra rasporedi zemljišno i smanji u zoni razine sa uzemljenim dijelom stabljike.
I ja imam Kaptur u plasteniku, ima nešto krepanih biljaka, desetak, na kraju gdje je vlažnost zbog pojačanog pritiska u cijevima veća. Izgleda da je on malo osjetljiviji na zemljišnu fitoftoru od drugih paprika. Isto sam posadila jedno tri tisuće. I dvijesto - tristo......