Eh, ovdje na forumu većina ozbiljnijih proizvođača skoro pa nikada ne iznose neke ozbiljnije probleme u proizvodnji, Osobne, Sad, ili su tako dobri u svome poslu pa ih viješto izbjegavaju, u šta - poslovne sposobnosti - uopće ne sumnjam, ili ih ipak tu i tamo imaju ali taj ponos ne da javno reći - eh, nešto mi pošlo igrom sudbe klete krivo, ili sam jednostavno nešto sam zajebo. Jel zbog nepažnje ili više sile....nebitno.
I tako sam ja jedna od onih koja nekad kiksne jel zbog više sile il zbog osobnih afiniteta sve manje posvećivanja pažne regulama proizvodne povrtlarske politike (kako sam ovo lijepo i učeno rekla, a?), pa sam imala prilike steći osobo iskustvo (to je najvrijednije jer si ga platio skupo), koje me poučilo da se sranja događaju i najboljima (meni
).
No, je, imala sam ja taj problem sa fitoftorom korijena paprike, počelo je sporadično, onak - tu i tamo koja prve godine. Pa druge našto više, pa treće hm.....pomalo iritirajuče, a četvrte katastrofalno u mojim očima jer sam do tad bila navikla da je moja paprika bila vrh vrha najbolje. Jedan od sistema liječenja je bio Ridomil zemljišno. Vidiš lijepo kako too venuće stane, i čak bilke počinju stvarti pomoćno novo korjenje. No, nakon dva tjedna, opet isponova - klone, pa opet ridič. I opet stane....pa opet ridomil....i tako to ide svojim tokom, no....vegetacije u plasteniku duga, do početka dvanaestog mjeseca čak, a mi smo bili u sredini ljeta tek. I tamo negdje koncem kasnog ljeta, moja paprika odjednom niti makac dalje s porastom. Kako bila se zatekla, tako je stala, bila mi negdje visine do cica, i dalje niti makac. Eh, sada, jel sam ja četiri ili pet puta po kilu Ridomila ubacila, znam da sam i jedan Nordoks između ostaloga......ne sjećam se točno, no, porast je bio totalno zaustavljen i mjesec dana se ona makla nije. Je ona kasnije nastavila sa rastom, valjda dok se oddekontaminirala, ali sam imala kurcšlus za popizditi.
Eh, godinu nakon toga - dala sam si ja truda umeđuvremenu i potražila na netu neke informacije i naletjela na taj Fonganil - usput sam naletjela i na Bion jer sam i za paradajz nešt tražila, bila sam imala jebadu i sa njim - klavibakter , jedan sasvim lijepi školski primjer prepoznatljiv i za onog koji nikada prije za njega čuo nije a kamo li ga uživo vidio.- pa sam vidjela da taj Fongič i Bion proizvodi Singenta, pa sam ja singentu , predsavništvo, nazvala u Samobor, a oni me uputili na njihovog Damira iz, jel Koprivnice.
E, on je meni slijedeće godine, kad je to opet krenulo donio Fonganil za probne tretmane - dva sam odradila krajnje uspješno, i pojasnio zašto ne mankozeb. Mankozeb u Ridomilu je napravio taj zastoj u porastu - jedn, dva tretmana neće napraviti štetu, ali meni je trebala intenzivna zaštita, pa......e, da, zato Singenta proizvodi čisti metalaksil, za takve ko što sm bila ja - koji su imali velike probleme.
No,ja sam u svome razmišljanju o problemu išla malo dalje, i polovila ono najbitnije - kako je i zašto do njega došlo. Pa sam si posložila sve elemente i odlučila mužu reći neka on plastenik duboko preore. Plug 14 cola, potopio ga je maksimalno, ma blizu četerdesetice su brazde bile, slijedeća sezona je zalijevanje išlo mimo savjeta struke - samo navečer kasno, i odjednom ja više problema sa zemljišnom fotoftorom nemam.
Evo, sada je na nekome red da proba objasniti zašto je to tako, može se u rečenicu, dvije.
Baš me zanima hoće li se tko dosjetiti.