Slažem se ja sa tobom @siki, no u svome izlaganju si izostavio ono - premokro.
To premokro je uzrok svih problema, a hladnoća i vrućina su katalizatori.
U takvim uvjetima se, prvenstveno dok su biljke mlade, javljaju navedeni problemi.
Ako to premokro izostane, jedini negativan efekt kod hladne noći (ili dana) je uspreni porast biljke.
Eto, i ja nekih osobnih iskustava i s time imam.
Inače, uzrok poljeganja ako i nema razvoja potogena kod tek poniklog rasada može biti i jako isušeni substrat. Tek niklim biljčicama odumru provodnice i jednostavno klonu.
Svačega mi znamo, svačega smo doživjeli.
Volimo reći nešto nekome kome treba pomoć, ponekada i pogriješimo, možda i iz neznanja, ili iz zaboravnosti, ali ja u tome ne vidim problem. Nikada me nije sram reći - ja nešto ne znam - možda trenutno ne znam i ono što sam pred godinu dana ili deset godina znala - miljijuni su mi informacija pospremljeni negdje duboko među neuronima, a ja starim i veze su im sve slabije......
Pa ako i nešto reknemo pogrešno, ima nas koji će to iskorigirati, zašto ne, tako se uči ili obnavlja znanje.
Tako, ja ipak ostajem kod svoga rečenoga - hladno i premokro će napraviti problem. A i vruće i premokro. Isprobla sam oboje - sa premokrim i prehladnim sam čak morala ponoviti sjetvu paradajza jedne davne godine.
A što se dezinfekcije tiče, već sam bila iznjela - niti je radim, niti zbog toga što je ne radim imam problema, niti je kome preporučujem za odraditi.
Eto, nije problem suprostaviti mišljenja, zato smo tu da razgovaramo.