I opet prijepori zbog paprika....
Ono šta me iskustvo naučilo je da zapravo i nije najbitnija ta veličina paprika, već neki drugi parametri.
Istinabog da to - bitnost drugih parametara - ovisi o kupcu kojem je namjenjen proizvod. Ja sam izabrala određenu, ciljanu,skupinu kupaca prema kojoj se usklađujem sa svojom ponudom - to su zapravo dvije skupine - visokoplatežna i skupina kojoj je bitno šta konzumira. Ostali od mene ne kupuju jer su im moje cijene previsoke.
Evo, @sanjin zna da ja rogu prodajem po 10 kn, on je desetak metara dalje od mene i prodaje svoju po 6. Jek tako @sanjin?
No, ja prodam od 50 - 100 kila dnevno, a on duplo više.
I gledala sam neki dan njegovu rogu - u prosjeku je teža od moje - moja je prosječno nekih 200 - 250 g, 300 su već rijetkost, preko toga rariteti.
Ali to je roga koja se pečena guli ko od šale, koja ima posebnu aromu i najviši brix od svih roga. I da imam mogućnosrt saditi neku koja daje plodove od 500 grama - ne bih je mijenjala. Bih da radim za veleprodaju a ne za krajnjeg kupca. Na gradskoj tržnici se kreče uvijek isti krug kupaca i ako kvaliteta koju određena skupina koja ju traži izostane - gotov si. Nema više nadprosječne cijene za tvoj proizvod. Možeš se samo utopiti u prosjek i povečati proizvodnju za prosječnu cijenu i u konačnici isti dohodak.
Toliko o velikim i malim paprikama.
Ono bitnije šta me muči - iako to za sada nije nikakav problem, no, sa godinama bude postao sigurno - je novi nametnik kojeg sam uočila u paprici. Smrdljivi martin se udomačio u plasteniku sa baburom i prilično često ga nalazim kada berem papriku. Čak se prilagodio već lijepo okolini - prekrasne je zelene boje. Ne znam kakvu štetu radi, no, primjetila sam da ostavlja onaj svoj karakterističan miris, a to je već veliki problem sam po sebi.
Listala sam malo po netu i našla informaciju da ga je poprilično teško suzbiti, a u paprici možda i nemoguće jer nisam našla nijedan registriran insekticid za njega u povrću.
Ima li možda netko kakve informacije o suzbijanju, ili je naišao u paprici na njega?