Kolege ja sam vam predložio jedino rešenje a vi kako hoćete.
Tripsi se uništavaju u startu da kasnije ne mogu da se previše razmnožavaju jer koliko se sećam jedna jedinka položi oko 80 jaja pa vi vidite koliko je to umnožavanje.
Sad vam prskanje ne daje neke rezultate iako su preparati i koncentracije dobri.
Još jednom ponavljam :
1dan Radar Ili Pinto kroz sistem ovim unistavate stetnike u zemlji a insekticid isparava i uništava lisne vaši i sa donje strane lista i tripse koji su u cvetu.
2 dan prskati Radar ili Pinto
3 dan prskati Dikarzol
4 dan prskati Laser
5 dan eventualno Decis
Posle dvadesetak dana pustiti Radar kroz sistem i poprskati preko lista.
Što bi deca rekla čiča mica i gotova priča.
Ovo na prvu loptu izgleda kao puno prskanja ali sa prskanjem se završi krajem jula i stetnici se svedu na procenat statisticke greške.
Nisam se željela uključivati previše u rješavanje forumaševog problema pošto sam dosta puta sa tobom bila u nekim dubiozama pa sam se vodila mišlju da ne ispadane opet da imam nešto protiv tebe, no, obzirom da i dalje forsiraš svoju tehnologiju zaštite paprike a koja nije primjerena, a niti dozvoljena više u Hrvatskoj - sada moram reagirati u interesu hrvatskih proizvođača, jer ukoliko primjene tvoj savjet, dovesti će se u situaciju da, uzmu li im se uzorci na analizu, platiti će kaznu, a cijelokupna priozvodnja će im otići na uništenje.Kao i eventualni ajvar, naprave li ga od tako tretirane paprike.
U svojoj preporuci savjetuješ dva insekticida aktivne tvari
klor pirifos, koji je izgubio dozvolu primjene 2016., sa dozvolom utroška zaliha do 2017.
No, zabrana u povrću je bila trenutna.
Ovako to izgleda
Registracija važi do 25.3.2016.
Krajnji rok za prodaju zaliha 25.9.2016.
Krajnji rok za primjenu zaliha 25.9.2017.
Dakle, ima nekih godinu dana i dva tjedna kako taj insekticid više nije u prodaji u Hrvatskoj, a dva tjedna kako mu je definitivno zabranjena primjena i u ostalim kulturama.
Zabrana primjene u paprici i ostalom povrću je vrijedila i prošle godine.
Razlog za to je ovaj - staviti ću ti namjerno link na srpski članak, obzirom da si iz Srbije, a koliko znamo, imaš malo djete, i ako Bog i želja tvoje supruge i tebe bude, imati ćeš ih još.
https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjChsmYqdnWAhUJCZoKHUf9AlUQFggzMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.judzks.ba%2FSidemenu%2FSavjetiinovostiozdravlju%2FTrudno%25C4%2587aibebe%2FPesticidhlorpirifosiefektinarazvojdjece.aspx&usg=AOvVaw0YjRLEN4sKGSXD8Slk-GLI
Osnovni podaci o sredstvu
Opis sredstva UPOZORENJE: zalihe sredstva NE SMIJU se primijeniti na krumpiru, suncokretu i povrtlarskim kulturama, dok u kukuruzu samo u količini 1,5 L/ha i u šećernoj repi 2 L/ha. Dopušta se prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 25.09.2016., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 25.09.2017.
Klorpirifos 480,00 g/l http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm
Eto, to bi bilo ukratko to.