@laca, ajde, smanji doživljaj.
O sjemenarstvu i načinu selekcije svatko tko je završio srednju poljoprivrednu zna sve - u moje doba se predmet zvao "Oplemenjivanje bilja sa sjemenarstvom".
Oni koji nisu pohađali poljoprivrednu školu mogu na netu naći sve o sjemenarstvu, dominantnim i recesivnim svojstvima i njihovim omjerom kroz F1.........7, 8..... generacije.
Umjesto pokušaja minorizacije činjenica, predlažem ti da od slijedeće godine selekciju radiš na način koji sam ti prikazala, i obzirom da si još mlad, kroz nekoliko godina možeš doći do izvanredne sorte.
Vidim da ti nije jasno zašto i na koji način se sjeme reproducira od jedne biljke.
Možeš ti reproducirati i njih pet, deset, no, njihovo potomstvo moraš uvijek zasebno saditi - odvojeneo od ostalih. I od njih , opet svake slijedeće godine izabrati po jednu najbolju......U zadnjoj godini, kada selekcija završi uzimaš njihovo svo potomstvo - i to ti je sjeme za daljnju reprodukciju iz koje ćeš dobiti sjeme za prodaju, i daljnji materijal za umnožavanje sjemena za prodaju.
Ne možeš uspoređivati cijenu Kaprura sa cijenom svoga sjemena, jer je Kaptur F1, hibrid, a ti imaš neselekcioniranu i nedeklariranu sortu.
Kada si već uzeo za primjer Slonovo uho -
50 grama Slonovog košta 105 kn.
10 grama sadrži 1600 - 2000 sjemenki
630 grama sadrži 100000 - 120000 sjemenki, ovisno o krupnoći
630 grama košta 1300 kuna ili 170 eura
Klijavost Slonovog uha je oko 95 - 97%, a može biti i 99%, ako ne kupiš sjeme staro par godina - a ne kupiš ako gledaš datum proizvodnje.
Ako ga ne nikne i 10%, a to se događa samo ako je ljudski faktor u pitanju a ne sjeme, to je dodatnih 17 eura , i ispadne 200 eura za 100000 i više sjemenki, a ne 800 kao što ti tvrdiš.
Ja sam posadila ove godine pedesetak tvojih paprika od sjemena koje si mi poslao godinu prije, ali ga nisam iskoristila nego sam veći dio dala dvojici forumaša, a za sebe ostavila manji dio.
Eno je još u plasteniku raste, zajedno sa još tri vrste - jednim hibridom i dvije sorte.
Već sam to bila rekla.
I ponoviti ću i opet šta sam rekla u prijašnjem upisu - nije tvoja paprika loša, debljina mesa je sasvim ok, težina je sasvim ok, šećera ima daleko manje of F1 i od sorte Bijelog uha, sa Slonovim je tu negdje podjednako, ali za mene, koja prodajem na malo - premalo, Zato niti Slonovo, koja je inače po prinosu, debljini mesa i težini ploda izvanrdena paprika ne sadim, ali sam ga ove godine namjerno stavila isto pedesetak biljaka, kao i Bijelog uha baš radi usporedbe sa tvojom.
Kod tvoje mi se ne sviđa niti pucanje kožice u uvjetu povišene vlage - to muči i Slonovo, ali ne i Bijelo uho, no, Bijelo uho prestane sa dobivanjem crvene boje čim noćne temperature previše padnu. Slonovo i tvoja sramežljivo mijenjaju boju, ali veoma sporo.
Bijelo uho je najrodnija među njima - sada hibrid izuzimam, kompariram samo sorte, ali su plodovi nešto sitniji, no, po obliku ujednačeni, a i po veličini.
Slonovo i tvoja su gemišt velikih i malih - od početka do kraja - evo, još rastu - sada su na jednu veliku na stabljici dvije male.A kao šta smo već bili i prije konstatirali - ima je svakavih oblika - srcolike, troplošne, baburaste.........
I opet velim - nije da ti paprika nije dobra, ali nije niti ništa ekstra u odnosu na Slonovo uho, ali ti je sjeme duplo skuplje od Slonovog.
Sada,
Ako me sjećanje dobro služi, godinu prije je to bilo i više, ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, takvu informaciju imam - to znaju oni koji su ga kupili.
Nas dvoje smo ga samo izmjenili - ti meni svoje, ja tebi originalnu F1 rogu i originalnu baburu.
I ne - to, neuniformnost, nije dobro za prodaju na malo kao što ti tvrdiš..
To znamo svi mi koji na malo prodajemo - kupac uvijek bira jednolike plodove, i po obliku i po veličini, i po boji.