@sanjin 95% moje paprike je pljosnato i dvostrano
Idealno za pečenje jako mali procenat bude trostrane paprike a baburaste bude da se na prste može izbrojati. Moje seme i jeste nastalo ukrštanjem Slonovog uha,Palanackog čuda, Kurtovske kapije itd još za vreme SFRJ zato i jeste za klasu rodnije i daje krupnije plodove i kupci se otimaju za nju.
@Hele ja se slažem da bi to bilo idealno kada bi kupovali te eko proizvode ali sve te bakice trenutno ne proizvode ni 1% potrebnih količina hrane i ne mislim tu samo na ajvar već na sve što se proizvodi za zimnicu a mnogi od tih proizvodjaca poseduju prave male fabrike za preradu, što lično podržavam jer i sam imam u planu da pokrenem jedan takav posao, gde bi se koristile samo prvoklasne sirovine . Ja lično proizvodim sve domaće dzemove, sokove ajvar, pindjur, krompir, paradajz, pasulj,lubenice dinje, krastavce, kornisone, itd itd svake godine osusim blizu tone mesa kulen,kobasice, šunke, prste itd i to od srca podelim svojoj familiji i prijateljima ali preko 80% ljudi u gradovima nema nikoga na selu a na selu se više mnogi ne bave poljoprivredom.
Jer kada bi ljudi sa sela prodavali svoje sirovine preradjene u proizvode bili bi višestruko bogatiji i mladi bi ostajali na selu. Ali problem je u marketima koji prodaju smeće od proizvoda i to po niskim cenama. Evo kod nas se prodaje u marketima ajvar po ceni 149dinara za kg ta cena ne pokriva cenu paprike koja je potrebna za ajvar tako da se po ceni može videti da je pravljen od otpada. Ja svoj ajvar prodajem po ceni od 5 e za teglu od 600 g.
@ dejan.d svako odlučuje kako želi da se hrani
Ali veruj da u svemu što se proizvodi industrijski ima toliko aditiva i otrova da je skoro svaki proizvod na granici. Koka kola,sve vrste salama,sirevi, peciva, sokovi na kojima pise100% nemaju više od 20-30% voća. Pogledaj trajne mesne proizvode koji se na Tradicionalan način prave Meso +Salsmura + Dim a pogledaj kupovne proizvode koje reklamiraju da su proizvedeni na tradicionalan način pogledaj etiketu koliko stavki ima a treba da ima samo tri meso,so i dim.