Zdravo ljudi,evo upravo sam dobio rezultate analize zemljišta za papriku pa da vidite:
H20-7.5
KCL-6.8
Humus-6.8
P205 mg/100g-40,o
K2o mg/100g---30,o
Sadržaj mineralnog azota:NH4--78,0
NO3--40,8
N-min kg/ha---118,8
pH--SLABO ALKALNA
HUMUS---DOBAR
FOSFOR--DOBAR
KALIJUM--DOBAR
Rekli su mi da nađubrim sa Kalijum-hloridom,ako ga nađem,a ako ne --da izostavim đubrenje.
mogu nabaviti kalijum nitrat,ali nisam siguran da li bi bilo dabro njega staviti,pošto nitrata ima možda i previše.
Šta mi možete reći koju prihranu da koristim (kap po kap) ili folijarno:
Ako je uzet reprezentativan uzorak tla (znači ne samo zagrebano po površini, već pravilno do 30 cm dubine) radi se o vrlo, vrlo plodnom tlu, kojem gotovo da nije potrebna nikakva gnojidba. Svega ima dovoljno, čak i previše (jedino bi to moglo smetati).
Što se tiče paprike, za 100 kg ploda potrebno je osigurati:
- cca. 0,40 kg N
- cca. 0,10 kg P2O5
- cca. 0,50 kg K2O
Ako pretpostavimo da je volumna gustoća tla oko 1,6 gr/cm3 (ilovasta glina; no može biti manje, ako je laganije tlo) onda na 1.000 m2 ovog tla, do dubine od 0,3 m ima ukupno 144 kg K2O i 192 kg P2O5.
Prosječna iskoristivost K2O je oko 60% (144 x 0,6 = 86,4 kg K2O). Kako je za 100 kg ploda potrbno 0,50 kg K2O, onda je 86,4 kg (rasploživih na 1.000 m2) dovoljno za 17,28 t ploda !!! ili preračunato na ha, 172,8 tona !!!!
Znači, nikakva gnojidba kalijem, pogotovo ne kalij-kloridom (koji dijeluje alkalno, a Cl loše na kvalitetu plodova).
Štoviše, ovako visoka količina kalija u tlu može činiti probleme, prije svega u metabolizmu magnezija, a potom i kalcija.
Ukoliko se uoče problemi sa magnezijem, potrebno je intervenirati folijarno ili kroz sustav fertirigacije.
Znači, za sada bez gnojidbe, samo klasično natapanje (voda; ali svakako provjeriti; ne smije biti tvrda niti slana).
p.s Kako je već ovo detaljnija analiza tla, preporučio bi dodatnu analizu količine magnezija u tlu.