bobostar
Aktivni član
- Tu od
- 14 Pro 2009
- Poruka
- 1,556
Zaboravio sam ti reći da papriku radim u plastenicima a ishranu biljaka isključivo radim kroz sistem kap po kap. Od đubriva koristim vodotopivo yara.YARA usvom programu ima od bora ;
Yara Vita Boron 150gr./1 lit.
Yara liva Nitrabor N Cao B
15,6 25,6 0,3
Šta misliš šta je od ovoga bolje koristiti pošto ikod mene paprika lijepo izgleda aslabije rađa.
Malo sam pogledao etikete Phosyn gnojiva (tj. Yara gnojiva, nakon što su vlasnici Phosyna prodali "guzicu" Hydru današnjoj Yari; ali duga je to priča, a i žalosna, jer je Phosyn bio definitivno br.1 u svijetu proizvođač folijarnih i ostalih specijalnih gnojiva (po kvaliteti a ne količini) a Hydro to tada nije mogao niti sanjati; ali para vrti gdje burgija ne može....) i što kaže:
NitraBor - kalcij-nitrat sa borom u tragovima (ma daj, 0,3% !!!). U načelu, može pomoći ukoliko je glavnina prihrane odrađena sa kalcij-nitratom. Međutim tih 0,3% ne riješava probleme nedostatka, već samo opskrbljuje biljku u normalnim uvjetima.
Ako si do sada krositio neki kalcij-nitrat, onda (ako je cijenovno prihvatljivo) slobodno prijeđi na NitraBor, pozitivnih pomaka će biti. Međutim, svakako bi trebao jedan tretman folijarno prije početka cvatnje (budući da se radi o plasteniku, onda samo bor-etanol amin).
E sada ovo drugo. Ako je u pitanju
a) Yara Vita Boron 21% - radi se o klasičnom boraksu (možda malo bolje čistoće i ništa više) i vrijedi sve prije napisano. I prema etiketi ne korisiti se u zaštićenim prostorima, ograđuju se od toga, preporučuju ga samo za "open field", znači vani.
b) Yara Vita Bortrac 150 (čini mi se da je ovaj, jer navodiš broj 150) onda je to bor-etanol amin. I dok je to bio Phosyn proizvod bio je samo bor; sada su mu dodali malo dušika. Dobro, za kulture koje se ne gnoje dušikom, pa je transport i usvajanje bora brže i učinkovitije (i samim time izbacili su aditive, koji su bili u orginalnom Bortracu 150). Loše, za kulture koje već sadrže dušik (iz fertirigacije) pa se u biljci mijenja bilanca dušika (na lošije).
I za kraj; prijeći na NitraBor (ako je novčano prihvatljiv) ili zadržati dosadašnju gnojidbu te primjeniti bor prije cvatnje (folijarno; paziti na koncentraciju kako je navedeno u predhodnom postu).
LP
David