Evo kolege i ja bih volio malo popričati o ovoj temi. Pošto je vodotopivo đubrivo dosta skupo, oko tri puta skuplje od obične granule i mene zanima koja je razlika između ta dva đubriva i dali je cijena opravdana u vodotopivom đubrivu.
Evo ukratko nekoliko razlika; klasično granulirano vs. vodotopivo:
- vodotopivost (to se i podrazumjeva); ali u klasičnim gnojivima (ne svima, ali barem 90%) fosfor je slabo vodotopiv (uglavnom su to fosforiti); obično na etiketi piše topiv u 2% citratu ili slično. Otapanjem u vodi granuliranog gnojiva čini talog (biljka ga ne iskorištava)
- "punjač" (ostatak granule koji ne sadrži hraniva) kod granuliranih slabo je vodotopiv (bilo bi preskupo)
- dvije gore navedene komponente čine talog kod otapanja klasičnog granuliranog gnojiva
- vrlo često sadrže kloride (KCl) koji su u direktnoj primjeni štetni za biljke
- nemaju deklariraniu pH vrijednost, pa je taj parametar vrlo varijabilan
- granulirana klasična gnojiva uglavnom ne sadrže mikroelemente
Međutim imaju i nešto zajedničko:
- oblici dušika su uglavnom isti (gotovo svi oblici dušika su vodotopivi - amonij-nitrat je najčešći oblik u oba tipa gnojiva)
- topivost kalijeve komponente je ista (ukoliko se radi o kalij-sulfatu)
Međutim, kada već spominjemo fertirigaciju (trebao bi možda i poseban topic) postoje i tekuća jednokomponentna (ili dvokomponentna) gnojiva za pripravu stock (ja to zovem matične otopine) otopina, koji se kasnije koriste za fertirigaciju.
Prednost: točna formulacija koja je potrebna za određenu fazu, savršena vodotopivost (jer su već u tekućoj formi) i visoke koncentracije na jedničnu masu.
Nedostatak: cijena (iako uvjetno, jer u njihovoj primjeni se koristi točno ono što vam treba).