@Kontam upravo to i mene zanima i još koliko gnojiva si uspio otopiti u određenoj količini vode dali je to bilo 10,20 ili više% gnojiva u odnosu na vodu bez obzira na ec i dali ec baš uvjek mora biti1,5 ili može biti i manji recimo 0,5 pa onda više puta.
Ovo za EC vrijednosti do 1,5 (može uvjetno i do 2,0) je ZAKON. Otopina veće EC vrijednosti od 1,5 djeluje vrlo štetno na gotovo sve poljoprivredno bilje u našim uvjetima. Bez obzira koliko je gnojiva otopljeno, EC vrijednost se ne smije premašiti.
Ukoliko se koristi uređaj za mjerenje TDS jedinica (ukupno otopljene tvari) treba oprez, jer nije moguće (iako se tako reklamira) jednoznačno TDS jedinice pretvoriti u EC vrijednost.
U postu na portalu sam naveo primjer EC vrijdenosti za gnojiva 20:20:20.
Tako Elite Verde ima EC=0,51 a Kristalon 18:18:18 EC=1,3.
Znači Kristalona može malo preko 1 g/Lit. dok se Elite Verde može dodati gotovo 3 g/Lit.
Znači uz istu količinu vode 3x više hraniva.
E sada ako imaš visokoprinosnu kulturu (rajčica, krastavac) jasno je koje češ gnojivo odabrati
Hočeš kupit odmah jednu vreću? :rolfer:
@Bobostar ja sam mislio da kalcij i druga folijarna fnojiva biljka brže usvaja folijarno nego putem korjena ako ne usvaja kalcij folijarno zašto ga preporučuju.
Zato što je sve trgovina (pa čak i ovi moji savjeti, samo nikako da ih naplatim, može i u robi, npr. 10 vreća paprike babure :gitarist
Šala mala.
Vraćamo se na temu.
Retranslokacija kalcija unutar biljke je gotovo nula, iako ju je moguće potaknuti.
Međutim, biljka će usvojiti kalcij kod folijarne primjene (bez obzira na oblik) ali ga neće translocirati. A ako govorimo o plodovima, pogotovo rajčice, usvajanje i djelomična translokacija je moguća samo na malim zelenim plodovima, kada se definitivno neće moći vidjeti simptomi nedostatka. Ukoliko tada preventivno obavimo folijarnu gnojidbu, efekta će biti. Međutim, tretiranje velikih plodova nema učinka.
Nisi mi odgovorio za fertigaciju kanom i 3x15 dali se otapaju iste količine kao što si pisao o urei npr. na 1ha u dvije prihrane paprike kanom ide po 200 kg dali to rasporedit kao i ureu 5,10,15,20,15,10,5% ili nešto drugačije.
Tehnički se može zamjeniti KAN sa UREOM, međutim urea ima nekoliko prednosti:
- vodotopiva
- sadrži gotovo 2x više dušika od KAN-a
- ima produženo djelovanje u tlu; mora se transformirati iz amida u nitrate da bi je biljka usvojila, dok istovremeno biljka usvaja i jedan manji dio amida. Znači ima i početni i produženi učinak.
Da li bi uspio zamjeniti KAN sa UREOM?
Moraš probati. Ja ti tu ne mogu ništa preporučiti (moje je načelo da mogu preporučiti samo ono što znam, što sam sam istražio ili što je proveo netko u koga imam povjerenje).
Znam ljude koji su proveli ono sa UREOM i lubenicom/rajčicom pa sam stoga to i preporučio na portalu.
Stoga sa KAN-om, nema moje preporuke za primjenu na takav način (što ne znači da neće uspijeti).
:scratch