• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,918
pitat cu u poljo apotekama mozda imaju,a mogu i iz probati kako je i johabica rekla..ima i na njuskalu pakiranja po 20-30 sjemenki.
nama ne smeta niti manji prinos,cisto za gust!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma to ti je genetika u pitanju @Stjepanovic - nema tu nikakvih tajni niti ništa neuobičajenoga.
Najlakše je shvatiti na ukrštanju recimo vinskih mušica sa plavim i crvenim očima - u F1 generaciji točno se zna u kom će postotku biti crvenih,a koliko plavih, u F2 će već doći do velikog nesrazmjera.ma sve ovisi koje karakteristike su imali roditelji.Ukoliko je jedan bio jako dobar, i drugi isto tako,ali se željelo nešto poboljšati - recimo ranostastnost koju je jedan od njih imao,a drugi nije - nekog velikog odstupanja habitusa i oblika ploda neće biti. Ali ako je jedan roditelj imao većinu loših karakteristika, ali je imao neku dobru, koja je k tome bila dominantna pa su je genetičari zbog nje krrižali sa drugim roditeljem,iz takvog će ukrštanja u F1 generaciji biti puno više loših biljaka nego dobrih.To se meni dogodilo kada sam kiksnula - onaj prvi scenarij. Ma to je ono - dijete roditelja sa kovrčavom kosom i ravnom kosom će u većini slučajeva biti kovrćavo.a čak će i potomstvo u F4 generaciji biti većinom kovrćavo,makar se umeđuvremeno ukrštavalo sa partnerom ravne kose jer je kovrčava kosa dominantna,isto kao i crna boja kože,....i tako....
O Gospode Bože,kada sada ovo čitam što sam napisala, pola toga ne razumijem.:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

pitat cu u poljo apotekama mozda imaju,a mogu i iz probati kako je i johabica rekla..ima i na njuskalu pakiranja po 20-30 sjemenki.
nama ne smeta niti manji prinos,cisto za gust!

Ako misliš sa njuškala uzimati ,onda radije napravi kako sam rekla.To sa njuškala je isti princip,a za te pare ćeš pojesti kilu paprike i imati sjeme.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@johabica
Nista se ne brini. Sve mi je jasno kao dan. Imao sam Genetiku i oplemenjivanje zivotinja na fakultetu, tako da sam dominantne i recesivne gene dobro proucio.
Ali, genetiku biljka nemam pojma. :-D
Kad prave hibrid paprike, hoces reci da je to samo rezultat ukrstanja nekoliko razlicitih sorti paprike, da bi se dobila F1 generacija sa pozeljnim osobina (ranostasnost, oblik i velicina ploda, prinos itd..)? Kod zivotinja je to tako, jednostavno, ukrstaju izrazito mesnatu rasu svinja sa djelimicno mesnatom, da bi se u F1 generaciji izrazile odredjene dominantne osobine. A tek u nastanku hibrida kokoski koje nose konzumna jaja.. Haos!
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,918
napravit cu po preporukama johabica:)
kila paprike je ipak kila paprike!
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
povrtlar1990
Samo mi jos kazi koju ajvarusu sadis, da li je radis na otvorenom i kada je iznosis u polje? Pitam, jer imamo slicne klimatske uslove, pa samo da vidim kad je ja trebam posaditi, da bi mi pocrvenila na stablu?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja ću ove godine saditi po prvi puta samo Kaptur u plasteniku,i nešto Atrisa što mi je ostalo od proljetos.Vani neću ništa jer mi pokradu.Sadila sam Amforu od sorte - ona je rana i treba je saditi u kasnijerm roku.
Za termine me nemoj baš pitati jer niti sama ne znam.Do predprošle godine smo prodavali na Žitnjaku i tamo nije bilo bitno kada će doći - čim prije,to bolje jer se tamo moglo uvijek prodati - čim je ranije došla prva,to se skuplje prodala.Prošle godine sam je oko dvadesetog petog posadila u plasteniku - Amforu i Slonovo - došla mi je koncem osmog mjeseca,i stajala je crvena jedno dva - tri tjedna dok je nisam počela prodavati.Jednostavno moji međimurci je ne žele niti pogledati dok ne dođe vrijeme ajvara. Tako da mislim da je ja u plasteniku neću saditi prije desetog šestog.
Neznam, možda oko petnaestog - dvadesetog petog bi je bilo dobro posaditi:Ali Slonovo je kasnije od Amfore za dvadesetak dana - Amforu nemoj prije dvadesetog ako je ne možeš prije sezone prodati.
Ako netko zna točnu informaciju,bude sigurno rekao.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Radio sam Kapiju, ona je kasnostasna sorta. 25.05. sam je posadio u plastenik, naravno bila je pikiran u casice i pocetkom 9. mjeseca je pocela da crveni, a zavrsila krajem istog. Palanacko cudo je srednje rana sorta, znaci lagano moze 15 dana posle Kapije, to dodje oko 10.06. bas kao sto si i napisala. To sve vazi za plastenik. Da li za otvoreno polje vazi da bih trebao cijeli mjesec dana ranije da je iznesem na njivu?
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
puno hvala na odgovoru..nadam se da ce nesto uspjeti iz toga:)

Imaš malo hobi pakiranje Zki paprike f1 Gigant,tipa Kalifornijsko čudo.Nije skupo,mislim da sam platio 16 kuna vrečica od 30 sjemenki.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
Samo se pazite zki sjemena jer uglavnom sve sto ima naljepnicu da je ispitivana klijavost 2012. Recimo nema klijavost ni 10% to sam osjetio na svojo kozi proslih godina i ove. Boni, brill sve to nema klijavosti.
 

kiwano

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
53
Molim vas možete li mi reći kakva su vam iskustva sa ovim sortama paprika Bagoly F1, Bibic F1, Bobita F1 koja je po vama najbolja i jesu li to uopće hibridi hvala pozdrav
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
Uzmi bibic, ja sam je imao i u plasteniku pa je bila vrlo dobra. Cijena je isto uredu.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Molim vas možete li mi reći kakva su vam iskustva sa ovim sortama paprika Bagoly F1, Bibic F1, Bobita F1 koja je po vama najbolja i jesu li to uopće hibridi hvala pozdrav
Iz iskustva mojih poznanika koji su ih gajili, sa sve tri sorte su jako zadovoljni. Moj jako blizak poznanik uopste nece da cuje za drugu sortu, osim za Bibic F1. Pogledaj ih malo fizicki, vidi koja ti se najvise svidja izgledom, pa nju uzmi. To je moje misljenje, jer ce oblik i boja paprike da je prodaju. Da ja sebi kupujem, uzeo bih Bibic F1. Malo je sitnija od ove dve (oko 7 paprika u 1 kg, sto i jeste najpozeljnija masa), ali ima najljepsi oblik i boju. Vodis je na dve grane i sve 5! To su madjarski hibridi, duna.. Sigurno dobre paprike, a jeftinije od Blondy F1, Vedrane F1 i tako dalje.

Na ovom linku ces ih malo bolje upoznati. :)

http://duna-r.hu/en/catalogue.html
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Plodovi manji,iako dobrog oblika, puno ispod prve klase,manja rodnost,dugi start do zametanja nakon pobran....
ma kratko - puno manja rodnost od Vedrane I Mente. Ne bih se više upuštala sa njom.
Srećom sam je imala samo dva reda.
To vidiš kada bereš - drugu sortu nabereš na sedamdeset metara dvanaest kutija po dvadeset kila po stazi,nje osam. U čem je kvaka?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne znam,možda je nekome ispala bolja,ali ja sam ostala razočarana.Pogotovo sa puno sitne.Zato i je bio smanjeni prinos, jer male paprike nemaju težine,i idu u drugu klasu. Tako da je u konačnici meni financijski to ispalo bljak.A i na vlagu mi je bila osjetljivija od drugih - piknjava ja na jesen začas postala. Ma,tko hoće nek proba,ali ipak ne bih preporučila cijeli nasad samo nje.
tak sam jednom imala stotinjak sadnica Everesta. U svakom slučaju ime u potpunosti opravdava.To je Mentu nadraslo pošteno, a lišća bilo za nahranit krave. Ali paprike - eh paprika sam ja ubrala uvrh glave pedesetak kila na njima. Jednostavno ih nije bilo.Tako....a čitala sam ja kasnije,ima ona neke cake koje se moraju kao zadovoljiti. Ma bem ti ja tekvu zelenjavu koja mora imati posebne uvjete da bi dala što treba.Piknem ja u zemlju ono što bez toga raste samo od sebe - pa ak sfulaš, opet dobro - a sa Everestom si istegneš vrat dok je gledaš u visinu, a ne znojiš se od berbe.
Hm.
 

hunter15

Član
Tu od
20 Stu 2013
Poruka
62
Pozdrav kolegama, kako ide sa rasadom, da li je tko radio sortu ARIADNI roga od seminisa ako da može koja slika ili savjet.
Hvala
 

horda

Član
Tu od
5 Sij 2012
Poruka
65
Pozdrav svima s teme. Molio bih vas par odgovora u vezi paprike. Totalni sam početnik i dok čitam temu, puno pojmova i termina ne razumijem. :(
Naime, kupio sam sjeme Slonovog uha pa mi nikako nije jasno kada bih ga trebao pikirati u kontejnere da bih rasadu, tj. flance dobio u pravo vrijeme.
Napravio sam drveni plastenik u koji na dvije etaže sa svake strane stane ukupno 40 stiropornih kontejnera. Nisam ga mislio grijati.
Pretpostavljate koja su moja pitanja;
1. kada da sijem sjeme u kontejnere
2. koji kontejner (broj rupa) je najbolji da se ne mora presađivati do sadnje
3. kakvu zemlju kupiti za punjenje knntejnera i da li lje mješati sa pijeskom u nekom omjeru

Zahvaljujem na odgovorima.
 

Najnoviji postovi

Na vrh