• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Ako možeš prodati rog papriku, a vjerujem da se može jer se polako sve više traži zbog svojih osobina posij emeše f1 od dune.

Debelo najranija paprika na tržištu. U odnosu na babure ja sam uvjeren da stiže 2 tjedna ranije.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,297
Tri godine radim rano rogu u plasteniku i uvijek sam je teško prodavao jer stigne prerano, sad sam odustao neću je više raditi.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
E takvih problema još nisam imao.

Jel radio tko Alseef od RZ ljutu papriku?

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Jesam ima slika u ovoj temi. Nismo bili nešto oduševljeni. Bolje Nemezis raditi jedino ima dobar postotak krivih paprika ali u rodnosti je nevjerojatna.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ugrijalo danas sunce, a vele bude tako i dalje, i mislim nešto - sve se bojim problema na koje sam već zaboravila da su postojali.
Biljke lijepo napreduju, no još nisu pokrile lišćem gredice, mogla bi se u plastenicima aktivirati zemljišna fitoftora ove godine - uvjeti su idealni - pretoplo vlažno tlo jer zaljevati se mora intenzivno, faza rasta u kojoj je aktivacija zaraze uobičajena, moglo bi kroz dvadesetak dana biti neugodnih iznenađenja.

Nadam se da neće.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,297
E toga se ja najviše bojim pošto zadnje dvije godine imam velike štete od Fitoftore, ili možda od žičnjaka pošto sam njega nalazio podosta u korijenu. Ove godine sam preduzeo mjere protiv žičnjaka pa ću vidjeti šta će se desiti upravo za desetak dana.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mogao si to riješiti jednostavno prilikom sadne namakanjem korijena - onako, cijeli kontejner - u imidakloprid. Imaš početnu zaštitu tripsa,ušiju i rizoktonije koja isto može raditi štetu sličnu fitoftori na vratu korjena. A žičnjake tamani sigurno.
Kad ideš na taj način potrebno je ne navodnjavati dva dana nakon sadnje da se da insekticidu vremena da se fiksira u tlu. Obično ljudi griješe pa obilno zaliju i isperu ga, a radi se na način da se drugi dan zalije tek da se namoči bala korijena, a dan poslije normalno.

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
151
Kupio sam 20/20/20 + ME od Haife.Moze li se ta formulacija koristiti za cijelu vegetaciju ili bih morao kupiti drugo gnojivo sa manje N i vise K kad pocinje plodonositi.
Jos imam i Haifa Cal GG.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Možeš ali nije preporučljivo.

Ostavi tu prihranu za nešto drugo ili za nagodinu, a kupi odgovarajuću sa više K. Pogotovo ako su neke paprike tipa babura u plasteniku.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
1 dcl Fonganila
2,5 dcl Quadrisa na 1000m/2 kroz kpk i za deset dana ponoviti

Fonganil je 50% - tni metalaksil - ako ga možeš nabaviti, no, jako je skup - oko 2800 kn litra (bilo je pred par godina, ne znam je li sada što jeftinije) , no u Austriji sam vidjela na netu pred tri - četiri godine da imaju i 2,5 dcl pakiranje.

Ne znam postoji li neko drugo trgovačko ime ili koji generik drugog proizvođača na tvome tržištu, pokušaj potražiti pod imenom aktivne tvari - metalaksil 50% ili metalaksil 70% - lopovi su radili za eu tržište 70%, a na naše plasirali 50%.

Fonganil radi Singenta.

Požuri sanirati, nemaš vremena, u pitanju su dani do ozbiljne štete.
Ako uspiješ zaustaviti progresiju bolesti, odi u par navrata sa fosforom kod navodnjavanja - oštećene biljke su sklone raditi dodatno korjenje kada se oporavljaju.

Ne vidim slike dobro, ne mogu ih povećati, ne da ti servis za slike, ali izgleda da na dvije ima i rizoktonije - puknuće u zemlji iznad vrata korijena.
Možeš ubaciti u kpk i insekticid Dalli - već sam rekla da on štiti od rizoktonije.
Ako budeš radio zemljišno zaštitu, fungicide pusti u zadnjih nekoliko minuta da ne odu ispod zone korijenja

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,297
Fonganila nema kod nas, ima neki preparata sa jako malo metalaksila 4-5 %. Ja neznam šta se kod mene dešava već treću godinu, mada meni korijen djeluje kao da je fizički oštećen, poslao sam slike i dvojici stručnjaka čekam od njih odgovor.

Pronašao sam ovaj preparat Leonida https://www.agrosava.com/leonida, možda bi mogao on, metalaksila ima 25%

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh