ne ulazeći u to radi li se o rizoktoniji ili venuću, iznest ću ovdje svoja opažanja (iz vlastite proizvodnje)...
1. problem "novih" plastenika...ima dvije-tri varijacije zemljišta u jednom plasteniku, nejednako ishranjeno, nejednako prima vodu, nejednako se zbija...
2. kod potpuno ravnog plastenika vrlo je važno da ima kanale izvana, tj. da ne vuče vlagu unutra uz rubove....a druga stvar su gotovo nevidljive depresije, greške u pripremi (oranju, frezanju, podrivanju) ponajviše kod dubine obrade....(imao sam vrlo sličnih problema kao ti na prvoj slici + najviše se poznalo na jesensko/proljetno/zimskoj proizvodnji salate)
3. nikad ne ostavljati biljne ostatke u zemlji...jako dugo traje razgradnja, i jako dugo ti ostatci mogu biti nositelji/privlačitelji štetočina i bolesti
4. nikad ne unositi svježi (provreli i neprovreli) stajnjak...opcija za gnojidbu je peletirano stajsko gnojivo, koje se u procesu peletiranja zagrijava pa ujedno i sterilizira...koristim ga obilno...
5. puno su veći problemi u plastenicima bez bočnog prozračivanja
to je uglavnom način na koji ja radim u plastenicima, ne koristim apsolutno nikakvu kemiju (ajde da ne lažem, pazim jedino na zelenu lisnu uš) od trenutka kad flance posadim pa do kraja turnusa.
zaboravio sam pitati, jesu li flanci iz kontejnerskog uzgoja ili čupanci...čupanci su osjetljivi... 😉