• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: paprika

Čini se da je,ali ta jedna grana ima zaperke ili lomljene na par koljena ili nelomljene,sada,kako god bilo,ovoliko plodova na jednoj biljci u istom trenutku ja nikada nisam imala.Dali je to samo pitanje odabira sorte,jer je vidljivo da je to sorta koja ima lakše plodove,pa je možda zbog toga rodnija,ili je gnojidba toliko izbalansirana i uvjeti oprimalni da ne odbacuje zametnuto - neznam.Vrlo vjerojatno je u pitanju i jedno i drugo zajedno.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Re: paprika

Takvo nešto sam vidio u Mađarskoj,paprika je išla na jednu granu,ali je bila puna plodova i uopće ju nisu brali dok 2/3 plodova ne pocrvene...čekali su kraj sezone i bolju cijenu...
Znači,plodovi su zreli bili na paprici skoro mjesec i pol,a ona je i dalje gurala nove i nove paprike...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Re: paprika

Za one koji žele krupnu papriku, ali pod uvjetom da imaju vrhunsku tehnologiju, neka probaju kaptur F1 od seminisa. Problem je skupo sjeme, cca 50 eura 1000 komada, ali ima dobru krupnoću, odlično zametanje i ravnomjerno zrenje. Za plastenik mislim da nema boljeg izbora, za otvoreno preskupa malo. Znam ljude koji imaju po 5 i više hektara te paprike i zadovoljni su, u srbiji naravno :)

Kažu u Seminisu da je SK-10 puno bolji od SK-5 (Kaptura) za plastenički uzgoj...
Jesi možda probao?
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: paprika

jel je ntko možda sadio ovu Belladonna baburu od Semenisa,probao bi nešto umjesto Vedrane da vidim razliku,a ova mi djeluje ok?
 

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Re: paprika

Vedrana je paprika broj 1, bar kod mene uz to ide salana f1 i bibic f1, i ništa mi drugo ne treba, al svakako valja probati i druge hibride.Uz dobro papicu i njegu svaka babura daje dobar prinos, ostalo su sve nijanse od hibrida do hibrida, meni je neki prosjek kod babure 3,5 po struku i kod mene više nemože, radi se u plasteniku.pozdrav
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: paprika

kod mene isto tako otprilike,na 320komada sam imao 1200kg, što iznosi 3,75kg po stabljici plus što sam podijelio,s time da sam pri kraju brao skroz male,upola težine jer na štandu su tražili takve radi spremanja u škrinju,nisam mogao velike prodati,inače bi bila tona i pol minimum,ali opet mi je to malo nekako,imam osjećaj da je trebalo biti puno više. .pitao sam koji su prinosi po biljci pa nitko nije računao,evo ja sam sračunao sve. jedino mi kod rajčice mali prinos,kad sam krenuo računati iznenadio sam se,puno manje nego sam očekivao. na 500 komada sam imao 3200kg,što ispadne 6,4kg po stabljici. radi se o visokoj rajčici sa deset i više etaža. dosta sam imao sitnoga iako sam prorjeđivao,neznam gdje sam mašio. probat ću drugu sortu nagodinu,još se dvoumim koju.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: paprika

Ako se netko sjeća na kojoj su stranici slike moje paprike,one visoke do žica u plasteniku,molim da mi rekne.Trebam ih a nikako naći.Već me izludilo....
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Re: paprika

Molio bih one iskusnije da mi objasne da li je ovo vezanje na jednu granu?
Ako je jedna grana u pitanju,kako je moguće da ima tak puno plodova?
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=W-O6bfkemb8
[/YT]

Johabica ti je jako dobro odgovorila.Ni meni babura nikad nije bila tako rodna ali imao sam papriku od ZKI Cecil, bila je kao božično drvo ali joj je prosjek bio 120 grama. Djelovala je lijepo samo što je bila tanka, takva sorta, dok je babura Delta bila na oko iste veličine ali oko 200 grama.Neznam sad ali na snimci djeluje da su papriku "organizirali" na jednu koncentriranu berbu.Kada gledam količinu plodova, ne zamiječujem isti broj različitog uzrasta, za nastavak berbe. Imam osječaj da je poslije nastupila mala pauza.Inače svaka čast paprici, izgleda jako lijepo.Inače, nevezano na papriku,imao sam jedne krastavce Paladin, to su dugi glatki, Rodili su 7 kata jako brzo jedan iza drugog,svi prva klasa ali onda mi je odbacilo 3 kata cvijeta da bi opet ponovilo 7 kata. Pozdrav
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Re: paprika

Evo par slika moje proizvodnje...

Paprika slikana 29.08.2011:

dsc00079nfb.jpg


dsc00080i.jpg


Evo zbog čega svake godine govorim da mentu više neću saditi.Uvijek koncem 8 mj. za razliku od vedrane izgleda ovako, a do kraja vegetacije ima dva i pol mjeseca,što znači da će i opet prerasti visinu žice,koja je na visini od tri metra idvadeset cm.Žena je već sad poludjela od jada zbog berbe.


pišem pismo tinta mi se proli,gdje je ona koja mene voli?

Jl možda ova
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: paprika

Hvala.Ovu sam baš tažila,iako sam sad zaprepaštena - kolika sam bila...... jesam to zbilja ja na slici??????.ma kvragu - slika laže.:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
 

spacko

Novi član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
6
Re: paprika

Pozdrav svima.
Kvakvu zaščitu upotrebit protiv korova.Kako to radite kroz cijelu godinu.Papriku ču gojit na otvorenom,brez folije.
Hvala
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Re: paprika

Pozdrav,
Koliko znam neki prije presadnje na pripremljenu zemlju pošpricaju sa Ston-om, (Stomp, Dost). Također se koristi i Devrinol, ali ne znam da li se može još nabaviti!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Re: paprika

Pozdrav svima

Molio bih ako mi netko može preporučiti sortu "paradajz" paprike za uzgoj na otvorenom i gdje se može nabaviti sjeme ?

Hvala
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: paprika

U prvom tjednu svibnja 1995. godine u poduzeću "Vrana" d.d. postavljen je pokus s malčiranjem tla (crna PE-folija, prozirna fotorazgradiva PE-folija, papir) i dva sustava navodnjavanja (kapanje i kišenje). Srednje dekadne temperature tla na 10 cm dubine bez malčiranja iznosile su od 16.5 do 20.3 0C u svibnju, a 21.6 do 23.5 0C u mjesecu lipnju. Istodobno su u svibnju srednje dekadne temperature tla na 10 cm dubine ispod prozirne folije bile za 3 do 4.5 0C više. U lipnju su srednje dekadne temperature tla na 10 cm dubine ispod crne folije bile za 1.5 do 3.5 0C više, a ispod papira za 1.5 do 2 0C niže u odnosu na temperature tla bez malčiranja. Ovisno o vrsti malča i metodi navodnjavanja, četiri tjedna poslije sadnje visina je biljaka bila za 28 do 68% veća, a osam tjedana poslije sadnje za 13 do 91% veća od visine biljaka bez malčiranja i uz navodnjavanje kišenjem {to je uobičajena tehnologija uzgoja paprike. Pri navodnjavanju kišenjem i bez malčiranja tla ostvaren je prinos tržnih plodova paprike 29.90 t/ha, dok je uz malčiranje prinos iznosio 44.92 t/ha (crna folija), 41.50 (prozirna folija) i 33.88 t/ha (papir). Prinos tržnih plodova paprike pri navodnjavanju kapanjem bio je 45.07 t/ha (bez malča), 56.06 t/ha (crna folija), 42.85 t/ha (prozirna folija) i 45.82 t/ha (papir). U odnosu na uobičajenu tehnologiju uzgoja paprike prinos je pri svim ostalim načinima tehnologije bio za 13 do 87% veći. U prva tri tjedna berbe bez malčiranja tla i pri navodnjavanju kišenjem ubrano je 80% tržnih plodova paprike od ukupne berbe (29.90 t/ha). U svim ostalim načinima tehnologije, osim pri malčiranju papirom i uz navodnjavanje kišenjem, postignut je u prva tri tjedna berbe veći prinos za 7 do 44% od ukupnog prinosa 11 tjedana pri uobičajenoj tehnologiji uzgoja paprike. Uz navodnjavanje kapanjem ostvaren je veći prinos tržnih plodova paprike za 3 do 51%, a prinos u prva tri tjedna berbe za 10 do 45% ovisno o načinu malčiranja tla. U prvoj godini istraživanja najveći prinos tržnih plodova paprike i najveći prinos u prva tri tjedna berbe ostvaren je malčiranjem tla crnom folijom i pri navodnjavanju kapanjem.


Jel se slažete sa ovim? Davno je to bilo 95...
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: paprika

dtwe.jpg


o00t.jpg


z8z3.jpg


Evo,završena sezona,paprike pobrane,plastenici pripremljeni za slijedeću sezonu.
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: paprika

Da,neće se orati jer onda imamo problema sa jarkom.Mislim da ide njamanje pedeset cm - u prvom prohodu ne,jer podrivač ima osam radnih tijela,ali u drugome ide maksimalno - možda i nešto dublje.Za maksimum u prvom prohodu bi trebalo bar tridesdesetak konja više,jer ga guši i diže ako se odmah spusti do kraja.

To smo uzeli samo za plastenike jer u polju nebi bilo moguće normalno raditi sa njima a da ne zakolješ motor
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: paprika

ti ostavljaš špage koliko vidim,jel to nije malo veliki posao? ja sve porežem i bacim skupa sa stabljikom,probao sam otpetljavati ali mi nije baš išlo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh