• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Peradarstvo

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
A što sve trenutno imaš od peradi?
Ja sam guske zamijenio sa patkama jer imaju bolje meso,nesu više jaja,također kvocaju i nisu tako zloćeste ko guske.

fran

Novi član
Tu od
28 Ruj 2014
Poruka
26
4 bijele pazinske pure 1 par hrvatica mladih jarebićastih , te talijanke i jednog pijetla posavske kukumaste na prodaju isto ladi,ali za hrvatice neznam kokica mi je bolesna neznam oce ostat živa...

fran

Novi član
Tu od
28 Ruj 2014
Poruka
26
na kljunu neku kvrgu kao neki prišt i primila jje inekcije i vitamine ali opet niš ...

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
na kljunu neku kvrgu kao neki prišt i primila jje inekcije i vitamine ali opet niš ...
Pozdrav,na kojem dijelu kljuna,mislim da bi to mogao biti sinusitis to sam imao i kokoš obićno ne preživi,problem je šta je jako zarazno.

fran

Novi član
Tu od
28 Ruj 2014
Poruka
26
nije na početku , nego kod glave ,bliže glavi ,neznam bojim se da drugi to nedobe

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Stvarno neznam što bi bilo?Jesi li joj probao dati kostovit kod mene je izlijećio 95% bolesti.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
nije na početku , nego kod glave ,bliže glavi ,neznam bojim se da drugi to nedobe

Gledaj, mogle bi biti i kokošje boginje koje ovih dana vladaju u okolici Siska, takove životinje treba tretirati omah ni slučajno klati i konzumirati jaja
BOGINJE PERADI
- Virusna zarazna bolest kod koje se javljaju promjene na koži i sluznicama

ETIOLOGIJA
- Virus
- Postoje 4 tipa virusa:
1) Kokošji
2) Golublji
3) Pureći
4) Kanarinčev

EPIZOOTIOLOGIJA
- Izvori: latentno inficirane ptice, kontaminirana hrana i voda, oprema, ljudi, feces, insekti koji sišu krv i divlje ptice
- Širenje: zrakom (kapljična i prašična infekcija)
- Uvjetna zarazna bolest

KLINIČKA SLIKA
- Inkubacija – 1 – 2 tjedna
1) KOŽNI OBLIK – javljaju se crvene mrlje koje se pretvaraju u sivo – žute čvoriće, oni se raspadaju i nastaju kraste (krijeste, podbradnjaci, oko kljuna, očiju, između prstiju...)
2) SLUZNIČNI OBLIK – bijele mrlje po sluznicama koje prelaze u siraste naslage, te promjene se javljaju u ustima, ždrijelu i jednjaku (ovisno gdje se nalaze moguće je ugušenje)
3) MJEŠOVITI OBLIK – kombinacija kožnog i sluzničnog oblika

DIJAGNOZA
- Klinička slika
- Serološke pretrage
- Izolacija virusa

LIJEČENJE
- Antibiotici i vitamini

PROFILAKSA
- Sanitarne mjere
- Postoji vakcina

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860

Po meni bi to mogao biti sinusitis,nema joj spasa,što prije se riješi to je najvjerovatnije izraslo kod onog malog otvora za zrak na samom korijenu kljuna,dezinficiraj prostoriju i moli boga da ga druge ne dobiju,meni je jednu godinu ćitava tura purana krepala postupno,a dobile su ga i neke stare nesilice pa sam ih se riješio.

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Na internetu piše da je sinusitis jako zarazan i da ako se proširi izaziva smrtnost od 50% do čak 100%.Nema drugog ljeka osim da se bolesna perad zakolje i moli boga da se druga ne razboli.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Znam da ima tema o tekutovima ali kokošje uši su nešto drugo.

Onda moje možda imaju te uši! Kad idem "prosuskati" gnijezdo, sve mi se penju uz ruku! I sti je najgore, ne pobjegnu dok se ne istusiram...
Kako prepoznati razliku?

Najnoviji postovi

Na vrh