Cijenjeni forumaši, imam nekoliko pitanja. Ne bavim se peradarstvom, za sada, ali imam namjeru početi s uzgojem domaćih purica, za početak za svoje potrebe. Imam registriran OPG, nisam u sustavu PDV-a. Kakva je zakonska regulativa, tj, što mi je potrebno da purice mogu legalno uzgajati, a i prodati npr. privatnom mesaru. Ima li kakvih ograničenja po pitanju smještajnog objekta za purice budući da još nemam izbrađen objekat. Odgovori na ova pitanja bi mi jako puno značili, te unaprijed zahvaljujem.
Purice idu maksimalno 5 komada na kvadratni metar. To je zvanicno "preporuceni" standard u uslovima konvencionalnog tova. Medjutim, po licnom visegodsnjem iskustvu, bolji se rezultati postizu ako se ta brojka snizi na maksimalno tri po kvadratu. Purica je zivince koje najteze podnosi zatocenistvo i ogranicenja u kretanju. Muzjaci postaju znatno agresivniji, narocito ako ih je veci broj na manjem prostoru, te dolazi do cestih tuca medju njima, koje ne retko rezultiraju uginucem slabijeg. Cesca je i pojava kanibalizma, koji se nazalost ne moze iskoreniti kojekakvim vitaminskim preparatima i drugim dodacima, jer ptice nisu bolesne, vec naprosto reaguju za sebe prirodno u nepovoljnim (citaj stesnjenim) uslovima. Konacno, prenatrpanost objekta utice i na veci rastur hrane, cesto prosipanje vode, lakse i brze sirenje potencijalnih bolesti, ucestalije povrede krila i nogu, kao i losiju konverziju hrane usled opsteg stresa ptica. Dakle, ako imas mogucnosti, za purice, a i za tebe je mnogo bolje da im omogucis sto vise "lufta". Ja licno drzim po dva grla na metar kvadratni i mogu se pohvaliti da mi za 11 godina nikad ni jedna nije crkla il poginula u borbi
. Takodje, ako si u mogucnosti, preporucila bih ti da drzis pretezno zenke i mozda samo par muzjaka. Istina je da zenke nikad ne dostizu tezinu muzjaka, ali su mnogo lakse "za odrzavanje" i vreme tova im je krace. Ujedno se i lakse prodaju, jer ljudi (po mom osobnom iskustvu, mada nije pravilo) radije kupuju ono sto celo moze stati u rernu.
Nadam se da je ovo od pomoci, a za zakonske regulative moraces sacekati nekog drugog, jer se verovatno propisi razlikuju ovde i tamo, pa ti moje informacije ne bi bile od koristi.