• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pilane ili "kako to ameri pile trupce"

puma

Član
Tu od
16 Lip 2024
Poruka
66

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,980
Znam daje sad jos sve to prerano reci,ali jel vrijedi pilana te novce?
da, zbilja je prerano reći, ali ne... :hahah:
planiranim prorezom od oko 5 kubika na godinu, amortizirat će se za 25 godina...
stvar je jedino u "komociji", ne moram delat papire, prevozit sve na pilanu, pa s pilane doma...i ovdje mogu iskoristiti komade od metar do pet metara dužine, koji bi inače završili u šporetu...
imam doma i nekakvu stolarsku kombinirku (doduše nikad kod mene radila nije), pa danas sutra treba povezati liniju...bit ću star, pa se neću moć igrat u blatu s paradajzima i salatom, ovo je onak...bila želja, a oće li kaj bit od svega, ustvari me boli ona stvar...igračke su doma, netko kupi bijesni auto, motor, a ja sam za krizu srednjih godina uzeo pilanu...i auto, i motor....;)🤠

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,980
Jedino ne smiješ nekome drugome piliti!
Ak te susjed prijavi, najebo si ili plačati porez!
pa moj stav o uslugama je općepoznat, niš od toga me ne zanima...najmanje nekom nepoznatom rezat moguće ukraden trupac.
a tarifa za frendove, odojak, janjac, gajba...mene lovom ne podmazujete... ;)

puma

Član
Tu od
16 Lip 2024
Poruka
66
pa moj stav o uslugama je općepoznat, niš od toga me ne zanima...najmanje nekom nepoznatom rezat moguće ukraden trupac.
a tarifa za frendove, odojak, janjac, gajba...mene lovom ne podmazujete... ;)
Koliko ja znam odojak i janjac se režu sa nožem a ne na pilani sa pilom.A na gajbi se sjedi. :unsure:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,980
8 e brušenje i šrenganje pile za meko drvo...nije puno, nije ni malo...ali kad se zbroji, 1.8 kubika porezano za trošak od 10 e (brušenje+gorivo), smatram da je prihvatljivo...pogotovo jer bi ta "roba" inače završila u šporetu.
🤠

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,453
Za srengannje ili ti rasturanje pile da ti ne naplacuju svaki put, dovoljno je poslije cetiri ostrenja. Jedino ako nije masina 2 u 1.

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
64
Nedavno sam ovdje pisao o problemu s valovitim rezovima na svojoj pilani...
Moguci razlog tome je taj da mozda nisam dovoljno zatezao pilu, ne znam... pokusat cu sad kad pile dodu s ostrenja jos jace ih našpanati.
u međuvremeu sam je okrenuo za 180°
Messenger_creation_1EC99AE8-488C-4766-B5B6-CAF7006872B0.jpeg

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
64
Sta si okrenuo
Zarotirao je za 180° u vodoravnom smislu...
Ajmo laicki reci da je rezala od ovamo prema tamo, sad reze od tamo prema ovamo...
U pitanju je horizontalna stacionarna pilana

Prilozi

• 20250402_175441.jpg
    20250402_175441.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 20

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
64
Gledano u smjeru rezanja, na lijevu stranu baca piljevinu

Posljednje uređivanje od moderatora:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,880
Reko da ti nije okrenut smijer vrtnje tockova, pa umjesto da vuce pogonski tocak on gura pilu.
Nemože gurati. Uvjek vuče, direkt na pogonski točak ili preko pomoćnog točka. Fleksibolni i savitljivi mehanički dojelovi koji snagu prenose preko trenja ili površinskog pritiska na pogonjeni točak, i to trenje se povećava ako raste otpor, a imaju samo kad povlače ako nije tako gube trenje. U tvom opisu se samo smanjuje koeficijen zategnutosti rezne trake ili pile jer između trupca i pogonskog točka je najmanja zategnutost pile ili trake a trebala bi biti najveća da drži pravac.

Najnoviji postovi

Na vrh