• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pilane ili "kako to ameri pile trupce"

puma

Član
Tu od
16 Lip 2024
Poruka
44
Ja sam radio godinama na brenti prečnika točkova 120 c.m.
Tvrdo drvo tipa hrast i dr. Štauf pile je uži,, jer ako je širi pila šeta kroz kladu ili balvan,,, četinari i bjelogorično meko drvo ide širi štauf,, stim da kod crnog bora zbog smole počinje lijepiti na pilu i tad je potrebno poljevati vodom,,, jasen je isto problematičan sbog smole koja lijepi ako je sirov,,ima toga još,, al davno je to bilo,,
A gdje si Ti to radio na brenti ? Ako se slobodno zna ?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,654
U BiH je u jednom periodu tih pilana je bilo na sve strane, najčešće nelegalne a onda vremenom se to poslozilo da su ostali samo rijetki. U periodu od 97 do 2005 god, samo dva zanimanja, pilana i gradevina, tako da se zanimamje biralo.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,475
ne, mislio sam na ručne, ali ne ove fensi 100+ eura...vidi mi se da će opet kućna radinost raditi... ;)
Sad si kao oni što kupe kruh za 8 kuna, a ne da 50 lipa za vrećicu ili plati poštarinu na eYebu 35 dolara, a jebe mater pošti što naplati uslugu dostave 5kn, jao, jao Darko moj... 🤣🤣🤣

Ajd vidim s jednim matorcem kod nas što je valjao klade nekada davno dali ima negdje neki kantajz 😜

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,561
A gdje si Ti to radio na brenti ? Ako se slobodno zna ?
Kod dajdže,,, iliti ujaka u svom selu,,taj je početkom 70-ih, prvu brentu postavio koju je pokreto Aleksandar Ranković,, ovi neki znaju koji je to motor,, kad sam bio momčić tad sam letio gdjegod i štagod da se radi da zaradim koji danar da netražim od starog,,koji je imo malu radničku platu,,radio sam prvo one najteže fizičke poslove,,valjo klade,noso grede i okorke,,, krajem 70-ih i dopola 80-ih bio sam kao neki majstor,, kolega smilan ova brenta nije bila nacrno,,, znam da je plaćo nešto dažbina,,dal paušal il šta drugo,, tih godina barem kod nas nije se mogla kupiti izrezana krovna konstrukcija ko danas,,, nego ko pravi kuću ili kakav objekat podnese zahtjev u šumariju i oni mu odobre odredjenu kubikažu crnogorične oblovine,, to se dovlačilo k nama i me rezali po specifikacijama,,ako je dobra oblovina znali smo za nekih 6-7 sati izrezati 10 kubika,, znači uglavnom se vršila usluga rezanja,,,

Samo još ovo i sad na istom mjestu postoji brenta,,neka Belgijska i znam da je poluautomatska,,dajdža je u godinama pa neradi,, a nasljednici traže hljeba bez motike,,
Panteru,,ili adidasu,,trebal još čega pojasniti???:ppozdrav:

puma

Član
Tu od
16 Lip 2024
Poruka
44
A pilana "Kosmaj" ili nešto slično?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh