• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plasman i prodaja proizvoda

D

Drazen

Guest
Re: prodaja

breskvar kaže:
...btw. i sam sam, do prije 4 godine, prodavao Matijeviću cca 2 vagona šljive...sada nešto više od vagona plasiram na tržnici, ostatak prodam kao pekmez, džemove i rakiju...vodim precizno financije...više nego dvostruko isplativije :D


Pozdrav.

Samo jedno pitanje - kada prodajete na tržnici da li izdajete račun?

Prema saznanjima, Porezna uprava će sada oštro krenuti u kontrolu tržnica, i općenito sela. Pa Vam samo preporučujem oprez.

Naravno što se tiče Vas i prodaje na tržnici, Vaša raznolikost proizvodnje i količina ha posađenih nužno Vas moraju uputiti na tržnicu. Sa našim cijenama Vi se ne možete nositi jer su Vam troškovi same proizvodnje preveliki, pa nužno morate pronaći adekvatnu prodaju, a koja će Vam namirit razliku.

Super za Vas!

A da samo još jedna stvar - rakija, još je 1993. (mislim - ako ne i ranije) Hrvatski Sabor donjeo zakon o alkoholnim pićima, u kojem stoji da se na sva alkoholna pića mora plaćati trošarina. Kada se sve to preračuna, na 1 litru rakije jakosti 16 gradi (to je cca. 40%) trošarina je 16 kn. Pa isto Vas samo upozoravam da budete oprezni. Kako državi ponestaje novčanih sredstava okrenut će se selu i naplati već donesenih poreznih zakona. Stoga još jednom oprez.

LP!
 
A

atomizer

Guest
Re: prodaja

koliko ja znam a i sam u sezoni prodajem na tržnici da OPG ne izdaje račun.imao sam više puta i kontrolu inspekcije ali to još nije obuhvačeno zakonom.šta se tiče konkurentnosti po cijenama velikih i malih.po meni izgleda da trgovački lanci kreiraju cijene a mi se možemo postaviti na glavu ako nam to ne odgovara.kod nas proizvođač nema utjecaja na cijenu.ako je mala zarada po kilogramu nečega normalno je da tada jedino veliki ima računicu da proizvodi jer na puno robe može nešto zaraditi.ako pak na kilogramu nečega nema nikakve zarade onda badava raditi na vagone takve robe tj stvaraš samo veči gubitak.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Re: prodaja

atomizer kaže:
koliko ja znam a i sam u sezoni prodajem na tržnici da OPG ne izdaje račun.imao sam više puta i kontrolu inspekcije ali to još nije obuhvačeno zakonom.šta se tiče konkurentnosti po cijenama velikih i malih.po meni izgleda da trgovački lanci kreiraju cijene a mi se možemo postaviti na glavu ako nam to ne odgovara.kod nas proizvođač nema utjecaja na cijenu.ako je mala zarada po kilogramu nečega normalno je da tada jedino veliki ima računicu da proizvodi jer na puno robe može nešto zaraditi.ako pak na kilogramu nečega nema nikakve zarade onda badava raditi na vagone takve robe tj stvaraš samo veči gubitak.
Kaže Mujo:
"zasad gubimo po komadu proizvoda, ali to nadoknađujemo količinom" ;) :)
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: prodaja

Moje razmišljanje o voćarstvu:
Ja sam uvijek za prodaju na veliko po nekoj prihvatljivoj cijeni. Jer ako sam proizvođač onda ću se baviti proizvodnjom. U tom dijelu ne mogu stajati na tržnici jer moram biti u voćnjaku. Pratiti stvari i dopinositi tome da proizvedem što više 1. klase u što većoj količini, a ako nisam svaki dan u voćnjaku onda tu gubim. Zato se prodajom i marketingom neka bavi netko drugi koji će od mene kupiti moju robu i pošteno mi je platiti.
Ako ću imati dogodine 6,5 ha voćnjaka (5 ha ljeske + 1,5 marelica, breskva) onda taj urod treba i prodati i mislim da neće biti zanemarive količine u punoj rodnosti.
Treba to sve pobrati adekvatno, konfekcionirati i prodati veleprodajno, jer nakon berbe uvoćnjaku treba sprovesti neke radnje koje isto zahtijevaju angažman.
Meni nema boje stvari, kad ja znam na proljeće, dok voćke počnu listati i cjetati, ime kupca za kojeg proizvodim.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: prodaja

dražen je nažalost u pravu što se tiće izdavanja računa!

čim si izašao izvan svog dvorišta ne smiješ prodavati bez računa! koliko sam shvatio samo mala domačinstva mogu prodavati na crno i bez računa ali samo kod kuće ( bar sam ja to tako shvatio ). a to što svi tako rade ( i žito i kukuruz predaju na veliko bez računa i evidencija knjiga ) znači ne izdaju račun , to je druga stvar. to država zasad tolerira ne znam iz kojih razloga i dokle će . takav način rada vam je legaliziran crnjak i svi to znaju

a tu se ujedno krije odgovor na dilemu ( u drugim postovima ) što registrirati OPG ili obrt mislim da je svejedno i u suštini su ti iste obaveze samo što obrtima porezna ne tolerira takav način rada ( bez računa ) a OPG ima tolerira ( PONAVLJM neznam iz kojih razloga )

a kad dodate sve trošarine na proizvode po zakonu onda više ne možete držati takvu nisku cijenu
 
A

atomizer

Guest
Re: prodaja

karla u pravu si šta se tiče da je posao seljaka na zemlji i da se ne bavi tržnicama i bla bla.međutim kod nas ispada najlakše raditi a največa muka je u stvari prodati i naplatiti.večina nas nebi išla po pijacama i mučila se ali kad ti u tom trenu treba lova gotova.tebe hep ili plinara nebu čekala dok ti naplatiš svoja potraživanja i ganjaš nekog po godinu dana za pare.boli njih ona stvar za moje jabuke ili nečije marelice.
 
D

Drazen

Guest
Re: prodaja

Poštovani,

Mislim da smo se malo udaljili od teme.

Dakle, idemo ponovo - iskustva sa prodajom - opisi tvrtki kojima ste prodali, tko je platio tko nije, ili kada je platio, tako da znamo za ubuduće.

A računi, neračuni itd., sve će se to urediti. Ne bojim se za državu, kad joj ponestane novaca evo nje. Samo sam htio upozoriti da pazite na izdavanje računa.

LP!
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: prodaja

Citat wajbul Re: prodaja
Postao/la wajbul dana 03 tra 2009, 17:37

Ovdije netko nekoga mulja...

budi konkretan i reci na što ti misliš kad si već započeo nešto. Samo nemoj nikog vređati, po nikakvoj osnovi, kao netko na nekoj temi, nije zgodno ni prihvatljivo, ali kritike su dobrodošle da se shvate neke stvari koje nezna svatko.
pozdrav!
 

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: prodaja

...legalist sam prije svega...što, u konkretnom slučaju znači; bude li OPG obvezan izdavati račune - nema problema, ne bježim od toga. Tvrdim: i sa tih 22% PDV-a uračunatih u cijenu robe, prodajući na tržnici, mogu, barem što se breskve tiče biti i te kako konkurentan trgovačkim lancima...a ove godine, u općoj nestašici gotovine, uvoznici će i te kako imati problema s osiguranjem novca za uvoz voća (većina breskve u supermarketima podrijetlom je španjolska, grčka i talijanska). Štoviše, upravo pokraj tržnice na kojoj najviše prodajem, veliki je supermarket i u njemu su cijelo prošlo ljeto breskve bile po 14, 15 pa i 18 kuna...a ja sam svoje prodavao po 6, 8 i 10 kuna...računajući da su na otkupu bile po 4 - 5 kn, vidi se da u mojoj cijeni ima prostora i za PDV (a za sada još nisam obveznik izdavanja računa)...iz napomenu da novac, naravno, imam odmah i ne moram čekati plaćanje 60, 90 i više dana...
...a obiteljska poslovna politika je da imam sav repromaterijal (gnojivo i zaštitna sredstva) kupljen za dvije godine unaprijed i lijepo suho uskladišten...inače, agronom sam po struci...
...u ovome poslu jako je bitno znati svoje limite i ne biti megaloman bez pokrića...a u neka velika proširenja niti ne mislim ići, sve kada bi i imao uvjeta...
...druga strana medalje; tržnica je oduvijek bila srce i duša svakoga grada...imaju je i London i Pariz, niti kod nas neće ta tradicija ugasnuti...a ja doista uživam prodavati svoju robu na tržnici. Već kada vidim neku snašu znam; "Eh, ova dolazi po mekane, ova po tvrde breskve...ovaj čiča dolazi već dva tjedna samo po male kruške tikvice, onaj tamo gospodin voli samo crvenu plemenku...". Ugled se na tržnici gradi godinama, a uspjeh se pozna po silnoj praznoj ambalaži poslije završetka posla. Svakome se dade malo više, ako mama vodi dijete za ruku i kupi grožđa ili breskve, klinac dobije još nektarinu gratis...a ljudi to znaju itekako cijeniti...
...eh, da, do početka sezone prodaje, a ona kod mene počinje krajem svibnja sa trešnjama, obavim sve najveće poslove; zaštitu, rezidbu, prorjeđivanje ploda...a za berbu imam 2 plaćene žene koje svaki dan naberu onoliko i one robe koja mi je za prodaju potrebna...tako da vrijeme provedeno na tržnici nikako nije nauštrb posla... :D
 
B

Boris

Guest
Re: prodaja

Breskvar, potpuno si u pravu i skidam ti kapu na organizaciji, vjerujte mi svi to je jedini način za kolko tolko sigurnu budućnost, megalomansko voćarstvo kod nas nema veze s vezom sa voćarstvom Europe i kad nam rodi ovo voća što smo ga posadili u HR tako će nas otkupljivači ucjenjivati da će nas sve bolit glava i prokljinjat ćemo dan kad smo posadili voćnjake.

A kredita za velike otkupljivače uvijek ima i uvijek će bit to znam ali za normalnog čovjeka onda je recesija pa onda velika kamata pa onda nema novaca i tako u krug.

Ovaj breskvarov model je nešto šta bi svi mogli uzeti kao realnu budućnost!

poz
 
W

wajbul

Guest
Re: prodaja

Prvo i osnovno ,voćarstvo moraš voliti,živjeti snjim svaki dan,nije kao kod ratarstva,posiji i čekaj.Mnogi su poletjeli za velikom zaradom,posadili i misle al će biti para.U voćnjaku moraš biti skoro svaki dan,mukotrpan posao i velika ulaganja ako misliš imati robu 1 klase.A ovi lešinari koji bi otkupili za malu cijenu i samo preprodali i uzeli lovu bez znoja i znanja ,neka ih je stid.Tko malo prati ovu situaciju u svijetu,shvatit će da se polako vraćamo na početni stadij.Radije ću na pijacu i ako treba dijeliti sirotinji nego lešinarima dati voće 1klase za sramotnu cijenu,barem će netko me cijeniti,mene i moj trud i znanje.
 
B

Boris

Guest
Re: prodaja

I da Matijević odnosno Agrokor-Todorić jako puno ulaže sredstava za otkup voća i povrća ove godine na prostorima Srbije i Makedonije, baš me zanima koliko voćara u HR može konkurirati s navedenima kako u tehnologiji tako u cijeni radne snage standardu življenja i da nebrajam nadalje. Ima puno ljudi koji će uložiti svoj rad ali nažalost to nije dovoljno....

Kako nam bude neznam ali da će biti kako smo planirali neće...
 
B

Boris

Guest
Re: prodaja

post by Wajabul
Ovdije netko nekoga mulja...


Da da prijatelju mulja i to lagano izdaleka na finjaka
 
B

Boris

Guest
Re: prodaja

Neko bi malo na brzinu bez kapi znoja zaradio milione na grbači poštenog seljaka, do kad će ovaj naš narod to tolerirati i koliko ćemu trebat stvarno neznam.
 

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: prodaja

...ovako; s Matijevićem sam poslovao oko 5 godina, još dok je radio za "Vesnu" i dok je imao ono malo priručno skladište u dvorištu obiteljske kuće...i moram biti pošten i reći da je tih godina sve funkcioniralo prilično dobro i sasvim korektno sa njihove strane...no onda...
...dovezem ja kamion šljive (cca 3 tone), istovaramo i vozač i ja, slažemo na palete, omotavamo folijom, vozimo na vagu...sam Denis pogleda lijepo šljivu i kaže OK, tjeraj u skladište...
...drugi dan dovezem opet kamion šljive, podjednaku količinu i opet istovaramo i vozač i ja, slažemo na palete, lijepimo etikete, omotavamo folijom i dolazimo na vagu,smrdljivi od znoja i mrtvi umorni kao psi, a skladištar kaže "Šljiva je jučer bila prezrela!". OK, moglo se i to dogoditi, greške ne isključujem, ali korektno bi bilo da je to ili javio telefonom ili nam rekao čim smo došli kamionom u skladište. Nego tip se fino naslađivao gledajući kako radimo kao crnci, pa onda kako sve ponovo otpakiravamo i tovarimo gajbu po gajbu nazad na kamion. I rekoh tada; "J..i ti ubuduće koga hoćeš, mene više nikad nećeš"...i bi tako...
 
A

aljmas

Guest
Re: prodaja

trebamo ovdje dogovoriti cijenik ispod kojega nećemo davati i samo tako ćemo uspjeti naplatiti naš rad
 
P

pozna

Guest
Re: prodaja

drustvo,bez ljutnje,ali jedina korisna informacija za sada je da Matijevic nije poslovni partner iz bajke. mislim da je Drazen otvorio ovu temu s ciljem razmjene informacija o otkupljivacima,problemi s pojedinim,placanje...tema je po meni super,cemu odmah sumnje . trznica je buducnost samo za mali broj proizvodaca,npr Breskvar koji je zaokruzio proizvodnju i nemisli se vise siriti jer je vjerovatno svjestan povecanog rizika,ali takvih proizvodaca je malo i ni jedan grad netreba puno takvih proizvodaca. cijena ,cijena igra veliku ulogu,netreba nnikako podcjeniti trgovacke lance,oni mogu raditi s nulom na npr. jabukama ali ce zaraditi na drugim stvarima a na sva zvona ce razglasiti da su jabuke u akciji,pa covjek misli,ah kad sam vec tu...mali proizvodaci nemogu uvjetovati neku otkupnu cijenu,to je utopija,ali veliki se mogu eventualno nesta dogovarati oko cijene bas na konto kolicine,to je realnost.
 

Najnoviji postovi

Na vrh