Re: prodaja
karla kaže:
Dražene, što je još interesantno osim jabuka i trešnje za tržište koje ti obrađuješ, što se najviše traži?
Kako stoji stvar sa lješnjakom, gdje se mi možemo naći.
Poštovani,
Vezano na Vaše pitanje, evo situacije:
1. jabuka - izvoz i izvoz - iskreno se trudim gurnit robu vanka, jer mislim da je to u ovoj godini izlaz pod broj (1). Traži se Gala, Gala Royal i to 85%, a zatim Idared na 10%, i ostlaih 5% na druge sorte. Zanimljivo je da su svi zainteresirani za crvenu jabuku te tu gala i njeni surogati dolaze do velikog izražaja. Što se tiče Idareda, u Europi ga smatraju industrijskom jabukom, ali bili su kod mene Nizozemci pa kada su napravili analizu istog (14% šećera) ostlai su ugodno iznenađeni. Mislim da bi se sa tom jabukom moglo dosta napraviti. Druge sorte, poput Greeny-a su ok, i isto se traže ali dosta manje. S njim (moje osobno iskustvo) imam problema sa bojom, jer on bi trebao biti zelen, a kako se klima mjenja, već ga dvije godine ne mogu dobit zelenog, uvijek bude malo prošaran - pa ga polako napuštam. Renders, klon B i drugi klonovi Goldena - idu, ali opet traži se oblik (kao kod Rendersa) i stroga kalibraža. Elstar - vrlo dobro i vrlo cjenjena, ali opet količina je presudna. Jako dobra jabuka Fuji Roku, Kiku, ali se tu mora platiti licenca udruženju u iznosu od 0,15 Euro centi po 1 kg godišnje za marketing, tak da mu je cjena u nebesima. Rodi mrak - imam probni red tako da znam.
2. trešnja - super. Njeno razdoblje je sljedeće. Argentina stiže u prosincu i siječnju, nakon toga polako kreće Španjolska koja traje negdje do kraja ožujka. Onda dolazi moja
(iz plastenika), a onda polako iz Dalmacije, Hercegovine pa opet Slavonije. Cijena super. (plastenička je posebna, tako da nju ovdje ne uzimam u obzir prilikom govorenja o cijeni). Sorte - moraju biti krupne i crveno zagasite boje. Primjer. U Turskoj trešnja se bere na razini od 24 do 26 mm. Plastenička trešnja je cca 30 do 32 mm (istina), dok trešnja Hrvatska na otvorenom je negdje oko 20 do 22 mm. Dakle, trebalo bi se poraditi na proređivanju iste da se dobije između 24 do 26 mm, a što se smatra I klasom i onda nema problema za prodaju.
3. kajsija - super - samo treba rješiti 2 najveće opasnosti - mraz i led, i onda ide. Ok, imamo tu i opasnost od monilije, ali sada govorim o ono - najvećim mogućim opasnostima. Trenutno sam u pregovorima za jedno 1.000 tona za izvoz pa ako mi to uspijem postavim post na forum, pa mi se jave proizvođači istih.
4. šljiva - mi smo imali nekih 3.500 stabala, ali sam ih onda počupao i prebacio sve na jabuke. Bistricu traže svi i ne pitaju za cijenu. Naravno kad iste nema, jer je nestala od šarke. Stenly je dobio šarku lista i sada je samo pitanje kada će preći na plod. Čačanke i njeni surogati. Preporučujem ljepoticu - po meni kraljica među šljivama, fantastičnih osobina i super vrijeme zriobe. Čačanka najbolja - problem sa oprašivanjem, tako da bi u biti trebalo ići 30% najbolje i 70% oprašivača, dok kod ljepotice to nije slučaj. Isto sam u pregovorima za izvoz sa jedno 1.000 tona, pa isto budem pitao tko ima, naravno ako mi ovo uspije.
5. ljeska - osobno nemam nikakvih iskustva po tom pitanju. Mislim da je najveća konkurencija iz Turske, ali moje saznanje je da bi istu trebalo očistit i osušit i prodavat je takvu, jer da je tada mnogo veća cijena. Ovo uzmite sa zadrškom, jer sam tako čuo. O rodnosti iste, nemam baš puno saznanja i tu vam ne mogu pomoći.
6. ostalo
a) kruške - koma sa prodajom. Hrvati nemaju naviku jesti kruške, tako da može u maloj količini, ali neka ozbiljna plantaža rađe ne
b) breskva - super - opet kao i kod kajsije - mraz i led
c) egzotika - ima i to svoga kupca, ali opet samo informativno.
Eto, ako ima nekih pitanja tu sam!
LP!