dajte vi meni sve objasnite, jer praktički nemamo pojma o tome, to bi mi krenuli u 6 mjesecu raditi, pa bi do tad sve trebali saznat, pa ako bi mi mogli reč, kolko otprilike koštra izrada plastenika od 1 rali, koje povrče se najbolji prodaje, koje najviše uspijeva, dali je najbolje s nekim napravit ugovor za otkup proizvedenog povrča, kolko npr po godini se zaradi npr rajčice, dali je potrebno grijanje, znači sve šta znate i ako vam se da, molio bih vas da mi tu napišete. hvala unaprijed
E ovo je već bolje, krećemo s "prave" strane.
Što se mene tiče, mogu ti pomoć oko gnojidbe, ali tek kada odabereš kulturu, pa da onda ciljano i pišem, ne samo generalno.
Ono što ti mogu sada pomoć je priprema tla prije podizanja objekta.
Kako sada još nemaš objekt (bit' će u 6. mjesecu) sada možeš tlo popraviti, jer kad jednom izradiš objekt, teško da ćeš unutra moći ući sa velikim strojevima.
1. Riješiti odvodnju - mjesto na kojem će biti objekt ne smije imati ležeću vodu ili visoku podzemnu vodu. Ako nešto od toga ima, obavezno izvesti drenažu, najjednostavniju cijevnu drenažu na cca. 1,5 m dubine (ovisi o tome gdje je voda). Kasnije će ti cijevna drenaža koristi za ispiranje soli iz tla (problem koji će se javiti nakon 10-15 ciklusa proizvodnje)
2. Zaštiti parcelu od ulaska vanjske vode (ako si u podnožju nekog brda ili nekog "divljeg" potoka) obavezno izvesti obodni kanal da ne ulazi voda
3. Napraviti kemijsku analizu tla i popravak tla na temelju rezultata (kalcifikacija, meliorativna gnojidba, organska gnojidba) - cilj: napraviti dobar supstrat za rast biljaka
4. Napraviti fizikalnu analizu tla (infiltracija, filtracija, kapacitet za zrak i vodu, poroznost) - isto kao i pod.3; na osnovi rezultata izvesti popravak tla (ovo je bitno radi provedbe natapanja i/ili odvodnje tla)
5. I što manje gaziti tlo (naročito u zamišljenom unutrašnjem dijelu) na površini budućeg objekta
6. Ako su već strojevi blizu, iskopati akumulaciju za vodu. Spomenuo si površinu o 1 rali što znači da bi objekt mogao biti cca. 5.000 m2, pa je šteta ne sakupljati vodu sa pokrova objekta (prosječno u kontinetnu imaš oko 750 mm oborina godišnje, što daje visokih 750 Lit./m2 površine).
7. I ako ti treba, neki vjetrozaštitni pojas - brzorastuća drvena vrsta s one strane od koje dolazi hladan vjetar (u mom kraju je to kombinacija borova, bagrema i lovor višnje).
Za sada toliko, kad budeš imao nešto konkretno pitaj.