• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plastenici

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Čuo sam uglavnom da je negdje u okolici zagreba u planu izgradnja 7 hektara plastenika. E sad je li to taj kompleks, nemam pojma. Uglavnom rađene su neke kalkulacije, koliko je meni poznato, za salatu. Onako, kak sam čuo sa strane, meni se činilo malo blesavo, no svako ima svoje mišljenje.
Uglavnom, koliko je pričano, tu bi trebala biti samo i isključiovo proizvodnja salate, cijelu godinu, kontinuirano bez prestanka. Kad jednom otplatiš takav projekt onda si sigurno na konju, a naglasak je na KAD

S

salel

Guest
Dakle i ti si na tri sata? Ja sam bacio ideju da preselim krevet u plastenik, pa lijepo imam odmah senzor za temperaturu. Čim mi postane hladno, vrijeme je da se stavlja u peć :mrgreen: :blackeye

to sam isprobao i mogu reći da funkcionira

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
to sam isprobao i mogu reći da funkcionira

Ja sam juče potpalio piljevinku oko 16 sati i danas do 10 sati gori.
Još moram malo poraditi na tehnici strujanja zraka pa će biti dobro.

Pozdrav!

D

dgeceg

Guest
dakle, moja obitetelj planira ove godine napraviti staklenik velik oko jedne rali, pa ako bi mi mogli savjetovati, što se najviše isplati saditi u plastenicima, kolka je cijena ( znam da je više od milijun, samo neznam kolko točno) i jel se isplati opče imat tak velik staklenik?
hvala

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
dakle, moja obitetelj planira ove godine napraviti staklenik velik oko jedne rali, pa ako bi mi mogli savjetovati, što se najviše isplati saditi u plastenicima, kolka je cijena ( znam da je više od milijun, samo neznam kolko točno) i jel se isplati opče imat tak velik staklenik?
hvala
Nemoj se ljutit, ali čini mi se da si krenuo sa krive strane; za ne bi bilo bolje pitanje tipa "Koje povrće ide dobro na tržnici/otkupu?"
Pa kada doznaš koje to dvije-tri-četiri kulture dobro (i kada) idu, tražiti informacije o tehnologiji uzgoja.
Pa nećeš valjda napraviti staklenik, i onda skužiti da radi razloga rtzghfjhugf kulutru koju si mislio uzgajat, ne ide!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobstar u pravu si, krenio je od samog kraja. Treba drukčije praviti temelje, ne valja preskakati nivoe.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja mislim da ne valja uopće ideja staklenika,čemu.? za te novce napraviš dva plastenika,da nekažem i tri. evo baš sebi još nešto tražim,ima na njuškalu plastenik polovni 70x9 za 20 000kn ili 38x12 za 16 000kn,debele cijevi,odličan i malo novaca,mislim trenutno mi je puno i sto kuna ali ako se ne proda moj je.

D

dgeceg

Guest
dajte vi meni sve objasnite, jer praktički nemamo pojma o tome, to bi mi krenuli u 6 mjesecu raditi, pa bi do tad sve trebali saznat, pa ako bi mi mogli reč, kolko otprilike koštra izrada plastenika od 1 rali, koje povrče se najbolji prodaje, koje najviše uspijeva, dali je najbolje s nekim napravit ugovor za otkup proizvedenog povrča, kolko npr po godini se zaradi npr rajčice, dali je potrebno grijanje, znači sve šta znate i ako vam se da, molio bih vas da mi tu napišete. hvala unaprijed ;)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
dajte vi meni sve objasnite, jer praktički nemamo pojma o tome, to bi mi krenuli u 6 mjesecu raditi, pa bi do tad sve trebali saznat, pa ako bi mi mogli reč, kolko otprilike koštra izrada plastenika od 1 rali, koje povrče se najbolji prodaje, koje najviše uspijeva, dali je najbolje s nekim napravit ugovor za otkup proizvedenog povrča, kolko npr po godini se zaradi npr rajčice, dali je potrebno grijanje, znači sve šta znate i ako vam se da, molio bih vas da mi tu napišete. hvala unaprijed ;)
E ovo je već bolje, krećemo s "prave" strane.
Što se mene tiče, mogu ti pomoć oko gnojidbe, ali tek kada odabereš kulturu, pa da onda ciljano i pišem, ne samo generalno.
Ono što ti mogu sada pomoć je priprema tla prije podizanja objekta.
Kako sada još nemaš objekt (bit' će u 6. mjesecu) sada možeš tlo popraviti, jer kad jednom izradiš objekt, teško da ćeš unutra moći ući sa velikim strojevima.
1. Riješiti odvodnju - mjesto na kojem će biti objekt ne smije imati ležeću vodu ili visoku podzemnu vodu. Ako nešto od toga ima, obavezno izvesti drenažu, najjednostavniju cijevnu drenažu na cca. 1,5 m dubine (ovisi o tome gdje je voda). Kasnije će ti cijevna drenaža koristi za ispiranje soli iz tla (problem koji će se javiti nakon 10-15 ciklusa proizvodnje)
2. Zaštiti parcelu od ulaska vanjske vode (ako si u podnožju nekog brda ili nekog "divljeg" potoka) obavezno izvesti obodni kanal da ne ulazi voda
3. Napraviti kemijsku analizu tla i popravak tla na temelju rezultata (kalcifikacija, meliorativna gnojidba, organska gnojidba) - cilj: napraviti dobar supstrat za rast biljaka
4. Napraviti fizikalnu analizu tla (infiltracija, filtracija, kapacitet za zrak i vodu, poroznost) - isto kao i pod.3; na osnovi rezultata izvesti popravak tla (ovo je bitno radi provedbe natapanja i/ili odvodnje tla)
5. I što manje gaziti tlo (naročito u zamišljenom unutrašnjem dijelu) na površini budućeg objekta
6. Ako su već strojevi blizu, iskopati akumulaciju za vodu. Spomenuo si površinu o 1 rali što znači da bi objekt mogao biti cca. 5.000 m2, pa je šteta ne sakupljati vodu sa pokrova objekta (prosječno u kontinetnu imaš oko 750 mm oborina godišnje, što daje visokih 750 Lit./m2 površine).
7. I ako ti treba, neki vjetrozaštitni pojas - brzorastuća drvena vrsta s one strane od koje dolazi hladan vjetar (u mom kraju je to kombinacija borova, bagrema i lovor višnje).

Za sada toliko, kad budeš imao nešto konkretno pitaj.

Posljednje uređivanje:

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401

Nemoj se naljutiti, ali po meni je to prevelika površina za nekog bez ikakvog iskustva s proizvodnjom povrća u zaštičenim prostorim. Čini mi se da nemaš iskustva niti s uzgojem povrća na otvorenom? Po pitanjima koja si postavio čini mi se da nemaš niti dobar plan, niti si se dosad pretjerano interesirao o tehnologiji uzgoja. Forum je dobra stvar za dopuniti znanje, ali bez detaljnog proučavanja literature i barem nekog praktičnog iskustva popriličan je rizik ići u takvu veliku investiciju. Još jednom bez uvrede.

Imaš tu dosta o zaštičenim prostorima

http://www.agr.hr/cro/nastava/bs/moduli/ag1170.htm

seljanka

Novi član
Tu od
16 Lis 2010
Poruka
23

ak imaš lovu za napravit ral plastenika,a nemaš nikakva iskustva, napravi 500m2 pa vježbaj jedno 5 godina.Ostalu lovu stavi na banku i živi od kamata.Za 5 god češ znati šta da radiš a nečeš puno popušit.To ti je iskren savjet,bez ljutne,pozdrav.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Nemoj se naljutiti, ali po meni je to prevelika površina za nekog bez ikakvog iskustva s proizvodnjom povrća u zaštičenim prostorim. Čini mi se da nemaš iskustva niti s uzgojem povrća na otvorenom? Po pitanjima koja si postavio čini mi se da nemaš niti dobar plan, niti si se dosad pretjerano interesirao o tehnologiji uzgoja. Forum je dobra stvar za dopuniti znanje, ali bez detaljnog proučavanja literature i barem nekog praktičnog iskustva popriličan je rizik ići u takvu veliku investiciju. Još jednom bez uvrede.

Imaš tu dosta o zaštičenim prostorima

http://www.agr.hr/cro/nastava/bs/moduli/ag1170.htm

ova stranica je jako dobra i mislim da bi svatko trebao ovo pročitati pod OBAVEZNO,jako dobro i poučno. svaka ti dala.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ak imaš lovu za napravit ral plastenika,a nemaš nikakva iskustva, napravi 500m2 pa vježbaj jedno 5 godina.Ostalu lovu stavi na banku i živi od kamata.Za 5 god češ znati šta da radiš a nečeš puno popušit.To ti je iskren savjet,bez ljutne,pozdrav.

jako dobro napisano,jedino što neće morati učiti pet godina,samo mora puno čitati,pitati,učiti,pokusirati,ići kod ljudi koji to već rade i koji su spremni pomoći i za godinu dana sve znaš,ne totalno ali dobre temelje češ imati. jedini uvjet ti je imaš volje i da hočeš i voliš to raditi. ali već češ dobiti volju kad uspiješ prodati ono što si proizveo,lijep osjećaj koji tjera na još i još....i tako do jednog rala.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Odlična stranica, ne moram se više ušuljavati na predavanja :) Nego u drugom fajlu nije mi jasno zašto sade rasadu uz sami rub folije????

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ova stranica je jako dobra i mislim da bi svatko trebao ovo pročitati pod OBAVEZNO,jako dobro i poučno. svaka ti dala.

Ima tu i dosta krivih informacija,recimo da se plastenici postavljaju u smjeru istok-zapad...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ovo o folijama mi je zanimljivo. a ove plastike,to je negdje skupo do neba,ali mir 20 godina.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jel je moguće da fi 32 mm izdrži luk od 10 m uz jednu potporu na sredini plastenika? Debljina stjenke cijevi je 15mm. Hvala

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Jel je moguće da fi 32 mm izdrži luk od 10 m uz jednu potporu na sredini plastenika? Debljina stjenke cijevi je 15mm. Hvala

Kako da ti kažem kratko ili dugačko pitanje kratko odgovor još kraći JE. debljina stjenke je1,5mm

Najnoviji postovi

Na vrh