565 bude trošil 1000% manje goriva od 7011, to garantiram životom!
Gle, s mojeg gledišta u ratarstvu i povrtlarstvu su dovoljna dva traktora, veliki i manji i to funkcionira, ali u stočarstvu brate mili gde tokom cijele sezine ima šarenih poslova za traktore od 40 do 150 ks i pogotovo gde ima više stoke, tu s 2 traktora moš se slikat ili se ubit od prekapčivanja strojeva tokom dana. Mi imamo 4 traktra koji su tokom sezone svi u funkciji konstantno i još nam zafali po jedan traktor baš kad je udarna sezona jer se radi više različitih poslova paralelno i onda mi nemre nitko tvrditi da kaj će mi još jedan, pa da ih je 6-7 opet bi sve bili upregnuti, 3 smo šofera stalno, 4 ponekad, a uvjek mogu dobit još 2 šofera za 10 minuta u jednom telefonskom pozivu!
I da, nema puno zemlje, 50-60 kj oranica, a gde su livade, koliko je posla s time, koliko je samo mehanizacije vezano uz spremanje sjena i sjenaže, izgnojavanje, mi na 2 gospodarstva imamo preko 50 raznoraznih priključaka, a koliko iam jedan ratar?? Samo one nužne koji trebaju uz tu granu poljoprivrede, netko njih 5, netko 10!
E tu je velika razlika. Ja čak tvrdim da mali traktor na gospodarstvu skoro da i nebi trebao da radi nekaj posebno an zemlji, kad jedan srednji traktor 60-65 ks može odraditi sve od sjeteve do berbe, jedan oko 100 za pripremu, ali opet kad je idealno vrijeme, a kad nije, pa treba upregnuti i ovog srednjeg da izore, jer veliki nemože sam stiči i izorati i pripremiti i posijati i opet dolazimo do problema da fali još jedan dupljak oko 70 ks da pripomogne i opet nakraju mali traktor nebi trebao jer se nema kaj s njim raditi u lošim uvjetima, a tokom ljeta i za vriejme dobrih uvjeta mal itraktor itekako dobro dođe za 1000 sitnih poslova transporta, preseljenja, privažanja i odvažanja dok su ovi veči stalno u polju.
Jebiga, kak god da se okrene, traktora nikad nebi bilo dovoljno!
Računao sam da u največoj sezoni kultiviranja, košenja i sušenja cijena dneveno izgubim cca 45-60 min na prekapčivanje strojeva ako mi radni dan počinje u 6, a završi oko 22-23 sata. Pa još ako imaš i neke mušterije za usluge i ljudima obečaš, a ne stigneš...nema goreg.