• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plitka obrada gruberom - GRUBIRANJE

• Temu pokrenuo Ratarko
  • Datum prvog posta

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,370
Ima 11 radnih tijela, 7 su koplja, zadnja četri su velike lastavice naći.
Valjak je velik i dobar, ali ispred njega treba tanjurača koju ćemo stavit da
ne ostaju jarci. Idem 15 cm, nemam potrebe dublje, bitno mi da uništim travu
i izmiješam zemlju, i to ovaj gruber odlično odradi. Jako su dobro raspoređena tijela.
U jačoj zemlji JD s njim grebe, ali u lakim tlima ide pjevajući.

Posljednje uređivanje:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
John Deere 7230 sa gruberom Vogel&Noot TerraCult 300, na 25 cm dubine.

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=WxBiVxt425M[/YT]

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
872
Pročitao sam temu,pa sad još ako netko ima volje da mi malo pojasni.

Ako npr.poslije pšenice želim sijati ulj.repicu ili pak poslije soje pšenicu,a želim izbječi oranje,kako najbolje iskoristiti gruber?Da li se strnak ostavi,eventualno pošprica totalcem,pa onda neposredno prije sjetve iduće kulture umjesto oranja prođe gruberom i onda sjetva kombinacijom RD+sijačica.
Ako je tako kakav gruber je bolji mislim na one lastavice ili ravni klinovi?
Koliko duboko ići?
Na koliko najbolje da je razmak između radnih tijela?
Može li možda ići direktno na grubirano samo sijačica bez RD?
Koliki gruber za traktor 100 KS?

Možda o tomu sve već piše ali puno bi koristilo sve na jednom mjestu od nekog ko ima iskustva u radu.

Hvala:drink:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Grubirati strnak bi trebalo odmah što prije iza žetve, još dok zemlja ima koliko toliko nekakve vlage u sebi, jer onda se najbolje napravi. Pa zatim to onda ostane do sjetve tako, a prije sjetve je dovoljno samo jednom pretanjurati ako se sije uljana repica ili raola, nema potrbe s RD ulaziti u zemlju.
Dubina grubiranja, uglavnom koliko traktor može vuči :), ali barem 15 cm do 20 cm da ide duboko i koliko-toliko brzo da bolje izmješa zemlju sa biljnim ostacima.
Za 100 ks možda 2,5m ako nisu preteške zemlje i vjerujem da bi išlo.

No nek napiše netko iskusniji svoje mišljenje.

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
2.5m gruber sa 9 radnih tijela na 20 cm dubine 100 KS ne može pomaknut sa mjesta bez prednje vuče u zemlji koju ja smatram srednje teškom.
Evo video gdje je gruber na nešto manje od 20 cm dubine i brzina nekih 5 km/h sa uključenom blokadom diferencijala i prednjom vučom.
http://www.youtube.com/watch?v=5ZBibDC1xEQ

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
872
Pa to bi značilo da 100 ks traktor ni ne može koristiti gruber ,jer i nema ih baš ispod 9 radnih tijela.

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
To je inače bio posuđen gruber od čovjeka koji ga vuče sa 70 KS traktorom ali ne ide s njime na 20 cm dubine.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Ne treba ič 20cm dubine,moguče je i na 10-15cm ič s gruberom..Puno je bitnija brzina koja bi se morala kretat oko 10km/h za dobar rad s gruberom..

Na tih 100ks treba ič do 9 radnih tjela,znači gruber kako je postavio član @hellboy152,samo smanjit dubinu...

Kombinacijom Rd+sijačica se može ič poslije grubera,ali bi bilo poželjno da je sijačica s diskovima..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Hellboy, a kaj bi ti grubiral bez uključene prednje vuče??? :)

Ima kolega valjda 2,10 ili 2,20 grubera s 7 radnih tjela i valjkom i ide zetor 7340 bez neke frke s njim i to sigurno do 15 cm dubine 2. brzinom i dobar posao se napravi.
Ove godine ga budem ja uzeo za probu da vidim koliko Same može duboko i brzo s njim ići.

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
Inače ništa na polju ne radim sa isključenom prednjom vučom ali to je bilo isprobavanje jer sam prvi put radio sa gruberom pa da vidimo koliko može ići. :)
Jedino što smo mi poslije to i orali jer je opet niknula ambrozija.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Priča mi kolega da ako se hoćete riješit korova na prirodan način, bolje onda više puta grubirati strnište tako da se svaki put korov zaustavi još dok je manji, a njegove žile se izvuku van i sunce ih sprži tokom sušnog razdoblja ljeti. Vrlo efikasan način za riješiti se divljeg sirka :)

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,905
šanana
potpisujem ovo kaj si rekel , ja to tako radim več 4 godine , i bez ikakvih problema oko korova, ne pomišljam špricat sa totalom nikako nikako

prvi puta gruber odmah poslije žetve , pa onda još jedanput prije sijetve rauole, i ako onda još kaj izađe van korova sa rauolom , ona sav korov poduši. :)

bole

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
639
evoga lagano smo krenuli
01072014226.jpg

marijogjulic

Aktivni član
Tu od
26 Lis 2013
Poruka
526
Kod nas u firmi je tjedan dana na probi bio Väderstad TopDown 300, stroj odlično obavlja svoj posao i jako nam se svidjeo, šteta što nisam bio na toj lokaciji gdje je radio da ga uslikam, ali evo par slika poslije pranja :drink:

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Kod mene ga na kombinatu imaju i lani su ga slabo koristili a predlani stalno

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kak se gruber ponaša na strništu gdje ima slame?? ne mislim na velike snopove već da je razbacana..

marijogjulic

Aktivni član
Tu od
26 Lis 2013
Poruka
526
Ovaj odlično, neznam za ove ostale kojii nemaju naprijed ove tanjure za usitnjavanje :icon_thumright:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam danas kupil grubera, i odmah isprobal, super ide! zahvat 2,25 10 radnih tijela i 2 valjka, neki Austrijski..

Najnoviji postovi

Na vrh