Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena.
Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga.
Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
Iz jednog komada je sigurno jace,,,
Ovaj koji smo mi koristili ima iz dva dijela pa se moze siriti i suzavati ovisno o potrebama,,,
Koju sirinu si ti stavio na svom?
Ja sam ove godine dosta duboko ogrnuo krumpir ali sljedece godine imam namjeru ici jos dublje jer vidim da to ima svojih prednosti,,,
Ako moze jos jedno pitanje, na kojoj visini ti je kardanska osovina kada je rilo na zemlji?
Dosta je los snimak pa mi je tesko ocjeniti visinu od tla,,,
Pitam te to radi toga jer mi se cini da je kardanska osovina dosta visoko pazi da ne dođe do lomova kad se vadilica podigne,,,
Visina profila na kojem je osovina,je 53cm,znaci kad ude u zemlju nize,okvirno malo ukoso u stranu i gore,mada ja malo podignem prikljucak(frezu) i onda iskljucujem kardan,a ne podizem skroz dok kardan radi
Neide on bas previse u zemlju kod mene nije islo vise od 5 cm od razine kojom se krecu kotaci traktora,,,
Mislim, ono, nema potrebe da ruje preduboko ispod razine krumpira,,,
Kolega Cobra je radio doma ,ja po njegovom,poslao mi nacrt ,njegov od rame do spice 65cm,eto kako radi[YT]https://www.youtube.com/watch?v=v0reQFBBvS4[/YT].
Vidis da nije kardan bas puno ukoso.
Upravo tak i ja radim sa svim priključcima s kardanom. Do određene visine dignem s kardanom u radu, a ako trebam dići do kraja (za transport) onda isključim kardan. Čemu ga bez potrebe opterećivati.
KAO PRVO VELIKO HVALA KOLEGI COBRI ,KOJI JE NESEBICNO PODJELIO SVOJE NACRTE I ISKUSTVO SAMNOM ,A I OSTALIMA KOJI CE TREBAT I ZAINTERESIRANIMA ZA OVU TEMU.
Posto sutra treba samk ukrucenje od toplinka do zadnjeg dijela vadilice,to cu odradit i pravac krumpir na probno vadenje,,,,,,,,tako da MOLIM ,,,,da me sad ne trazite odgovore dok necu sutra ustimat ,nagib noza i sve ostalo pa ce bit i video.
Sad samo exsclusive video...https://drive.google.com/file/d/0BxeONTnhg_WJWm5fTTVXMmlMZ3M/view?usp=docslist_api
Mislim da je kuciste bez problema moglo doci sa donje strane,,,
Prostora za protok je sasvim dovoljno a ti bi dobio kardan gotovo u pravcu,,,
Nemoj me krivo shvatiti, ne prigovaram nego samo sugeriram jer znam da bi ti i kardan bio zahvalan bez obzira sto tu nema nekih prevelikih opterecenja,,,
Ovako od probnog rada izvrsene neke dorade,probno (1/2)izvadeno danas ,slika nema ,bice u popodnevnom radu.
Utisci;zadovoljan sam ,razmak izmedu sipki je cca3.5cm,ko bas skuplja one spekulice (mali krumpir trebo bi gusce skpke stavit,excentar sam stavio kao i kolega,medutim mislim da bi manji excentar mogo podnosit vecu brzinu,ali ostalo je na povrsini i cisto s obzirom da nije bilo trave ali lobode je ,pa su ostali buseni koji su razbijeni ali ostali su buseni .
Sve u svemu ,preporod u odnosu na onaj plug sto sam imao.
Ocjena vise nego prolazna...slike i video stizu navecer.
Odlicno odrađen posao,,,
Jos ce tu vjerujem biti dotjerivanja s vremenom jer ce razliciti vremenski utjecaji traziti i drugaciju doradu ali sve su to slatki problemi,,,
najbitnije od svega je da stroj sluzi svrsi a da je tebi u mnogome olaksan rad,,,
Smanji vertikalni pomak na zadnjoj strani. Trebalo bi se dati podešavanjem zadnjeg prihvata. Original tvorničke imaju "kontra stepenicu" na šipkama koja ubrzava prolaz mase.
K tome možeš skratiti šipke pa bu krumpir prije pal na zemlju.
Čini mi se da je kolega od kojeg si dobil crteže imal upravo obrnuti problem - nedovoljan vertikalni pomak zadnjeg dijela i to je uspješno korigiral.
Tu je važno pronaći optimum da ne ostane previše krumpira pokriveno zemljom, a da skaće čim manje.
Razinekop,
jesi li izradil novi veći plug za vađenje krumpira. Ovaj na tvojim slikama mi se čini preuzak, a šipke prenježne. Je li to tvoj plug kojega hoćeš zamijeniti ili si posudio fotke s neta pa ubacio kote?
Ja sam započel raditi plužić za iskapanje motokultivatorom. Ustvari radim dio pluga koji bum utaknul u nosač postojećeg pluga za izradu jarkov. Ovo je kombinacija kojom sa do sad vadil krumpire. Išlo je, ali mislim da bi moglo i bolje, odnosno lakše.
Još trebam nabaviti šipke.
Imam nekoliko pitanja.
1. jesam li pogodil s mjerom od 450 mm?
2. bi li bolje bilo da je manja ili veća i koliko?
3. koju debljinu šipki igraditi? Bi li bolje bile fi 12 ili16 pune, neki flah (npr. 30/4) ili 1/2" cijevi, ili nekaj kaj nisam navel?
4. koliki su razmac (kod lima i na kraju) optimalni između šipki?