• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Poboljšivači tla, biološki stimulatori ....

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
ZKI trifender, nabavio danas 3 kg. Iako sam već imao dogovreno s jednim kompićem s foruma odlazak u Mađarsku, ipak sam se odlučio za ovaj 5 puta skuplji, nadam se da je i 5 puta bolji :roll: Mora postojati neka kvaka za razliku u cijeni, a za prvi put nisam se usudio riskirati s ovim jeftinim, ali svakako budem probao i tog iz Mađarske pa da vidim jel ima razlike.

Koncentracija 3x10 na osmu grama

Deklaracija

http://i1120.photobucket.com/albums/l498/outlanderzg/Trifender.jpg

Za povećati pritisnuti CTRL i + (plus)
Za smanjiti pritisnuti CTRL i - (minus)
Kad ga budeš upotrebljavao(miješao sa vodom), trifender,daj stavi na post jeli bilo vrenje,baš me zanima?
Hvala!

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
Kad ga budeš upotrebljavao(miješao sa vodom), trifender,daj stavi na post jeli bilo vrenje,baš me zanima?
Hvala!

2 kile potrošene, nije bilo vrenja, pjene, ništa. I ja se nadao nekom šou ali nula bodova. :scratch

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
Ja sam danas poprskao i ufrezao talijanski trifender(drugi naziv) u plastenik.Kupio sam isti u Sloveniji i mogu vam reći da je prilikom miješanja sa vodom u kanti bilo bubrenje(pjena).
Pa sad budi pametan!

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Iskreno kad malo promislim nemam pojma kako utvrditi razliku. :) Ne znam zašto sam to napiso. :oops:

haha pa zato te i pitam. ali možeš provjeriti. posadiš recimo papriku ili šta već sadiš,nešto što je podložno gljivičnom oboljenju i vidiš razliku na površini koja je tretirana i koja nije,ako je sve u redu sa trifenderom na tretiranoj površini nebi smjelo biti problema sa paprikom i obratno,pod uvjetom da neprskaš poslije sa nikakvim sredstvima protiv gljivičnih oboljenja jer češ ubiti i te dobre gljive a i nećeš znati razliku. probaj da znaš šta si kupio pa češ dogodine znati gdje kupiti..

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ja sam danas poprskao i ufrezao talijanski trifender(drugi naziv) u plastenik.Kupio sam isti u Sloveniji i mogu vam reći da je prilikom miješanja sa vodom u kanti bilo bubrenje(pjena).
Pa sad budi pametan!

a zašto mislite da se nesmije pjeniti?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
To je taj Trifender - Bioved iz Mađarske koji distribuira ZKI i u kojeg imam povjerenja. Koristim ga tri godine i vjerujte riješio sam štetne gljive u tlu i koristit ću ga i dalje koliko god koštao, a što se tiče vrenja prilikom miješanja sa vodom u spremniku prskalice to mi se nije dešavalo. Trifender mora biti suh (ako ga ulovi vlaga počinje kvasati) i napominjem da spremnik mora biti dobro opran jer ne smije biti ostataka pesticida, a preporuča se voda kišnica ili iz vodovoda odstajala najmanje 24 sata.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
To je taj Trifender - Bioved iz Mađarske koji distribuira ZKI i u kojeg imam povjerenja. Koristim ga tri godine i vjerujte riješio sam štetne gljive u tlu i koristit ću ga i dalje koliko god koštao, a što se tiče vrenja prilikom miješanja sa vodom u spremniku prskalice to mi se nije dešavalo. Trifender mora biti suh (ako ga ulovi vlaga počinje kvasati) i napominjem da spremnik mora biti dobro opran jer ne smije biti ostataka pesticida, a preporuča se voda kišnica ili iz vodovoda odstajala najmanje 24 sata.

znači taj u mađariji koji košta upola manje je dobar jel?

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
znači taj u mađariji koji košta upola manje je dobar jel?

Evo ovako stvari stoje.U Mađarskoj ima više vrsta trifendera(WP,WG,R,B,F i dr.),ali samo dva proizvođača i to Kwizda i Zki.
Zki je dostupan na našem tržištu 3x10 na 8(oko 500,00kn)
Kwizda Wg 6x10 na7(700ft ili oko 200,00kn)
BiH...5x10na8(oko 200,00kn)
U SLO.Talijanski RemedierWp 5x10 na7(44 e)
Ja sam prije 15 dana koristio od Kwizde(nije bilo kvasine ili vrenja),dok sam u subotu koristio Remedier(bilo je kvasine ili blaga pjena,zelene boje).
@petulla je naveo da kod njega nije bilo vrenja i riješio se gljivica.
Tu je bila dilema,a sad.......?
Trifender treba miješati sa vodom sobne temperature i to na 1kg 10l vode i mora odstajati 24 sata, nakon toga se miješa sa više vode u prskalici i upotrijebi.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Evo ovako stvari stoje.U Mađarskoj ima više vrsta trifendera(WP,WG,R,B,F i dr.),ali samo dva proizvođača i to Kwizda i Zki.
Zki je dostupan na našem tržištu 3x10 na 8(oko 500,00kn)
Kwizda Wg 6x10 na7(700ft ili oko 200,00kn)
BiH...5x10na8(oko 200,00kn)
U SLO.Talijanski RemedierWp 5x10 na7(44 e)
Ja sam prije 15 dana koristio od Kwizde(nije bilo kvasine ili vrenja),dok sam u subotu koristio Remedier(bilo je kvasine ili blaga pjena,zelene boje).
@petulla je naveo da kod njega nije bilo vrenja i riješio se gljivica.
Tu je bila dilema,a sad.......?
Trifender treba miješati sa vodom sobne temperature i to na 1kg 10l vode i mora odstajati 24 sata, nakon toga se miješa sa više vode u prskalici i upotrijebi.

E sada se stvar zapetljala do kraja; nekoliko proizvođača, pa nekoliko distributera, pa nekoliko različitih cijena (ovo je važno)... evo meni teme za novi doktorat, ha, ha...

No, da vidimo što sada imamo:
1. Po podacima koje imam (ne moraju biti 100% točni), grupacija Kwizda agro, ne posjeduje tvornicu u Mađarskoj (najbliža je u Leobendorfu u Austriji). Na etiketi Trifendera WP (koji prodaje ZKI u Hrvatskoj, naveden je proizvođač Bioved; ali mislim da niti oni to ne rade, bar ne u Mađarskoj).
2. Tirefender WP je prema etiketi u HRvatskoj mikrobiloški poboljšivač tla i stumulans rasta i prinosa (ja bi to jednostavnije rekao biostimulator) dok je Remeinder biološki fungicid. Trifender sadrži gljivicu Trichoderma asperellum, dok Remeinder sadrži Trichoderma harzianum i T. viride.
Zašto je ovo bitno?
Radi registracije. Biostimulatori nemaju posebnu proceduru registracije, dok fungicidi, pa čak i biološki imaju, te se deklerativno mora navesti za koje kulture vrijedi.

A sada na koncentracije:
Trifender WP (bilo čiji)....... 3x10 na 8
Trifender WG................... 6x10 na 7
Remeinder; T. harzianum.......... 5x10 na 7 + T. viride........ 5x10 na 7
(otkud je u Bosni 5x10 na 8 ne znam?To je valjda Super Trifender WP.)

I doze:
Trifender WP......... 0,5-1,5 kg/ha, za povrće 1,5-3,0 kg/ha
Trifender WG.......... 2,0-6,0 kg/ha
Remeinder.............. 2,5 kg/ha

Cijene?
Malo je teško usporediti, jer za proizvod kupljen u HRV uračunati su svi troškovi i porezi, dok za ove preko grane baš i nisu, iako bi im cijene u konačnici trebale biti iste/slične, dok bi razlika mogla biti samo u porezu. Nažalost, to je posljedica neuređenosti tržišta i distribucije, i to je "na grijeh" distributera i uvoznika, ali mi je nelogična politika cijena sa dvije strane granice; s ove strane preko 500,00 s one strane oko 300,00. Pa ako ste onda negdje u Koprivnici, Virovitici, Belom Manastiru jasno je gdje ćete otići po biostimulator. Ne znam kako se u tome snalazi hrvatski distributer.

A pjena?
Svakako je bolje da se pjeni kod pripreme.
Zbog čega? Jer je to jasan znak aktivacije gljive u vodi, tj. gljiva je zaživjela i biti će aktivnija u tlu nakon primjene. Ali oprez; primjena takve otopine u neodgovarajuće uvjete (niska temepratura tla i zraka, nedostatak vlage, zaostatak nekog fungicida u tlo i sl.), vojničkim rječnikom, "desetkovati" će gljivu i efekt će biti vrlo mali. Ne može se gljiva dvaput aktivirati, spora klija samo jednom.
A ako nema pjene?
Malo lošija situacija, jer će se gljiva morati aktivirati u tlu da bi dala učinak. Ako su uvjeti povoljni (zaštićeni prostori) aktivacija će biti dobra, međutim u nepovoljnim uvjetima, spora će ostati inaktivna do stupanja povoljnih uvjeta, a to može biti dosta, dosta dugo i time će izostati očekivani efekt.

Nemam više, osušili su mi se prsti, moram po jedno Karlovačko!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jasno se vidi tko je doktor ;) Samo bi još jednom napomenuo da tko kupi u HR Trifender, da se radi o količini 3 x 10 na 6!!! To mi je sam priznao da ga sad ne imenujem, svi ga znaju iz ZKIa djelatnik. Što bi laički rekli da su bakterije krepale. Jer je analiza rađena u HR laboratoriju. Ako mi nevjerujete nazovite broj sa zadnje stranice kataloga i pitajte ih. Nisam izmislio cifru čovjek mi tako rekao. Ako bi nominalno trebalo imati 165 puta više, vjerovano bi se i pjenilo. Poz

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
sad sam se stvarno izgubio. ostaje ona tehnika koju sam spomenuo,udri po sadnji i pokusiraj.

R

rule

Guest
Čuo sam podatak da je cijena P.P.Thiofer 160km u BiH točnije u Ljubuškom. Bila jedna prezentacija i predavanje o Thioferu a cijena paprena nema šta.

Pozdrav drustvo. Petula vidim da si dobro informiran, pratis sta se desava u kraju odakle vuceš korjene. Bio sam na tom predavanju i oprobat cu i to al da je skupo skupo je.Znas mozda nacin kako ga nabavit jeftinije

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Pozdrav drustvo. Petula vidim da si dobro informiran, pratis sta se desava u kraju odakle vuceš korjene. Bio sam na tom predavanju i oprobat cu i to al da je skupo skupo je.Znas mozda nacin kako ga nabavit jeftinije

Pozdrav rule, dugo te nema na forumu, nemaš vremena ili je nešto drugo u pitanju? Upoznat jesam jer kontaktiram sa g.Vukšićem i g. Hrstićem(Plodovi zemlje), a i moj rođak je bio na tom predavanju pa mi je prenio tu informaciju. Iznenadila me ta visoka cijena kod vas (možda zbog carine i pdv BiH) mada mislim da bi trebala biti jeftinije. Kod nas je 440kn sa pdv pa ako budeš trebao možemo dogovoriti ili ako imaš nekog bliže(u Metkoviću ili Vrgorcu). Moguće je da ću i rođaku nabavljati jer je i on zainteresiran. Jesi li posadio pomu?

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
E sada se stvar zapetljala do kraja; nekoliko proizvođača, pa nekoliko distributera, pa nekoliko različitih cijena (ovo je važno)... evo meni teme za novi doktorat, ha, ha...

No, da vidimo što sada imamo:
1. Po podacima koje imam (ne moraju biti 100% točni), grupacija Kwizda agro, ne posjeduje tvornicu u Mađarskoj (najbliža je u Leobendorfu u Austriji). Na etiketi Trifendera WP (koji prodaje ZKI u Hrvatskoj, naveden je proizvođač Bioved; ali mislim da niti oni to ne rade, bar ne u Mađarskoj).
2. Tirefender WP je prema etiketi u HRvatskoj mikrobiloški poboljšivač tla i stumulans rasta i prinosa (ja bi to jednostavnije rekao biostimulator) dok je Remeinder biološki fungicid. Trifender sadrži gljivicu Trichoderma asperellum, dok Remeinder sadrži Trichoderma harzianum i T. viride.
Zašto je ovo bitno?
Radi registracije. Biostimulatori nemaju posebnu proceduru registracije, dok fungicidi, pa čak i biološki imaju, te se deklerativno mora navesti za koje kulture vrijedi.

A sada na koncentracije:
Trifender WP (bilo čiji)....... 3x10 na 8
Trifender WG................... 6x10 na 7
Remeinder; T. harzianum.......... 5x10 na 7 + T. viride........ 5x10 na 7
(otkud je u Bosni 5x10 na 8 ne znam?To je valjda Super Trifender WP.)

I doze:
Trifender WP......... 0,5-1,5 kg/ha, za povrće 1,5-3,0 kg/ha
Trifender WG.......... 2,0-6,0 kg/ha
Remeinder.............. 2,5 kg/ha

Cijene?
Malo je teško usporediti, jer za proizvod kupljen u HRV uračunati su svi troškovi i porezi, dok za ove preko grane baš i nisu, iako bi im cijene u konačnici trebale biti iste/slične, dok bi razlika mogla biti samo u porezu. Nažalost, to je posljedica neuređenosti tržišta i distribucije, i to je "na grijeh" distributera i uvoznika, ali mi je nelogična politika cijena sa dvije strane granice; s ove strane preko 500,00 s one strane oko 300,00. Pa ako ste onda negdje u Koprivnici, Virovitici, Belom Manastiru jasno je gdje ćete otići po biostimulator. Ne znam kako se u tome snalazi hrvatski distributer.

A pjena?
Svakako je bolje da se pjeni kod pripreme.
Zbog čega? Jer je to jasan znak aktivacije gljive u vodi, tj. gljiva je zaživjela i biti će aktivnija u tlu nakon primjene. Ali oprez; primjena takve otopine u neodgovarajuće uvjete (niska temepratura tla i zraka, nedostatak vlage, zaostatak nekog fungicida u tlo i sl.), vojničkim rječnikom, "desetkovati" će gljivu i efekt će biti vrlo mali. Ne može se gljiva dvaput aktivirati, spora klija samo jednom.
A ako nema pjene?
Malo lošija situacija, jer će se gljiva morati aktivirati u tlu da bi dala učinak. Ako su uvjeti povoljni (zaštićeni prostori) aktivacija će biti dobra, međutim u nepovoljnim uvjetima, spora će ostati inaktivna do stupanja povoljnih uvjeta, a to može biti dosta, dosta dugo i time će izostati očekivani efekt.

Nemam više, osušili su mi se prsti, moram po jedno Karlovačko!

Bobostar,hvala na objašnjenju, međutim volio bi da pojasniš razliku koncentracije/doze.Uzet ču primjer Trifender WP 3x10 na 8, sa dozom od 0,5-1,5kg/ha,te Trifender WG 6x10 na 7,sa dozom 2,0-6,0kg/ha.Za nas laike vidljivo je da onaj prvi(bi se reklo slabiji po zbrajanju), a treba manja doza od ovog drugog.Pitanje je koji je jači u koncentraciji?
Bobostar i još jedno sorry ali "Remedier"!
@Dane001 pa Bobostar je naglasio da je najisplativije kupit u Mađarskoj ili BiH(provjerit), odnosno Sloveniji ( malo je skuplji ali ima dvije vrste gljivica)
Kontam je objasnio što se tiče Trifendera na našem tržištu,pa mislim da više nema nejasnoća,a i dogodine ćemo biti pametniji.
Bok nam pomogao!
Pozdrav!

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Bobostar,hvala na objašnjenju, međutim volio bi da pojasniš razliku koncentracije/doze.Uzet ču primjer Trifender WP 3x10 na 8, sa dozom od 0,5-1,5kg/ha,te Trifender WG 6x10 na 7,sa dozom 2,0-6,0kg/ha.Za nas laike vidljivo je da onaj prvi(bi se reklo slabiji po zbrajanju), a treba manja doza od ovog drugog.Pitanje je koji je jači u koncentraciji?
Bobostar i još jedno sorry ali "Remedier"!
@Dane001 pa Bobostar je naglasio da je najisplativije kupit u Mađarskoj ili BiH(provjerit), odnosno Sloveniji ( malo je skuplji ali ima dvije vrste gljivica)
Kontam je objasnio što se tiče Trifendera na našem tržištu,pa mislim da više nema nejasnoća,a i dogodine ćemo biti pametniji.
Bok nam pomogao!
Pozdrav!
Evo onda malo matematike sa puno, puno nula.
Koncentracija je izražena u broju spora po gramu proizvoda.

Za proračun uzimam donju granicu za povrće; WP-1,5 kg/ha i WG-2,0 kg/ha

Primjena WP-a u dozi od 1,5 kg/ha u tlo će dodati 450.000.000.000 spora ili 45x10na10.
Primjena WG-a u dozi od 2,0 kg/ha u tlo će unijeti 120.000.000.000 spora ili 12x10na10.

Znači, WP je u prednosti, jer u donjoj preporučenoj dozi daje 3,75 više spora (i isto toliko budućih gljivica).
Znači da bi se isplatila primjena WG-a, trebao bi biti najmanje 3,76x jeftiniji od WP formulacije, što mi se čini da nije slučaj, tako da je u odnosu na broj spora WP u prednosti.

A problem?
Naravno da ima problema, a to je post koji navodi "kontam" da je koncentracija WP-a 3x10na6, a ne 3x10na8, a to je onda 100x manje od deklariranog. Pa ti sada budi lud ?!?!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Meni je Leopold rekao daje broj 3x10 na 6 ali da to nije bitno??? Ako je on lagao mene ja lažem Vas sve skupa. Rekao je da je mjereno u laboratoriju i da je jedan izmjerio ovako drugi onako, nisam ja izmislio cifru. Vjerovatno sa lošim skladištenjem umiru te bakterije, to je kao i zaštitna sredstva bez adekvatnog kliatiziranog skladišta kojeg ima jedino Bayer. No druga tema...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Meni je Leopold rekao daje broj 3x10 na 6 ali da to nije bitno??? Ako je on lagao mene ja lažem Vas sve skupa. Rekao je da je mjereno u laboratoriju i da je jedan izmjerio ovako drugi onako, nisam ja izmislio cifru. Vjerovatno sa lošim skladištenjem umiru te bakterije, to je kao i zaštitna sredstva bez adekvatnog kliatiziranog skladišta kojeg ima jedino Bayer. No druga tema...
Ma ne ljutim se na nikoga (ono "pa ti budi lud"; bilo je figurativno), štoviše dobro je da postoji i takva informacija.
Međutim, moram reći da je točna cifra o količini spora vrlo važna, to je isto kao inforamcija o količini aktivne tvari ili postotku hraniva u nekom gnojivu.; jer to kasnije značajno utječe i na cijenu.
Evo i malog objašnjenja:
U "prvom" krugu dijelovanja tih preparata je klijanje spora. Što ima više spora, biti će i više gljivica i biti će bolji učinak. Mješanjem sa vodom potiče se klijanje spora (kao kod sjemenki povrća) te se u tlu apliciraju sa poečtnim stadijem razvoja hife (kao klica). U tlu se hife povezuju (mogu na korijen biljke, ali i ne moraju; međutim ovdije je bitno da se vežu na patogene gljivice (jaki kompetitori) i doslovno ih izjedaju (tko jači taj kvači). Nakon što se naša dobra gljivica dobro najela, počinje umirati (koliko će trajati njen aktivan život ovisi o nizu čimbenika) i prije nego li umre proizvesti će X brojeva spora.
Stoga je bitna koncentracija na početku, jer nove spore nastaju tek kada naše dobre gljivice iz prvog kruga umru.
A što će biti sa novonastalim sporama?
Pa ako su uvjeti povoljni, i one će isklijati i postati aktivne, ili ako su uvjeti loši, čekati će do aktivacije. Međutim ako to potraje predugo, uglavnom će spore istrunuti i priča je gotova.
Upravo ti povoljni uvjeti za razvoj novih spora u tlu su teško dostižni, pa se ugalvnom spore proizvode u kontroliranim (laboratorijskim) uvjetima i onda prodaju na tržištu.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698

Otkud ta informacija da treba odstajati 24 sata, Piše u uputstvu ili ??

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Evo kada se već govori o vodi, mješanje sa sviježom vodovodnom vodom je vrlo loša opcija, jer vodovodna voda sadrži klor, koji je jaki antiseptik.
Znači, paziti i na to.

Najnoviji postovi

Na vrh