Evo ovako stvari stoje.U Mađarskoj ima više vrsta trifendera(WP,WG,R,B,F i dr.),ali samo dva proizvođača i to Kwizda i Zki.
Zki je dostupan na našem tržištu 3x10 na 8(oko 500,00kn)
Kwizda Wg 6x10 na7(700ft ili oko 200,00kn)
BiH...5x10na8(oko 200,00kn)
U SLO.Talijanski RemedierWp 5x10 na7(44 e)
Ja sam prije 15 dana koristio od Kwizde(nije bilo kvasine ili vrenja),dok sam u subotu koristio Remedier(bilo je kvasine ili blaga pjena,zelene boje).
@petulla je naveo da kod njega nije bilo vrenja i riješio se gljivica.
Tu je bila dilema,a sad.......?
Trifender treba miješati sa vodom sobne temperature i to na 1kg 10l vode i mora odstajati 24 sata, nakon toga se miješa sa više vode u prskalici i upotrijebi.
E sada se stvar zapetljala do kraja; nekoliko proizvođača, pa nekoliko distributera, pa nekoliko različitih cijena (ovo je važno)... evo meni teme za novi doktorat, ha, ha...
No, da vidimo što sada imamo:
1. Po podacima koje imam (ne moraju biti 100% točni), grupacija Kwizda agro, ne posjeduje tvornicu u Mađarskoj (najbliža je u Leobendorfu u Austriji). Na etiketi Trifendera WP (koji prodaje ZKI u Hrvatskoj, naveden je proizvođač Bioved; ali mislim da niti oni to ne rade, bar ne u Mađarskoj).
2. Tirefender WP je prema etiketi u HRvatskoj mikrobiloški poboljšivač tla i stumulans rasta i prinosa (ja bi to jednostavnije rekao biostimulator) dok je Remeinder biološki fungicid. Trifender sadrži gljivicu Trichoderma asperellum, dok Remeinder sadrži Trichoderma harzianum i T. viride.
Zašto je ovo bitno?
Radi registracije. Biostimulatori nemaju posebnu proceduru registracije, dok fungicidi, pa čak i biološki imaju, te se deklerativno mora navesti za koje kulture vrijedi.
A sada na koncentracije:
Trifender WP (bilo čiji)....... 3x10 na 8
Trifender WG................... 6x10 na 7
Remeinder; T. harzianum.......... 5x10 na 7 + T. viride........ 5x10 na 7
(otkud je u Bosni 5x10 na 8 ne znam?To je valjda Super Trifender WP.)
I doze:
Trifender WP......... 0,5-1,5 kg/ha, za povrće 1,5-3,0 kg/ha
Trifender WG.......... 2,0-6,0 kg/ha
Remeinder.............. 2,5 kg/ha
Cijene?
Malo je teško usporediti, jer za proizvod kupljen u HRV uračunati su svi troškovi i porezi, dok za ove preko grane baš i nisu, iako bi im cijene u konačnici trebale biti iste/slične, dok bi razlika mogla biti samo u porezu. Nažalost, to je posljedica neuređenosti tržišta i distribucije, i to je "na grijeh" distributera i uvoznika, ali mi je nelogična politika cijena sa dvije strane granice; s ove strane preko 500,00 s one strane oko 300,00. Pa ako ste onda negdje u Koprivnici, Virovitici, Belom Manastiru jasno je gdje ćete otići po biostimulator. Ne znam kako se u tome snalazi hrvatski distributer.
A pjena?
Svakako je bolje da se pjeni kod pripreme.
Zbog čega? Jer je to jasan znak aktivacije gljive u vodi, tj. gljiva je zaživjela i biti će aktivnija u tlu nakon primjene. Ali oprez; primjena takve otopine u neodgovarajuće uvjete (niska temepratura tla i zraka, nedostatak vlage, zaostatak nekog fungicida u tlo i sl.), vojničkim rječnikom, "desetkovati" će gljivu i efekt će biti vrlo mali. Ne može se gljiva dvaput aktivirati, spora klija samo jednom.
A ako nema pjene?
Malo lošija situacija, jer će se gljiva morati aktivirati u tlu da bi dala učinak. Ako su uvjeti povoljni (zaštićeni prostori) aktivacija će biti dobra, međutim u nepovoljnim uvjetima, spora će ostati inaktivna do stupanja povoljnih uvjeta, a to može biti dosta, dosta dugo i time će izostati očekivani efekt.
Nemam više, osušili su mi se prsti, moram po jedno Karlovačko!