evo za okolicu Karlovca...u Mahičnu pogon Linde plina daje besplatno tekuće vapno (ako ste bliže, to besplatno vam čak i dovezu i ugrade na njivu)...
osobno sam nakon jedne davne analize koristio hidratizirano vapno, jednom i nikad više...300 kg na 5000 kvadrata i nastao je problem.
njiva je na očigled "potonula" u odnosu na okolni teren, a pojavljivala se i neobično debela pokorica nakon svake malo jače kiše...
zemlja je aluvij, ph je bio 6.0, humus 2%...umjereno opskrbljena hranjivima...
što se dogodilo?
vapno je ubilo dio mikroorganizama u zemlji, a zbog malog postotka humusa te sastava tla došlo je do problema...tu godinu sam na toj površini imao u planu mrkvu i peršin, a na kraju sam jedva uspio dobiti bundeve jer mrkva nije uspjela probiti pokoricu..
zato sam odustao od hidratiziranog vapna, a ni ovo tekuće ne obožavam, već koristim otpad ispod mlina u kamenolomu (nula, ili filer kako ga kod mene zovu) kojeg isto tako dobijem za 0 (nula) kuna... platim samo prijevoz 15 kubika za 500 kuna i sam ga izlopatarim po njivama...
istu stvar sam dao prijatelju da naprave kakvu takvu analizu na agronomskom u zg, rezultat je bio da se radi o dolomitnoj stijeni s sporom aktivacijom te preporukom za ugradnju "po vlastitom nahođenju" tj. gotovo je nemoguće tu stvar predozirati...
moj recept je svakih 5 godina ubaciti oko 4-5 tona po hektaru, sav ph mi je u rasponu od 6.8 do 7.2...
i još jednu stvar su primjetili lani ljudi iz ine kad su radili pokus na mojoj zemlji, to je izuzetno brza mineralizacija organske tvari na istoj, tako da što god uradim ne uspijevam dobiti humus iznad 3.5%...
osvrt na trif,tref,traf, mega, fito... netreba vam to ako nemate problema...široki plodored, zaoravanje biljnih ostataka u jesen (higijena), primjena organskih gnojiva i zelena gnojidba, neutralan ph i to je to...
imam i nešto malo plastenika, sam radim prijesadnice i nema venuća, dok moji kolege koji su vozili od provikanih zg flanc-majstora praktično ne sade papriku koja je meni osnova ljetne proizvodnje u plastenicima...
eto, i moja kap...:mrgreen: