• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POCETAK PROIZVODNJE U PLASTENICIMA

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zemlja ti je loše kvalitete, totalno je izrabljena. Čitao sam neki doktorat ili magisteriji o iznošenju humusa i propadanju zemlje od plasteničke eksplatacije. Trebao bi sve iz početka. Makniti plastenike, podrivat, rigolat, zelene gnojidbe, kalcifikaciju, unošenje stajnjaka, analize i sve kako ide... No naravno uvijek možeš staviti bolje hibridno sjeme, bolja gnojiva, pa dok ne dođeš do hidroponskog uzgoja ;)

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Prijatelju to ti je vjerovatno crnica kod mene je pjeskovita tako da sam ja juče morao zaljevati salatu i mladi luk bez obzira na snjeg i kišu to ti je suho kao pepel. Tako da neznaš što je gori imati kada ti ne treba a kada treba onda je nema ali ova godina je baš mokra možda nam se posreći u vanjskoj proizvodnji.
Pozdrav Anđelko! 8)

L

lazarevics

Guest
pozdrav svima novi sam u svetu plastenika a napravio sam jedan od 20m3 za svoje potrebe i zasadio paradajz i papriku ali mi je neka bolest ili što napalo na rasad zamolio bih vas za pomoć čime prskati ili šta raditi.
f0ffcf07ca.jpg

c8c4184ee5.jpg

9f0b5f4d98.jpg

53217bcd31.jpg

75dd25d6df.jpg

b6db43b508.jpg

b9a9f7d8db.jpg

75b71fb357.jpg

9bed9f46ce.jpg

55f5ec4483.jpg

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Niti na paradajzu a niti na paprici nije riječ o bolesti nego je najvjerovatnije riječ o temp.šoku( velika vrućina) u plasteniku. Predpostavljam da nisi na vrijeme otvorio plastenik ili ga ne možeš dovoljno otvoriti da temp.zraka padne na normalne vrijednosti.Zbog tih oštećenja po meni nemoraš ničim tretirati.
Vidljivo je da su oštećeni donji, najstariji listovi paradajza: uvrnuti listovi znak su nedostatak vlage, a žutilo po listovima neki genski nedostatak sorte. Na paprici je sušenje vrškova lišća najčešće uzrok velika vrućina jer se tuneli(ako imaš plastenik-tunel) teško provjetravaju. Na jednoj fotki od paprike primjetio sam nametnika u samom vršku pa si prekontroliraj nasad.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
asestic kaže:
To ti je indeterminantni oliti po narodni visoki pertlam (omatam) ga oko špage za baliranje svezane za žicu otporan na nemetode ja ga puštan do 2,2 m izraleska selekcija Nirit seeds ako prijatelj Petar može biti malo precizniji.
Pozdrav Anđelko! 8)

asestic ja sam u potragi za cijevima za plastenik,hoću napraviti jedan od 150 kvadrata za početak. daj mi molim te reci malo više o toj proizvodnji rajčice u pasteniku,nisi baš bio jasan za mene koji nemam pojma još o tome? rekao si da sadi početkom 4mj. a do kad se bere,koliko traje,otkupna cijena,sjeme,koliko stane u 150kv plastenika itd. ako ti nije problem?

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Au pajdo to ti je malo teže ajde od pošto nisi napravio plastenik imaš dvije mogućnosti uzgajati niski ili visoki paradajz za ovaj drugi ti treba dobra čvrsta konstrukcija plastenika ili da nađeš rješenje za što ćeš ga vezati ja sadim na crnu foliju po dva reda 70x50 po nekom proračunu ti ide oko 2 kom na metar kvadratin kod mene ti neme otkupa ja sve rješavam na tržnici a i sa 150 kvadrata nemeš kolićinu za otkup što se tiče sorti to ti je teško reći svatko ima svoju
berba ti traje toliko koliko ga održiš zdravog i koliko mu daš vode i gnojiva a što se tiče cijene prvi ti se na malo prodaje po 15 kn poslije dođe i na 5 kn/kg.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
asestic kaže:
Au pajdo to ti je malo teže ajde od pošto nisi napravio plastenik imaš dvije mogućnosti uzgajati niski ili visoki paradajz za ovaj drugi ti treba dobra čvrsta konstrukcija plastenika ili da nađeš rješenje za što ćeš ga vezati ja sadim na crnu foliju po dva reda 70x50 po nekom proračunu ti ide oko 2 kom na metar kvadratin kod mene ti neme otkupa ja sve rješavam na tržnici a i sa 150 kvadrata nemeš kolićinu za otkup što se tiče sorti to ti je teško reći svatko ima svoju
berba ti traje toliko koliko ga održiš zdravog i koliko mu daš vode i gnojiva a što se tiče cijene prvi ti se na malo prodaje po 15 kn poslije dođe i na 5 kn/kg.

ma pravit ću ja još jedan ili dva nakon ovoga,imat ću negdje cirka 500 kvadrata,nego neznam šta saditi pa se malo propitujem. u jednom ću presadnice povrća to je ziher. a ova dva ostala,neznam,sadim krastavac na otvorenom inače pa bi možda salatni u plastenik,ili neku papriku,rajčicu,vidim cabage to dobro radi izgleda. nemam iskustva za te kulture pa pitam šta bi bilo najbolje,onako okvirno pošto nemam puno mjesta,šta je isplativije ,tržište imam sigurno,samo treba odlučiti. i što se tiče plastenika,imam cijevi pocinčane od 3/4 cola,mislim da mi je to slabo za plastenik,bojim se da neće pasti ako ga opteretim,kakvi su vaši,nema se love pa da nešto improviziram kad već imam cijevi,oće li to valjati?

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Što god odlučio ništa nećeš pogrešiti bitno je samo da kreneš i ja sam prvo kernio s kornišonima pa sam poslije prešao na povrće i sve ti je u izboru ako ideš za tržnicu na malo onda više kultura po manje a za veliko par kultura i najbolje ti je jedan plastenik jedno povrće paprika ti nije loša a sorti netko sadi Vedrani Blondy Bibic Bobitu Bagoly.
Pozdrav Anđelko! 8)

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
alo dobri ljudi,dajte mi neke smjernice za plastenik,ako neću skidati foliju preko zime jel mi dosta od 3/4 coli cijev,ili da sa strane stavim veće a te tanje za gore,neznam. kako ste vi napravili? i dajte nešto o salatarima,paprici i rajčici. odvojite pet minuta pa ukratko objasnite čovjeku koji želi raditi :D ,a nije mu baš sve jasno :scratch. zauzvrat dajem savjete,sve o breskvama,i krastavcima kornišonima :D

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
e povrtlari moji pa jel to toliko teško objasniti. evo na temi krastavci kornišoni čovjek pita kako se to radi i ja sam mu objasnio ama baš sve u nekoliko poruka što mu je bitno za početak sadnje i dalje,pa da meni tako netko objasni za kulture koje mene zanimaju,bilo bi mi dosta,a ne kao nije to samo tako i nemože se to objasniti na brzaka,ja tvrdim da može,samo tko zna i hoće.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja bih ti objasnio ali isto sam novi u tome. Stavio sam colerice u zemlju a trifertaljke za lukove ali ću skidati foliju ujesen i dizati ju na proljeće. Uz dobru kosinu i učvršćenje bi i tanje cijevi bile dobre. Imam plastenik za rasad od pola cola, no skidam snijeg s njega čim ga se nakupi 10 cm. Taj sam kupio od jednog propalog duhanca za 2500 kn, bio je dužine 25 m i širine 4,7. Ja sam ga prepolovio i jedan mi služi kao pripomoć za rasad, kad u ostala dva nema mjesta, a jedan mi je za proizvodnju za kod kuće, paprika paradajz i slično :D

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Dane001 na o nama asestic imaš imaš fotki i nešto teksta pa ako te nešto konkretno zanima pitaj.
Pozdrav Anđelko! 8)

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
dane001 kaže:
alo dobri ljudi,dajte mi neke smjernice za plastenik,ako neću skidati foliju preko zime jel mi dosta od 3/4 coli cijev,ili da sa strane stavim veće a te tanje za gore,neznam. kako ste vi napravili? i dajte nešto o salatarima,paprici i rajčici. odvojite pet minuta pa ukratko objasnite čovjeku koji želi raditi :D ,a nije mu baš sve jasno :scratch. zauzvrat dajem savjete,sve o breskvama,i krastavcima kornišonima :D

Ako dozvoliš ja ću ti reći par savjeta , osnovno kod svih krovova tako i kod plastenika kosina krova bilo kojega nebi smjela biti manja od 28 stupnjeva zato da se snjeg nebi zadržavao i stvarao opterećenje. A sve ostalo pitaj konkretno što te zanima ovo ti je previše opširno.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
pozdrav ljudi. evoplastenik sam nabavio,400kvadrata u komadu. e sad,počinjem neku proizvodnju pa me zanima kako da riješim grijanje,listam po netu pa ima svega. ako imate kakvih iskustava pomoglo bi,za sada mi je najjednostavnija i najjeftinija opcija peći na piljevinu a ni o tome neznam baš puno,možda napraviti od buradi ali koliko bi mi trebalo za tu površinu itd?

K

kemicar

Guest
mi smo nekad koristili peći na piljevinu (sa bačvom). Iskustva su koma. Mislim da se samo jedna peć dala kontrolirati a ostale su grijale do žarenja (keramika popadala s zida). Uglavnom je problem kontrole dotoka zraka. Drugi problem je da peć nije držala cijelu noć. Ak imaš piljevinu probaj raditi velike brikete i njima loži u "gašparu". Morat ćeš ložiti cijelu noć ali češ moći kontrolirati temperaturu. Problem je loženja na kruta goriva održavanje stalne temp.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
mi smo nekad koristili peći na piljevinu (sa bačvom). Iskustva su koma. Mislim da se samo jedna peć dala kontrolirati a ostale su grijale do žarenja (keramika popadala s zida). Uglavnom je problem kontrole dotoka zraka. Drugi problem je da peć nije držala cijelu noć. Ak imaš piljevinu probaj raditi velike brikete i njima loži u "gašparu". Morat ćeš ložiti cijelu noć ali češ moći kontrolirati temperaturu. Problem je loženja na kruta goriva održavanje stalne temp.

kako napraviti te brikete i šta ti je to gašpar? pa slušam malo ove okolo pa kažu da može gorjeti 12 sati peć napravljena od bureta 200 litara. pa jel se nemogu nekako te peći kontrolirati,kako si tu jednu uspjeo?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja u svom ložim na drva. Nije neka opcija ali sigurniji sam da će se temperatura održavati nego na piljevinu. Za grijanje plastenika površine 70 m2 koristim jednu peć i tu od 15. sijećnja do 01. travnja potrošim nekih 10 m3 drva i to kvalitetnih, ne nekih okrajkov s pilane već čiste cjepanice graba, jasena i hrasta.
Uz duplu foliju temperatura se bez brige održava u optimumu za sadnice paprike, pitanje je samo hoću li svaka dva ili tri sata u noći na loženje. Ovisi o temperaturi. Kad je oko 0 onda je dovoljno svaka tri kako ide prema -10 tako dolazi do svaka 2 sata
Naravno da temperatura nije jednaka u cijelom plasteniku jer je peć na polovici, no to mi je za sada najprihvatljivije rješenje.
Po meni bi najbolje bilo centralno podno grijanje na drva. Ima peći u koje trpaš sve što ti padne na pamet: slamu, sijeno, baliranu kukuruzovinu, baliranu sojinu slamu, brikete, ma sve... sav kruti materijal, tak da uz drva iskoristiš i sav otpad.
Jeftinije od plina u svakom slučaju, a plin nije siguran. Kad ti najviše treba onda ga baš nema.

K

kemicar

Guest
brikete prešaš (ak imaš piljevinu probaj nać nekog u okolici da ti to napravi ili kupi od njega). Gašpar je mala vertikalna peć. Problem je dihtanje i regulacija dotoka zraka. Peć na piljevinu možeš napraviti od 200 l bačve, a trebaš i manje bačve s rupom u sredini u koje sabijaš piljevinu-u sredinu staviš konusni okrugli stup i lopata piljevine pa gaziš (što imaš više kila dulje će gorjeti) i tako do vrha. Kad napuniš izvadiš stup i spreman si za loženje. Ak slabo nagaziš piljevina zatrpa rupu i onda imaš rupu na krovu plastenika (digne poklopac).

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
brikete prešaš (ak imaš piljevinu probaj nać nekog u okolici da ti to napravi ili kupi od njega). Gašpar je mala vertikalna peć. Problem je dihtanje i regulacija dotoka zraka. Peć na piljevinu možeš napraviti od 200 l bačve, a trebaš i manje bačve s rupom u sredini u koje sabijaš piljevinu-u sredinu staviš konusni okrugli stup i lopata piljevine pa gaziš (što imaš više kila dulje će gorjeti) i tako do vrha. Kad napuniš izvadiš stup i spreman si za loženje. Ak slabo nagaziš piljevina zatrpa rupu i onda imaš rupu na krovu plastenika (digne poklopac).

ma to ću ja kopirati od nekoga,pa majstora i neka napravi. mislim da bi mi bilo dosta jedno sedam komada,mislim ložiti do božića,poslije ne,pa se nadam da i neće biti tako jako hladno. pa zašto ložiti drva kad je jeftinije na piljevinu,nemože biti pretoplo u unutra,ili se varam?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Piljevina nije nikako sigurna za ložiti jer nema snagu da drži potrebnu temperaturu. Govorim ono što sam vidio. Jedna bačva od 200 litara u plasteniku od 20 kvadrata nije mogla držati dovoljnu temperaturu cijelu noć da bi rasad lubenice ostao na životu. Rasad se nalazio na visini od 1 metra i još su radile dvije plinske grijalice. Ne znam gdje bih nabavio piljevine za ložiti dva i pol mjeseca.

Na vrh