• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pogon prikolice preko diferencijala

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
ma da jes matematika teorija bez prakse,a jedno bez drugoog ne ide
dakle kad bih to pravio samo bih redukciju napraviio u jednoj brzini jer kod mene je nemoguce bar priblizno uskladitit sve brzine,dakel dif od nive ili nekogo kombija gume 7.50 sto ce u mnogome skratiti redukciju dva zubcanika iz nekog auta koje ne bih cak ni podmaziov ko na savovom vitlu i deri

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
ZJ kaže:
Zaključak: ovakvi pogoni mogu se koristiti SAMO na mekim podlogama i nije važno ostupanje od ±10% sinkronizacije. kad traktor stane BILO koji prijenosni omjer na pogonu prikolice će mu pomoći da izvuče teret iz gliba, uključivo i pogon preko 540rpm kardana.
Savo, ova tvoja prikolica je zanimljivo napravljena i probaj uskladiti prijenosne omjere za gibanje za nekih 4-5km/h brzine traktora kad uključiš pogon kardana (540rpm). Zapravo, nije ti niti potreban sinkronizirani pogon kardana s kotačima (tim više kaj tvoj Vladimirec ima jednostepeni kardan). Ionak pri toj brzini izvlačiš drva iz šume, a isključuješ pogon čim ti više netreba.

Mojih 5 lipa...

e ovo je vec covjek sa dobrim odnosom prakse i teorije ;)
samo mnogo ti ovo 5 lipa :lol:

pa normalno da se ovo koristi SAMO na mekim podlogama i za brzinu kretanja do nekih 6-8 KMh , neko moje odokativno misljenje
jer cim se kreces brze znaci da nisi zapao

ja ova prikolica koju pravim je opet kazem ciljana za fergusona , ja je za vladimirca necu uskladjivat jer problem jednosepenog kvacila mi je NERJESIV na ovom traktoru
a da bi ''skinuo'' sa 540rpm kardana na nekih par KMh trebao bi reduktor prenosnog odnosa koji nije mali
pa ti sada misli : ako se kardan okrece sa 500rpm pri recimo 5KMh onda kada izadjes na put i potjeras sa 25KMh kardan ima da se vrti sa 2500rpm , sto znaci da je to stvarka koja je spremna da nekoga ubije
to odmah nalaze sistem za ukljucivanje spoja reduktor-diferencijal , sto ode lijepo u tri materine

mozda ali samo kazem mozda bi mogao da se uvali cijeli mjenjac od auta i to bi pojednostavilo stvar redukcije ali bi bila budzevina boze sacuvaj

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Savo, na kardan ubaciš onu spojku kao što imaju neke rotokosilice i kardani, kad pustiš gas kosilica se i dalje vrti a kardan ide polako. Bitno ti je samo da prikolica ima SPORIJU brzinu nego traktor, prije blata upališ pogon kardana, ta spojka preskače i kad brzina traktora opane zbog proklizavanja i prikolica ima pogon, kad traktor povuče ode dalje pa kasnije isključiš da nestaješ na gadnom mjestu.

Jedino što tako pogon prikolice neradi u rikverc :blackeye

ZJ zna kako se to sranje zove.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ljudi
29qazo8.gif
savi miriše IMT
29qazo8.gif

B

Bobo

Guest
Mislis na KRIKET, ili jednosmjerna spojka, ili FRAJLAUF spojka... Ima jos naziva, al ovi su najcesci. I onda kad krikat ubaci, onda nema pogon u rikverc...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
puknuti kaže:
Ljudi
29qazo8.gif
savi miriše IMT
29qazo8.gif
:finga: IMT jos nije dorastao mojim potrebama

kod nas se to sranje zove zvrka :lol:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Savo, da, kardan se i vrti jako brzo u cestovnim brzinama.
Na Štore-u sinkronizirani kardan se vrti 19,33 puta za jedan okretaj zadnjih kotača. Nisam siguran da je i na IMT-u drugačije.
Odnosno, u 4. brzini (znači, 9 km/h na punom gasu) se vrti nešto brže od 540 rpm. Znači da bi po cesti trebalo skinuti kardan.
To kaj ti imaš jednostepeni kuplung je i prednost, jer čim ga stisneš, stane i transmisija i kardan.
Ubaci ti jedan mjenjač od nekog kamiončića (od onog istog s kojeg si skinul i diferencijal) tamo na šasiju, između kardana i diferencijala, i dobil budeš nekoliko dobrih stvari odjednom: redukciju, približnu sinkronizaciju, okretanje diferencijala na pravu stranu, čak i rikverc!!!

Nego, jel' dolaziš u Gudovac (da se odužim :D)?

B

Bobo

Guest
Citam iz knjizice. Na IMT 549 je za jedan okret kardana (ako je ukljuceno preko mjenjaca) zadnji tocak treba prijeci put od 510mm.

Kome treba, nek preracunava ;) IMT 549 standardno dolazi s 12.4-28" gumama, a koliki im je opseg, na bih znao.

Od svih IMT traktora samo na 533 i 539 kardan preko mjenjaca radi i naprijed i nazad. Na 549 ne moze, probao sam. Nije da mi treba kardan preko mjenjaca, al znatizelja radi...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
a 533 za jedan okret predje 43cm cini mi se :scratch

ja sam mislio da postoji neki standard po tome pitanju i da je kod svih traktora isto ili priblizno :twisted:
ali sipak :madmana:

za rusa nemam podataka ali sam probao onako odokativno , za jedan krug prednjih tockova kardan se okrene 9 puta
gume naprijed 11.2X20
iste takve planiram staviti i na prikolicu
gruba racunica je da diferencijal ima rudukciju 1:4 a mozda i vise ovaj od kombija a u traktora se kardan okrene 9 puta za jedan krug tocka
znaci redukcija koja bi bila potrebna je otprilike 1:2 da bi dobio zeljeno
sto znaci da ce se kardan okretati tom brzinom kao da je na kombiju koji ide 50kmh , sto je brzina podlozna vibracijama
na duze brze relacije najbolje je skidati kardan
mada moje potrebe su kada mi pogon prikolice treba ja sam znaci na terenu a kada sam na terenu tu provedem cijeli dan ne izlazeci na put , sto znaci da mi nije tesko skinuti ga kada krenem kuci

ovo je samo ugrubo , kada budem radio malo cu detaljnije posvetiti paznje racunanju

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ako je kardan sinkroniziran s pogonskim kotačim traktora, matematički se jednostavno izračuna. Štima unaprijed i unazad. Ako je kardan nezavisan od prijenosa, odnosno ovisi samo o broju okretaja motora, to je već druga priča. Ova ideja s 'frajlauf' spojkom nije loša, ali opet treba definirati kod kojeg odnosa broja okretaja motora i putne brzine će djelovati. Što je putna brzina kod istog broja okretaja motora (dakle traktor u nižoj brzini), više opterećenja će se prenositi preko spojke, a manje će sudjelovati pogonski kotači traktora. Na mekanom terenu će proklizavati kotači prikolice (ako nije preopterećena), a na tvrdom (veliki uspon na asfaltu) može dže doći do pucanja nekog dijela (najslabije karike) između traktora i kotaća na prikolici, jer tada 'prikolica tjera traktor'. Taj način koriste neki s motokultivatorima Labinprogres 14 KS. Isključe pogon motokultivatora i preko kardana pokreću prikolicu. Ona tjera motokultivator skoro duplo večom brzinom nego kad je pogon preko motokultivatora (izvedivo samo s praznom prikolicom, a i tada opasno za upravljanje).
Kod proračuna treba uzeti u obzir da krivulja okretaja kardana i krivulja okretaja kotača, ovisno od okretaja motora obično nemaju isti porast. Dakle kod svakog okretaja motora teroretski je potreban drugi prijenosni odnos, ali smatram da se to kreće u granicama koje su prihvatljive za priklizavanje.
Za izvlaćenje iz blata, najjednostavnije rješenje je da pogon prikolice prikolica ne može ostvariti dovoljno veliku putnu brzinu (npr.ne više od 2 - 3 km/h za TV). 'Frajlauf' spojka je zakon za to. Isto tako će pomoći i kod velikih uspona na asfaltu uz značajno prolizavanje (deranje) guma na traktoru.
Ovo je moje razmišljanje. I ja sam kao i neki drugi sklon prije izrade 'staviti stvari na papir'. I nakon toga se znaju dogoditi nepredviđeni problemi, ali znatno manji nego bez toga.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
petar kaže:
Savo, na kardan ubaciš onu spojku kao što imaju neke rotokosilice i kardani, kad pustiš gas kosilica se i dalje vrti a kardan ide polako. Bitno ti je samo da prikolica ima SPORIJU brzinu nego traktor, prije blata upališ pogon kardana, ta spojka preskače i kad brzina traktora opane zbog proklizavanja i prikolica ima pogon, kad traktor povuče ode dalje pa kasnije isključiš da nestaješ na gadnom mjestu.

Jedino što tako pogon prikolice neradi u rikverc :blackeye

ZJ zna kako se to sranje zove.
Ovo je pametna ideja ..ali jedan ispravak netocnog navoda prikolica tj. spoj kardana na prikolici bi morao biti brži ..pa kad zapne da ga kardan traktora "uhvati " .
Da je sporiji -stalno bi ga "požurivao "

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Da puknuti, tako je, to sporije mislio sam na konačnu brzinu prikolice u odnosu na traktor koji bi trebao biti na tvrdom brži i kriket bi proklizavao, uglavnom, znaš na čeg mislim, možda je tako i na nekim imt-traktorima kad im na rikverc neradi prednja vuča a naprijed se pali tek kad dođe do proklizavanja.

A ako je kriket na kardanu, ak oš u rikverc okreneš kardan :mrgreen:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Savo, daj mi dimenzije guma traktora, prikolice, brzine gibanja traktora u pojedinim brzinama i brzinu kardana na 2000rpm motora. Također i prijenosni omjer diferencijala na prikolici i pojedinih brzina na getribi. Baš me zanima jel bi se to dalo skombinirati.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
:scratch uuuuuuuu puno trazis :lol: ako ti toliko podataka dam sta tu onda ima da se racuna :lol:

za koji traktor te interesuje , vlatka ili rusa ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Ma, vlatka. No može i za rusa, jer bi možda se moglo skombinirati za oba.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
ajde inzinjeri , gdje je vasa racunica , ja prije napravio prikolicu nego sto ste je vi izracunali ;)

hoce li neko da mi izracuna koji mi prenosni odnos reduktora treba izmedju traktora i prikolice ako je jedan obrt kardana traktora ekvavilent predjenom putu od 48,3cm
gume na prikolici su 6.5X16 a diferencijal je oko 1:4,2 otprilike

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Zajebo sam, tako mi i treba kad sam brzoplet! Idemo polako:

- da bi kotač prikolice prešao put od 48.3 cm (neka je d promjer kotača u cm) mora se okrenuti 48.3/(dx3.14) puta, tj.15.38/d puta. Isto toliko puta se okrene i tanjurasti zupčanik diferencijala.

- konusni zupčanik, odnosno ulazno vratilo diferencijala se okrene 4.2 puta više, tj. 64.6/d puta

- da bismo se uskladili sa 1 okretom traktorskog kardana (koji odgovara putu od 48.3 cm), trebamo 1 podijeliti sa 64.6/d i dobili smo d/64.6. To je broj koji nam govori omjer ulaznog i izlaznog vratila prijenosnika, odnosno omjer njihovih zupčanika. Eto!

Savoris, nadam se da nisi već naručio reduktor :lol: :lol: :lol:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
e da me jebes ja tebe nista nisam razumio :scratch
pa koliki je prenosni odnos ? 1:X
koliko je X ?

Najnoviji postovi