@markach pozdrav, dobru večer ti želim, upravo smo došli doma...
Da li si ti ikada dao djetetu džeparac, a da ga iza toga nikada nisi pitao, kako i na što ga je potrošilo???
Država ima valjda pravo pitati na tu temu, a na koji način pita - to ona bira, ne ja.
Mogu se složiti s tobom da ti imaš pravo napraviti sa svojim krumpirom što god ti želiš, ali iza toga ostani korektan, na način da si višak svjesno uništio, eliminirao s tržišta i nemoj sad nekorektno dizati i držati previsoku cijenu. (I Ameri su nekada pšenicu s brodova bacali u more, samo da joj ostane visoka cijena na tržištu, tako su nas učili iz povijesti u školama.)
Meni ne treba tako puno krumpira, da bi ja mogao svojim primjerom spasiti nečiju nedovoljno organiziranu i planiranu hiperprodukciju, ili proizvodnju... Da mogu i trebam, pa ja bi rado i odmah jednog takvog spasio da ne propadne, ali mi ti obiteljski potrošimo samo malo krumpira, tako da smo za to nefunkcionalni.
Nisam vidio da je netko napisao cijenu nafte za poljoprivredu u Njemačkoj i HR, ali ako se ne varam, neki sam dan pročitao da je ovih dana plavi dizel duplo jeftiniji u HR nego je ekvivalentno dizel gorivo u Njemačkoj, ako lažu te novine lažem i ja. Neka me netko prosvijetli, rado ja uvijek naučim.
Na tržištu se smiju nalaziti u ravnopravnoj tržišnoj utakmici proizvodi iz cijeloga svijeta, (ja nipošto nisam nadležan za kontrolu kvalitete i otrovnosti proizvoda i robe iz Ukrajine, za to instrumente u rukama drži prvenstveno gosp. Plenković) danas sam u autu, na vijestima slušao riječi "govornika s prosvjeda" koji bi upravo to htjeli - u HR zabraniti i eliminirati konkurenciju. Pitam se kako bi tek onda cijene izgledale, da nam takvi govornici počnu diktirati svakodnevnicu.
Okrupnjavanje zemljišta, pa to uvijek "može" samo neka bude fer i korektno. Nek ne bude komasacija tipa: da našoj starijoj "seljanki" oduzmu nekoliko rali prvoklasne zemlje uz županijsku cestu, odmah do zadnjih kuća naselja, sela, to daju jednom od kolovođa onih koji tu nikada nisu ni prismrdili, a njoj daju nekoliko kilometara dalje od sela, nedaleko od rijeke, na skoro močvarnom terenu i uz to joj još nadobudni razjebu put s traktorčinama do tamo i svima se smiju u brk. E vidiš opisao sam ti surovu stvarnost, ljude i ljudske sudbine, čija su mi imena i prezimena poznata, imovinsko stanje poznato, o čijem se ne-poštenju čak zvonilo dugo i na daleko. Nemoj misliti da baš uvijek mlatim praznu slamu, bez znanja, podloge informacija.
Ili nek ne bude situacija da moram miriti dva susjeda koji se budu poklali vilama radi međa i posjeda, pa jedan čak završi i u čorki, a ja sam trenutno baš bio na vjetrometini javnog života, dok se uređuju međe i vrše ortofoto snimanja itd., itd. Ajmo samo pošteno, bez fige u džepu. Treba nam pošteno i zdravo društvo.
Neka u HR samo bude poštena tržišna utakmica,
neka stalno i dalje bude poticaja svih vrsta, za sav pošteno proizvedeni i društvu predani / prodani proizvod, bez fige u džepu i bez prevelikog lova u mutnome.
Htjeli ne htjeli u laži su kratke noge, zato hajmo dalje pošteno...