• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Kakvo zatišje? Pa jučer je počela predizborna kampanja...

• Like
Reactions: H&S

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Bilo je jucer 3000 ljudi. Predivan suncan dan... A samo 3000 u Zagrebu. Na stranu za koga glasam, vladajuce ili opoziciju, po meni je jako los odaziv ako su ljudi toliko nezadovoljni postojecim. Recimo, ja sam osobno jako nezadovoljan gradonacelnikom Zagreba jer smatram da nije napravio dovoljno. Nezadovoljan sam izjavom ministra obrane gdje je rekao da ce svi bit mobilizirani u slucaju rata od 18. do nekih poznijih godina starosti. Zasto sam time nezadovoljan? Zato jer je zaboravio rec istinu, da njegovi sinovi, kceri, kumovi, unucad i ostala zlatna mladez nece morat gledat surovu realnost razmrvljenog ljudskog mesa na prvoj crti. No dobro, da ne zabrazdim u lose vode na smirqj ove predivne nedjelje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,921
Tko je ono bio?
-Tlači ih i ubijaj porezom - a oni protestiraju u brundaju
-Pa opet "Tlači ih...." - oni brundaju još jače
-Pa opet "Tlači ih i ubijaj porezom........Što nitko ne brunda"?
-"Smanji tlaku i poreze....BRZO!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Pijem jutarnju kavicu i "armaturu", listam mobitel, čekam da se zrak malo bolje zgrije iznad jutrošnjih +1, pa vidim članak u kojem daju 10 savjeta kako isplanirati dane u mirovini / penziji. Ima i nekoliko slika kako ostati fizički aktivan, ovu sam u tom članku ukrao, ove šetače s štapovima:
Screenshot_20240219_080845.jpg

Odmah sam uočio svoju pogrešku, ja sam "kak pravi bedak" šetal po brijegu sa svojim "puno debljim štapom i na dnu s neobičnim željeznim završetkom" (lopata štiherica) i nije čudno da sam ja svojega štapa za šetnju - strgal. 😏

IMG_20240218_105841.jpg
IMG_20240218_110538.jpg
IMG_20240218_111455.jpg

Nisam išao u Decatlon po novi štap, nego sam ovoga jučer samo zašvasal, valjda me bude 'zdržal da završim penzičku šetnju "na malenom brijegu" 🙃😈.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Ti stvarno ne znaš iskoristiti vrijeme u mirovini...
aha, ti si penzioner, a ne "upokojenec" 🤣

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nemoj ti da te moja žena sad čuje, najebasmo i ja i ti i svi mi skupa (niti nove štihače nisu kaj su negda bile).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Vidim, slušam vijesti, vele prosvjeduju radi prevelike administracije i državne kontrole, tako nešto...

Kako to da su Međimurci pred koju godinu zakopavali višak proizvedenog krumpira u zemlju, što ga nisu darovali pučkim kuhinjama, ili Karitasu, spustili mu cijenu?

Negdje sam i pročitao da ovim današnjim prosvjedom žele dati podršku "Njemačkim seljacima" (iako po ničemu nismo "usporedivi").
Umoran sam od šetnje s štihajučim štapom i neda mi se tražiti kolika je "danas" cijena subvencioniranog dizela za poljoprivredu u Njemačkoj, a koliko u HR? Tko zna neka napiše, molim.

Čega se naši prosvjednici zapravo boje, slobodnog tržišta i konkurencije pšenice iz Ukrajine? Pa izabrali ste ovu Vladu, ja ju poštujem, izabrali smo kapitalizam i tržišnu utakmicu. Imamo što smo si odabrali i uspostavili.
Na ljudima je da biraju što i od koga budu kupovali. Netko je danas napisao da cijene brašna ne padaju iako je od ukrajinske "besplatne, ili dampiške" pšenice, ili od HR poticane i subvencionirane? Tko tu koga tjera da sisa veslo?

Nitko nije tjerao neke naše nadobudne da srljaju u "okrupnjavanje hektara" do te mjere da ih nisu u stanju obrađivati i ubirati s njih ljetinu.
Nitko nije tjerao pojedince da se zadužuju više nego su im mogućnosti. Stigli su krediti i anuiteti, neka odrađuju preuzete "osobne" obaveze. Tržišna ekonomija i kapitalizam su gruba igra i utakmica...

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,893
@plus
Gle malo ovak:
Prate proizvodnju putem satelita, to isto moramo fotografirat, to isto i vodit na papiru kao evidenciju poslova/zahvata/radnji...kakogod, malo previše. I ne samo to kad smo kod evidencija moramo imat onu za pesticide, gnojenje, pa za analizu tla pogotovo ako si u ranjivom području za svaku parcelu.
Neki nedostatak od nečega toga si u prekršaju.
Napraviš sve po p.s. u i onda ti ne isplate puni iznos potpore.

Pa dalje. Zakaj su Međimurci zakopali krumpir...hm. I ja bih možda na njihovom mjestu. Kaj nisi ti kupio koju tonu tog krumpira i darovao pučkoj kuhinji. Kaj to nije napravil netko netko.
Znam jedan slučaj da će luk u vrijednosti od 400tk eu na otpad, jer je počeo gniliti zbog godine '23 s puno oborina, ne samo to očito će morat vlasnik financirati zbrinjavanje.

I nas i sve u Eu kači isti Zpp (zajednička poljoprivredna politika).

Iz Ukrajine dolazi roba kakva dolazi, jeftina, bez kontrole proizvodnje, tretirana raznim sredstvima koje u Eu nije dopušteno...itd.

A sad okrupnjavanje zemljišta....pa to je nekaj normalnog i ne samo to, nek od izuzetnog i strateškog značaja.

..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@markach pozdrav, dobru večer ti želim, upravo smo došli doma...

Da li si ti ikada dao djetetu džeparac, a da ga iza toga nikada nisi pitao, kako i na što ga je potrošilo???
Država ima valjda pravo pitati na tu temu, a na koji način pita - to ona bira, ne ja.

Mogu se složiti s tobom da ti imaš pravo napraviti sa svojim krumpirom što god ti želiš, ali iza toga ostani korektan, na način da si višak svjesno uništio, eliminirao s tržišta i nemoj sad nekorektno dizati i držati previsoku cijenu. (I Ameri su nekada pšenicu s brodova bacali u more, samo da joj ostane visoka cijena na tržištu, tako su nas učili iz povijesti u školama.)

Meni ne treba tako puno krumpira, da bi ja mogao svojim primjerom spasiti nečiju nedovoljno organiziranu i planiranu hiperprodukciju, ili proizvodnju... Da mogu i trebam, pa ja bi rado i odmah jednog takvog spasio da ne propadne, ali mi ti obiteljski potrošimo samo malo krumpira, tako da smo za to nefunkcionalni.

Nisam vidio da je netko napisao cijenu nafte za poljoprivredu u Njemačkoj i HR, ali ako se ne varam, neki sam dan pročitao da je ovih dana plavi dizel duplo jeftiniji u HR nego je ekvivalentno dizel gorivo u Njemačkoj, ako lažu te novine lažem i ja. Neka me netko prosvijetli, rado ja uvijek naučim.

Na tržištu se smiju nalaziti u ravnopravnoj tržišnoj utakmici proizvodi iz cijeloga svijeta, (ja nipošto nisam nadležan za kontrolu kvalitete i otrovnosti proizvoda i robe iz Ukrajine, za to instrumente u rukama drži prvenstveno gosp. Plenković) danas sam u autu, na vijestima slušao riječi "govornika s prosvjeda" koji bi upravo to htjeli - u HR zabraniti i eliminirati konkurenciju. Pitam se kako bi tek onda cijene izgledale, da nam takvi govornici počnu diktirati svakodnevnicu.

Okrupnjavanje zemljišta, pa to uvijek "može" samo neka bude fer i korektno. Nek ne bude komasacija tipa: da našoj starijoj "seljanki" oduzmu nekoliko rali prvoklasne zemlje uz županijsku cestu, odmah do zadnjih kuća naselja, sela, to daju jednom od kolovođa onih koji tu nikada nisu ni prismrdili, a njoj daju nekoliko kilometara dalje od sela, nedaleko od rijeke, na skoro močvarnom terenu i uz to joj još nadobudni razjebu put s traktorčinama do tamo i svima se smiju u brk. E vidiš opisao sam ti surovu stvarnost, ljude i ljudske sudbine, čija su mi imena i prezimena poznata, imovinsko stanje poznato, o čijem se ne-poštenju čak zvonilo dugo i na daleko. Nemoj misliti da baš uvijek mlatim praznu slamu, bez znanja, podloge informacija.

Ili nek ne bude situacija da moram miriti dva susjeda koji se budu poklali vilama radi međa i posjeda, pa jedan čak završi i u čorki, a ja sam trenutno baš bio na vjetrometini javnog života, dok se uređuju međe i vrše ortofoto snimanja itd., itd. Ajmo samo pošteno, bez fige u džepu. Treba nam pošteno i zdravo društvo.

Neka u HR samo bude poštena tržišna utakmica, neka stalno i dalje bude poticaja svih vrsta, za sav pošteno proizvedeni i društvu predani / prodani proizvod, bez fige u džepu i bez prevelikog lova u mutnome.
Htjeli ne htjeli u laži su kratke noge, zato hajmo dalje pošteno...

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Volim ove teme ovih dana. Prvo, godisnji je odmor u poljoprivredi. Netko mi je u temi odgovorio da se u poljoprivredi radi 20 sati na dan. To je tocno, ali ne u zimi, godisnjem dobu mirovanja. Inace bi bilo jako malo ovakvih tema i postova, onaj tko radi 20 sati na dan ima samo jednu jedinu misao. Lec bilo gdje, i na ostri kamen, te zaspat. Sto se tice cijena i konkurencije, povrce na trznicama je nebeski skupo. Ja si ga ne mogu priustit i stoga ne kupujem vec jako dugo na trznici. Kupuje se prilagodljivo, opipam proizvod u trgovackom centru te ako je dobar na opip i povoljan, kupim. Steta je ne kupiti domaci kelj, ali Boze moj, svatko se pokrije sa cim moze. Ja nisam publika kojoj je namjenjen proizvod. Neka meni jeftine hrane, otkud god bila.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
U zimi se možda ne radi toliko na polju, ali se priprema mehanizacija, održavaju objekti, pribavlja repromaterijal...i još hrpa "nevidljivih" poslova... da o stočarima i ne govorim...
Na koncu, pa kaj seljaci ne zaslužuju i malo živjeti?

Na vrh