Ovom covjeku se moze direktno pomoc.
Obitelj Suknaić, poznato je, zadobila je teške udarce u ovom groznom potresu. Kuća im je hrpetina zdrobljenih cigli i šute, nevjerojatno je čudo da su otac Tomo i sin Željko ostali živi. Spasilo ih je to što su ostali ispod štoka nosivog zida, dok se sve oko njih urušavalo, sam Bog ih je spasio, ne znam. Oni imaju 16 konja. Naravno, životinje su bile strahovito uznemirene, no, ipak 15 konja je u velikom ispustu, dakle, ograđenoj livadi, gdje žive u krdu, u lauf štali. I iako ih je strah, jer tlo stalno podrhtava, oni su dobro, jer su u krdu, zajedno su i imaju veliki prostor za trčanje, kad ih ulovi panika. Svi koji se bave konjima, znaju koliko je to važno. Međutim, jedan konj, pastuh po imenu Zekan, novi je. Krdo već ima svog pastuha i Zekan ne može sada k njima, jer bi se dva pastuha potukla do smrti, što se kaže. Zato je Zekan bio izdvojen u štali - s namjerom da se postojeći pastuh proda, a na njegovo mjesto dolazi Zekan (radi svježe krvi krda). Potres je, međutim, u 20 sekundi sorio kuću i štalu obitelji Suknaić. Ja ne mogu vjerovati da je taj konj ostao živ! Spasila ga je gurtna, koja je zadržala gredu, koja bi ga ubila. Kada su izletjeli iz kuće, koja to više nije bila, nego puka ruševina, Tomo i Željko otišli su provjeriti životinje. Bili su uvjereni da je Zekan mrtav, nema šanse da preživi taj lom i kaos. A Zekan ih gleda, živ iz ruševina, van sebe od straha. Tko god zna ponešto o konjima, može samo zamisliti kako mu je bilo. Mic po mic, jedva su ga uspjeli provući kroz ruševine štale. Srećom, pa je po pasmini hladnokrvnjak, ne znam bi li toplokrvnjak toliki stres izdržao, a da sam sebe ne ozljedi. Zekan je sada vezan na metar konopa, između dva traktora, oko njega su ruševine. Ne može konj tako živjeti, on mora noću leći dva sata, da ulovi REM fazu, mora se moći izvaljati, mora se moći kretati. Tomo kaže da je Zekan već smršavio od stresa, možete misliti, trese se tlo, non stop neke sirene, auti, novinari, zvukovi. On ne može pola koraka napraviti. Tomo ima jedan lijepi ispust za njega, no ograda je trošna, Zekan je novi i odmah će je preskočiti, porušiti, i krenuti ka kobilama i nastao bi dar-mar. Ovdje treba vrlo konkretna pomoć: - treba čovjeku napraviti drvenu ogradu, čvrstu, solidno visoku ogradu za ispust za pastuha - trebaju gurtne/trake za električni pastir - treba električni pastir (aparat) - struje nema, ali dobili su neki agregat, ako valja, možda je onda pitanje agregata riješeno - hrana: sijena ima (ali je mokro), treba zobi i kukuruza, mekinja ... Molim vas, dragi ljudi, proširite ovu vijest. Dolaze ljudi sa stvarima koje im nisu toliko potrebne, ovdje čovjeku treba pomoć za njegove živitinje. Daske za ogradu, netko tko to zna posložiti, električni pastir, ako dodje i hrana, super. Zekan stvarno ne može živjeti, kao što je na snimci, a štalu više nema. Ispust ima, ali je sve slabo i potrgano, postoji neka ograda, ali to nije ni za kozliće, kamoli za hladnokrvnjaka od 600 kila.