• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Popravak kućanskih aparata

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Imam vešmašinu Gorenje Olimpic 77, 81. godište. 😁 Trebalo bi zamjeniti ležaj na bubnju. Jel zna netko koji ležaj i semering idu i jel to komplicirano zamjeniti? Nisam nikad to otvaral. A majstor more dojti za 100 godina… Dotle morem jedino na potoku prati… 🤭

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ja sam nedavno to mijenjao ali na 30-ak godina mladjoj masini haha. Nije tesko otkaci se guma sa bubnja i sa vrata. Skini remenicu i lagano ce sve izaci vidit ces logikom. Imas 2 lezaja manji i veci , nisam tacno siguran ali mislim da je bila osovina sa rukavcima 17 i 25 mm .

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Nije komplicirano,ali neznam koliko se isplati,tj kakav će biti konačni posao
Ipak treba imati na umu da je to 40 god,ja sam na svojoj već 2 puta mijenjao i znam da neće ni ovaj puno potrajati
Neznam kakv je bubanj pretpostavljam željezni pocinčani,uglavnom ,nakupi se dosta kamenca i hrđe i to stvara problem pri ponovnom sklapanju,i osovina se na semeringu potroši,uđe voda i zahrđa ležaj,osovina i sve oko nje
Tako da i kad sve novo promijeniš uvijek lagano ulazi vlaga i dosta brzo to ode
Uglavnom,trebaš skinuti gumu sa vrata,iza sve cijevi sa bubnja,povaditi beton i onda u većini slučajeva ide na gornju stranu van cijeli bubanj,i onda rastaviš bubanj na pola i slijedi zamjena i ponovno sklapanje
Kupi si silikon za temperaturu i namaži spojeve bubnja i cijevi koje idu na bubanj

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Nije problem kako reće nedim Nremenica dolje idva ležaja u kućištu samo moraš vidjeti kakov ide semering unutra nije obični

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Nije komplicirano,ali neznam koliko se isplati,tj kakav će biti konačni posao
Ipak treba imati na umu da je to 40 god,ja sam na svojoj već 2 puta mijenjao i znam da neće ni ovaj puno potrajati
Neznam kakv je bubanj pretpostavljam željezni pocinčani,uglavnom ,nakupi se dosta kamenca i hrđe i to stvara problem pri ponovnom sklapanju,i osovina se na semeringu potroši,uđe voda i zahrđa ležaj,osovina i sve oko nje
Tako da i kad sve novo promijeniš uvijek lagano ulazi vlaga i dosta brzo to ode
Uglavnom,trebaš skinuti gumu sa vrata,iza sve cijevi sa bubnja,povaditi beton i onda u većini slučajeva ide na gornju stranu van cijeli bubanj,i onda rastaviš bubanj na pola i slijedi zamjena i ponovno sklapanje
Kupi si silikon za temperaturu i namaži spojeve bubnja i cijevi koje idu na bubanj
Na starim gorenje mašinama se ne rastavlja bubanj. Lageri su otraga na križu. Pol vure posla Screenshot_20220921-230559.png

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imam vešmašinu Gorenje Olimpic 77, 81. godište. 😁 Trebalo bi zamjeniti ležaj na bubnju. Jel zna netko koji ležaj i semering idu i jel to komplicirano zamjeniti? Nisam nikad to otvaral. A majstor more dojti za 100 godina… Dotle morem jedino na potoku prati… 🤭
Kupi ženi perilicu-sušilicu...a od te bumo napravili roštilj ;)

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Mislim da ovakav stroj više nebum kupil da bude delal 40+ godina. Tak da mislim popraviti ako se bu dalo

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Mi smo kupili dvije poslije one Gorenje iz '77.
Electrolux 2006. i Bosch (perilica sušilica) 2013. Obje i danas rade, na svakoj po jedan kvar (reda 500-tinjak kn) tijekom tih godina (+ zamjena lagera na Electroluxovoj). Preporod u svakom slučaju.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Nove te sigurno ne budu služile 40+ god,ali ako malo više platiš.budu solidno radile,i bolje operu veš nego starije

• Like
Reactions: ZJ

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Na starim gorenje mašinama se ne rastavlja bubanj. Lageri su otraga na križu. Pol vure posla View attachment 53008
Upravo sam jučer pripasivao taj križ umjesto donjeg amerikanera!

A takva dva križa, sa malo odrezanim krakovima, imam na davno pravljenoj kosilici sa noževima 40 cm!

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Mi smo također prije imali veš mašinu od GORENJA, stara je bila cca 25 godina kada smo je zamijenili, otac je znao već sve simptome na pamet kada je bio neki "veći" kvar, pa smo više manje popravljali sami, a neke stvari i improvizirali na svoj način i funkcioniralo je tako još godinama. Sada imamo novu veš mašinu, isto GORENJE, piše na njoj garancija 5 godina. Nakon dvije i pol godine problem, idemo s ocem provjeriti veli on otišao je mozak veš mašine, drugim riječima programator. Pošto je pod garancijom zovemo servis, serviser uredno došao, provjerio, kaže u pravu ste, otišao programator, još mu veli otac, nadam se da je to zadnji kvar, a veli on, ne brinite, sada dok je pod garancijom samo neka se kvari. Hoću reći, prije se to na starim veš mašinama nije događalo u kratkom roku, tako da se slažem sa @Tommy, ako se može popraviti, zašto ne, pa da i traje još 3 godine i to puno znači.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Kolko sam ja upoznat na starim Gorenje mašinama nema potrebe skidati bubanj ni gumu, kak i Deda veli.
Barem na ovima starima cca 20, 30 let.

Ako dobro pamtim treba ležaj 6203 i ležaj 6204 i naravno semering koji je namjenski i najbolje ga u Frigu kupiti.
Ako je dugo hobljala i roštala postoji mogučnost da je prekasno i da je uništila osovinu bubnja, a onda je popravak neisplativ.
Isplativ je ako nabaviš drugi bubanj za đabe.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
One koje imaju križ, vadi se remenica, zeger. Ima na svakom kraku m 8 šerafe i još tri oko centra. Netrebaš vaditi bubanj. Lageri su većinom oni koje Muha navodi,ali bilo je i serija gdje su išli 6204 i 6205. Treba semering i dihtung.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Evo jedan solidan video mada nije neka umjetnost ni bez njega.
Treba samo paziti prstiče i kožu jer onaj lim je oštar ko žilet, i one kopčice.

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
Mi smo također prije imali veš mašinu od GORENJA, stara je bila cca 25 godina kada smo je zamijenili, otac je znao već sve simptome na pamet kada je bio neki "veći" kvar, pa smo više manje popravljali sami, a neke stvari i improvizirali na svoj način i funkcioniralo je tako još godinama. Sada imamo novu veš mašinu, isto GORENJE, piše na njoj garancija 5 godina. Nakon dvije i pol godine problem, idemo s ocem provjeriti veli on otišao je mozak veš mašine, drugim riječima programator. Pošto je pod garancijom zovemo servis, serviser uredno došao, provjerio, kaže u pravu ste, otišao programator, još mu veli otac, nadam se da je to zadnji kvar, a veli on, ne brinite, sada dok je pod garancijom samo neka se kvari. Hoću reći, prije se to na starim veš mašinama nije događalo u kratkom roku, tako da se slažem sa @Tommy, ako se može popraviti, zašto ne, pa da i traje još 3 godine i to puno znači.

Blago onima koji imaju stare kućanske aparate.
Moja pećnica sa ventilatorom i hlađenjem NAKON završetka pečenja je novi tip kućanskih aparata. Ona prije nje je bila isto noviji tip ali nije hladila sebe nakon pečenja, ali trajala je oko 6 godina, a onda je nastao kvar težak oko 1600 kuna, pa je popravljali nismo i završila je na smeću. Pa ja kupila isto Wirphulovu za 3600, valjda "napredniju" ta sada hladi - po riječima servisera na moj upit zašto, zato jer hladi samu sebe i elemente oko nje da se ne pregrijavaju - samu sebe nakon pečenja. Ona prije nje nije hladila samu sebe i ništa nije pregrijavala, niti samu sebe niti okolne kuhinjske elemente, a iz nje nije iscurila kap vode - nigdje. Ova bedača kaplje - kap - kap - kap - kap - kap između vratiju i rora i voda se uredno sljeva u ormarič ispod nje i redovito radi poplavu u ormariču. Dok sam ja to skužila, - taj ormarič otvaram dva puta na godinu jer je unutra sve što ne trebam ili trebam dva puta godišnje - lijepo se pod ormariča počeo raslojavati, a rub vrata je u dnu - istrunuo. Ne bih bila niti sada skužila da nisam pekla paprike pa je poplava bila i na podu - procurilo i iz ormarića. Već sam prije par puta brisala vodu na podu i nije mi bilo jasno odakle je došla, a da otvorim ormarić - nije mi palo na pamet.
Sada, to je pećnica sa pirolizom koju još nisam koristila.
Pa se ja sada pitam - ako je voda procurila uz vrata, a pećnica ima zaštitnu "gumu" i vrata moraju to stisnuti da iz pećnice ne može izaći vrući zrak - ili voda, jer pećnica ima i opciju pečenja da na udubljeno dno naliješ čašu vode - , a taj spoj gume i vratiju propušta vodu koja teče iz nje ko potok nasred moga sela, kada ja dakle uključim pirolizu i u pećnici se stvori 500 stupnjeva, hoće li tih 500 stupnjeva nahrupiti između te gume i vratiju u ormarić ispod i sve skupa zapaliti - i njega i sve oko njega.
U svoje životu nisam vidjela pećnicu iz koje u lijevom kutu kaplje voda.
Sada u nju gledam svaki dan.
Inače, u servisu su mi rekli - za kapanje - jel pod garancijom - je, velim ja, 5 godina - podnesite zahtjev pa ćemo doći pogledati.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Ja imam tvornicu kućanskih aparata pa tako i vešmašina.
Ugrađujem procesore (u prijevodu mala računala) tam gdje god mogu i ovo vrijeme elektronike baš mi "sjeda" jer lijepo mogu "naputiti" procesor da pokvari vešmašinu nakon 99,99 pranja.
Nis hotela, a jeste li vi sigurni da je ovo bajka?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
ali jednostavno je u Međimurju i Varaždinu nema gdje kupiti.
Hm, je dobra, ali je nigdje nema :unsure: 🙃.
I još me nešto iznenadilo i revoltiralo što se ledenica tiče - skoro svi proizvođači sa unutarnje strane na izolaciju lijepe reljefne aluminijske folije a ne glatke plastične stijenke.
Zašto? Nije li bolje i čvršće glatka plastična stjenka a ne folija - dojma sam da se ta folija može veoma brzo podrapati, pogotovo kada nešto zaleđeno tresne na dno ili upre sa strane unutra.
Ima li tko iskustvo sa ledenicom koja je unutra obložena aluminijskom folijom?
Pozdrav, :):ppozdrav:.

Znam ja da s odgovorom malo, ili puno kasnim, ali bolje ikad - nego nikad, nadam se.

Proizvođači zanju zašto, a ovo je samo "moje priučeno NE za glatke PVC stijenke". PVC je izolator, a u zamrzivaču, ili ledenici nam treba efikasna razmjena topline, smrzavanja. Nisu to "reljefne aluminijske folije" nego je to aluminijski lim. Aluminij jako dobro vodi struju i toplinu. Da je taj lim glatki imao bi puno manju površinu od "reljefnog", a kao takav - hrapav / reljefni ima veči potencijal predaje hlađenja namirnicama.
I ne, ne da se on baš tak lako podrapati. (Ja sam danas "iz za sad samo meni poznatih razloga i potrebe", teškom mukom i na jedvite jade izvršio demontažu tog - kako si si ti zamislila lako podrapajučeg lima :cry:😖:ppozdrav:, vraga je slab. Navlačio sam ga danas s raznim kliještima, pomagao si i pajserom i drugim alatima, samo da "skinem te obloge unutar zamrzivača".
Nije mi poznato koliko je članova foruma ikada vidjelo svoju škrinju - zamrzivač - ledenicu ovako golu. Znao sam puno put slušati komentare starijih ljudi, da im je majstor rekao da njihova škrinja negdje gubi plin, pa im nije jasno zašto ne nađe gdje gubi i to popravi. Ova škrinja je ispravna radi hladi, sve OK, ali idem ja s njom u cilju naukovanja "na proste faktore". I da, šokiran sam kako je to ovdje dosta korodirano iza tog Al lima 😖:cry:, a i očekivao sam bakrene cijevi, a ne čelične...
Ovo ja nešto istražujem samo za svoje potrebe i svoje lude ideje, ali ako niste vidjeli, "gola utroba" u skoro svakom zamrzivači izgleda ovako:)
IMG_20221016_120734.jpg
IMG_20221016_120710.jpg
Trula je ta cijev, kao sam vrag 😖:cry:.
IMG_20221016_120832.jpg
Pa ti nađi gdje gubi plin - dok gubi, u izolaciji i iza Al lima... Imam i još tih fotki od današnjeg natezanja s "tom aluminijskom oblogom"...

PS
Ako ovdje forum čita netko tko je serviser za frižidere, zamrzivače, ili klima uređaje, ljubazno ga molim da mi se odmah javi. Imam i pitanja i ideja, ma svašta mi je na pameti...

Posljednje uređivanje:

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Ja imam tvornicu kućanskih aparata pa tako i vešmašina.
Ugrađujem procesore (u prijevodu mala računala) tam gdje god mogu i ovo vrijeme elektronike baš mi "sjeda" jer lijepo mogu "naputiti" procesor da pokvari vešmašinu nakon 99,99 pranja.
Nis hotela, a jeste li vi sigurni da je ovo bajka?
U srednjoj su programirali ciklus pranja vesmasine plc-om. To je logicki kontroler od 100 eura, cca, koji je zanimljiv jer se puno koristi u industriji. Nisu znali slozit program kako treba pa su u jednom trenutku stavili counter, brojac, jer im je trebala povratna veza sa countera. Broj koji su upisali je 9999. Kada taj broj dode na 0, program vise ne radi.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
Dobio sam ovaj motor sa malom pumpom, zanima me kako ga spojiti, kako idu zice?

Prilozi

• IMG_20221105_144447.jpg
    IMG_20221105_144447.jpg
    41.9 KB · Pregleda: 31

Najnoviji postovi

Na vrh