Ovako, što želiš raditi? Saditi drvo za ogrjev? Tehniku?
Možeš i bagrem i trešnju i crni orah. Poredao sam ih od najmanje vrijednih prema najvrednijima.
Koliku površinu želiš pošumiti?
Ovo na američkom borovcu je rak kore. Raste brzo i do metar godišnjeg visinskog prirasta (čak i više).
Crveni hrast ću ja posaditi ove godine. Bagrem također. Crni orah neću. Cilj mi je proizvodnja biomase. Bagrem ću sadtii 1.5 x 1.5 metar. Crveni hrast kao da sadim lužnjak. Metar sa metar.
Ako rastu trešnja i bagrem, onda ide i orah. Na virovitičkoj strani Bilogore su upravo takve šume. Bagremici s trešnjama i običnim orahom.
Hvala za korisne informacije!
Prije nam je trebalo drvo za ogrijev, no kako imam ukupno oko 15ha na više parcela različite šume nije nam potrebno tolko drva za ogrjev, već smo i prije ostavljali kod prorjede za tehničko drvo (trupce - rezanu građu ili daske...).
Sad se ne grijemo na drva (toplinska pumpa) i prorjedu ću davati sestrinoj obitelji za ogrijev ili prodati u metricama...
Npr. spomenute bukve (koje bolje rastu i manje oboljevaju od hrasta kitnjaka) mislim ostaviti da dobijem trupce za daske. Hrast kitnjak kod nas baš ne voli rasti u sklopu i većinom se dosta njih počelo sušiti ili obolilo od paleži (popuca trupac). Kao samostalno drvo dobro napreduje, no tad je većinom sa dosta bočnih grana. Bukva kad joj zemlja odgovara (plodna ocjedita) je po meni za lijepu šumu bez puno problema, a u gušćem sklopu odlično napreduje.
Na lošijim tlima je problem sa bukvom koja tamo slabo napreduje i kržljava je. Hrast je još lošiji. Prirodno onda rastu breze, borovica, vrijesak, pokoji kesten...
No imam takav teren pošumljen prije 70-ak godina sa bijelim borom i arišem, te nešto američkog borovca. Svi rastu OK, no borovac raste odlično - no najmanje ga je. Kod nas na sreću još nije došla ta bolest što ga napada. Borove i ariš mislim sad posjeći za građu za kuću i pošumiti sa borovcem. Crveni hrast kao isto voli pjeskovito tlo - pa sam njega u jesen posijao u vrtu za sadnice (isto i sjemenke crnog oraha). Probati ću tu napraviti sklop borovca i crvenog hrasta za tehničko drvo. Možda neki drugi prijedlog?
Kako imam sklop nešto divlje trešnje i bagrema, sa dosadašnjim iskustvom nisam previše zadovoljan s njima. Trešnja kad ostari tj. kad ima iskoristiv trupac- počinje se pomalo sušiti. Tamo gdje rastu bukve ili hrastovi - oni je prerastu i unište. Isto se događa i sa bagremom, a vjerojatno i sa orahom (bilo kojim). No za napraviti šumu nekoliko parcela samo sa crnim orahom (trupci za furnir-daske) u većem obimu, trešnjom (isto furnir) nešto simbolično i bagremom koji je odličan za stupiće, a i za građu - to bi bila dobra ideja. Bagrem raste i na pjeskovitom tlu.
Ovo za kipuću vodu za bagrem nisam znao - očito je vrsta koja raste nakon požara...
Za što se bagrem može sve iskoristiti i do koje ga debljine imati?
Imam neke 30-ak godina stare bagreme i njih mislim srušiti jer sad ne debljaju baš nešto ili sam u krivu? Jel bagrem dobar za građu ili da ostanem samo na crvenom hrastu i boru?
Onaj pokus na maloj parceli u nizini cca. 1000m2 sa paulownijom ću isto za tehničko drvo napraviti. Bio-masa me zasad ne privlači, no možda sam u krivu...