• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Poučne priče, aforizmi, poslovice, anegdote

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
I što mi imamo s tim, njihovim kreditom? Lova nije u RH!
Mislis da Hrvatska nema takvih dugova iz "zlatnih 70-tih" godina...

Laže da smo mi krivi, kad su njegvi to napravili. Nas (male) po običaju nitko nije pital.
Meni su to dovoljni argumenti.
A i za njegve vladavine moji (ko seljaci) nisu puno profitirali. Oduzeto im je svašđta, nisu mogli puno toga...
Nekima je bilo dobro u to vrijeme, a sad se ceskaju gdje ih svrbi...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
A tko je kriv za ovo..
Ja sam zakuhao ovu Vašu žučnu raspravu, postavljanjem te slike, pa dopusti da djelomično i "odgovaram", ranije u toku dana nisam stigao.

Samo kratki komentar: napisano je u tom članku koji si postavio koliko je potrebno vratiti kredita i kamata, ne piše u što je uloženo, mene čak i to zanima.
Važnije je za mene osobno, vezano na taj članak, da je Hrvatska svoje obaveze podmirila prije 12 godina. Niti danas nemaju "oni koji biraju na izborima" današnje "HR Vlade" ama baš nikakav utjecaj kako budu zaduživale Hrvatsku i gdje i kako trošile zajednički novac.
To je ujedno odgovor i na zadnju tvoju misao, a tko nas sad za bilo što pita? mene nisu pitali za ništa, ama baš ništa, sve su odluke donijeli ne mareči za moje mišljenje.
La.že.
60-ih je i on pošiljal mladost na rad u Njemačku.
Svi ovi, koje je spomenul, su njegovi ili djeca njegovih "pitomaca". Naše su zatvarali i ubijali.
Uostalom, tko je nas ikaj pital...
Ja se usuđujem napisati "da to nije lažna tvrdnja". U inozemstvo su nekada bježali politički ne istomišljenici i kriminalci. Naravno da je bilo i gastarbajtera, uvijek ih je bilo i uvijek ih bude, a danas ih je i najviše. Moji su djed i baba po ocu, bili nekada tako bogati da su otišli u potragu za boljim životom u daleku Argentinu, ne samo oni, nego i ostala brača i sestre. Moji su se vratili 1936., otac je tu rođen 1938. Tita tada nije bilo na vlasti da ih zatvara, a nije ih ni morao, bili su puka sirotinja, kao i brojni drugi. Evo metem samo ispred svojeg praga. Djed, otac od mame je bio na križnom putu, ali nikada nije tako govorio kako si ti sada napisao. Djed od mojeg šogora je gulio na Golom otoku, a liječio se za vrijeme vladavine Tuđmana u VŽ, na novoj kirurgiji, izgrađenoj našim samodoprinosom. Dok je izlazio iz kirurgije, rekao je da ga svi čuju: ovo je izgrađeno "u onom titovom mraku" hebem mu mater i onome ko je vužgal svjetlo! Isti je taj čovjek bio na prijemu kao bivši logoraš kod Tuđmana, stajali su svi poredani sa čašama u rukama, za nazdraviti i pričao je, da je Tuđman išao od jednog do drugog i kucao se sa čašom s ljudima. Dok je došao do njega uskratio je tuđmanu da se kucnu i hladnokrvno rekao: predsjedniće Hrvati se ne kucaju. Ispričao je više puta da je nastao muk, da su svi zanijemili, a da se Tuđman mirno okrenuo i rekao svima, da kao povjesničar znam da se Hrvati ne kucaju i nije mu zamjerio nimalo.

Nije mi jasno koje to podrazumijevaš da u naši i da su bili zatvarani. Ukoliko tu misliš na pristalice i sljedbenike ustaša, četnika i sličnih, ti sigurno nikada nisu bili moji, niti budu.
Laže da smo mi krivi, kad su njegvi to napravili. Nas (male) po običaju nitko nije pital.
Meni su to dovoljni argumenti.
A i za njegve vladavine moji (ko seljaci) nisu puno profitirali. Oduzeto im je svašđta, nisu mogli puno toga...
Za vrijeme titove vladavine su u mojem kraju kupljena bezbrojna gradilišta, ispred svakog se vrtjela mješalica, radilo se i gradilo na sve strane.
U tvornicama su radili bezbrojni radnici, dobri i loši i svi su primali plaću. Bili su radnički savjeti, sindikati, radnički krediti, stanovi solidarnosti, jer ako svega toga nije bilo koju su vražju mater preuzeli Tuđman i ekipa?
Bezbroj je seljaka dobilo priliku da kupi prvi traktor i priključke.
Nisu moderne strojeve donijeli Tuđman i ekipa dok su došli na vlast, več su bili u dvorištima. Bile su tvornice, radna mjesta, a ta je ekipa dok je trajao Domovinsaki rat večinu toga rastrajbala, uništila, poklonila svojoj sviti po 1 kunu.
Seljaci su itekako profitirali, a oni rijetki koji nisu, ti su bili totalno nezainteresirani ili nesposobni za normalan život.
Meni je sve jasno, a tebi? Ako za nekaj nemaš argumenata, prihvatljivo je i barem malo obrazloženo mišljenje za konkretnu izjavu. Imaš svoj stav o osobi i poštivam ga, ali diskutirati možemo samo o onom kaj je napisano u ime pokojne osobe (u stvarnosti je to ipak izrekel netko drugi).
Ako se dobro shvati, to je prava poučna priča.
Slažem se u potpunosti. Sve što sam prethodno napisao su moji osobni stavovi.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Znali smo reči vrag je u detaljima...a ti si sad luk zbilja sitno nasjeckao i neke bude grizlo za oči.

Od svih pitanja oko svega meni je fascinatno da je ekipa titi dala lovu a znalo se da budu unuci vračali uncima tih koji su dali pare...i to je nevjerojatno.

Možda mi to u socijalizmu nismo doživljavali ali te banke ma kako se zvale ili bile prikrivene imenom tipa evropska banka imale poznatog ili poznate vlasnike..
Primjer :tko od vas bi meni posudio novac a da dogovorimo da moji unuci vračaji vašim unucima? Alo?!..upravo ta ekipa drma svima nama...nisu nama ili titu trebale te pare..nego je unucima trrbalo osigurati moč ..a moč dolati s lovom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Nekom je onda bilo dobro, nekom nije, samo sit gladnom ne vjeruje.
I onda su postojale kaste ljudi: oni koji su bili u partiji i oni koji nisu, oni koji su bili zaposleni i oni koji su bili seljaci (klasni neprijatelji).
Gledajući ljude u mojem selu... Traktore i mehanizaciju su (u kasnim 70-ima i 80-ima) uglavnom kreditima pokupovali zaposleni. Prije toga su bila 3...4 traktora u selu, kupljena uglavnom od ljudi koji su imali puno zemlje od prije, jer čisti seljaci nisu mogli dizati kredite i napravili su kaj su mogli s vlastito stvorenim novcem, dakle, pokrili su se koliko su bili dugi, a ne kreditima koje su poslije otplaćivali kutijom cigareta.
Mislis da Hrvatska nema takvih dugova iz "zlatnih 70-tih" godina...
Ako su i otplaćeni, otplaćeni su za ove države a ne one prije.

Mnogi (bliže vatri) su dobili stanove, neki su kupili gradilišta (po cijeni polj. zemljišta, a koliko su danas?)
Nekima je bilo dobro u to vrijeme, a sad se ceskaju gdje ih svrbi...
Tuđman, Račan, Sanader, ap... su djeca njegovih poslušnika, privilegirana kasta koja drma svima nama.
Ovu zemlju nisu nikad vodili rodoljubi, već profiteri, uključivo i imenovanog.
"Naši" političari nisu ko Poljski ili Mađarski...pa ni Češki, kojima je stalo do prosperiteta vlastite zemlje i naroda, već su uništili svu industriju, rasprodali zemlju strancima i doveli nas do toga da smo sluge na svojem. Beč, Peštu i Beograd su brže-bolje zamijenili bruxellesom, rasprodali nacionalno blago (zlato), otoke, ceste, odrekli se valute...zato nam stranci upravljaju onim kaj je gore navedeno. A to sve su učinili gore spomenuti titovi pioniri...
Ti isti su, radi svoje pohlepe, i započeli nesretni prošli rat...dok je narod ginul, oni su se bogatili (s obje strane granice).

Gledajući moje (pokojne) roditelje: bili su sirotinja koje je s puno truda i rada stekla skroman imetak, partizani su im poslije rata oduzeli stroj (dreš) od kojeg su živjeli, zatvorili deda na nekoliko godina... ukratko vratili ih bar 15 godina unatrag (a nitko nije sudjeloval u ratu), susjed je, ni kriv ni dužan, jedva preživjel Križni put...

Mene su izškolovali svojim novcima, a za zaposljenje sam se sam izboril; nije mi partija (jer smo uvijek bili na "krivoj" strani, a ne kak vjetar puše) dala ni obrazovanje, niti posel preko veze...a niti sam dobil stan...niti gradilište, niti kredit...

Ukratko, serem se na onoga gore... Bil je nedodirljivi diktator, koji na duši nosi puno nevinih ljudi, a ne ikona i uzor, svetac kakvim ga se želi prikazati...

Jel ovo dovoljno ili treba odgovor točku po točku?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ja baš i nemam nikakav osobni žal za proteklim vremenima, pa mi dopustite da temu, koju sam nehotice zakuhao zaključim od svoje strane, otkrivanjem male osobne tajne za mnoge, nije tajna za one koji me znaju osobno, privatno. Crkveno smo vjenčani, krstili smo prvu kćerku. Promijenio sam posao, dopadao sam se kolektivu kao mala lokomotiva koja zna i vuče. Taman su se dogovorili da zaslužujem da budem primljen u Partiju. Kad tamo, nama se rodila naša mlađa kćer i mi smo u crkvi krstili i nju.
Mene su na poslu svi užasnuti pozvali na razgovor - mi tebe želimo primiti u Partiju, a ti krstiš dijete. Ma ja vama prodajem kvalitetu i kvantitetu svojega rada a ne vjeru. I odrapili su mi kaznu, primao sam godinu dana, 12 mjeseci plaću umanjenu za 10%.
Evo ja sam dao i svoj takav doprinos svojim svjetonazorima, nisam pred drugima skinuo gaće, samo da prosperiram. Neka ovo bude i ostane dovoljna potvrda onome, kako tipkam o državnosti, političarima i nama, narodu. Ja se više i da želim ne mogu promijeniti, kao ni svoja uvjerenja. Imam svoje stavove, takvi su kakvi jesu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Jel ovo dovoljno ili treba odgovor točku po točku?
Kaj se mene tiče, nema potrebe. Uglavnom si potvrdil sve točke. Naravno, osim one koja je izuzeta na početku diskusije. Barem ja tak razmem ovo tvoje pisanje.
Žal mi je kaj si sa svojom obitelji prešel takvu kalvariju :) i razumijem tvoju ogorčenost.

Nikad ne treba zaboraviti, ali treba oprostiti.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Potukli se ofkors..onako virtualno..

Koliko vas još vladara mora pokrasti da shvatite da npr. nisu naši ljudi išli u njemacku bez da su se obje strane dogovorile oko toga?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Možda nisam razmel na kaj točno misliš?
Da se razmemo, nikoga nisam prozival, nikoga ne osuđujem. Svatko se snalazil kak je mogel i štel.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
ZJ,
tek sad sam primijetil da sam otipkal krivi prečac za emoi. Molim te za oprost. Kakav bih ja bil čovjek kad bi se radoval tuđoj nevolji. Trebal je biti :(.

• Like
Reactions: ZJ

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,945
Zanimljivo! :unsure:
Poslije 2.SR moj otac i mati bili su "proleteri" - nisu ništa imali, osim očeve plaće, selili se iz stana u stan.......... Malo po malo sada imam čist dosta za sebe, a i kćer i sin.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Još mogu shvatiti da radnik žali za onim vremenima, ali seljak nikako.
Klasni neprijatelj čak i nakon propasti kolektivizacije i raznih petoljetki.
Pokojni stari je nakon školovanja u obiteljskoj kući otvoril stomatološku ordinaciju na crno.
Znači keš lova seljaka je samo kapala. Jednostavno je tak bilo jer seljak je morao plačati
keš lovom, jer nije imao socijalno. To su ljudi iz čitavog kraja podno Kalnika dolazili kod bake,
a puklo je tak kaj je stari završil od izmorenosti pod kamionom i jedva izvukel živu glavu.

Btw: Ovo kaj je proživel ZJ sa svojim precima mogu potvrditi i ja. S time da su moji još i gore prošli.

• Like
Reactions: ZJ

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
587
Kada se utvrdi koliko je Hrvata Tito dao pobit po Bleiburgu , Križnom putu, Sloveniji, idt ......moraš bit budala pa ga veličat.....
No
bolesnici imaju bolnice
luđaci imaju ludnice
samo budale nemaju ništa....
i nije ni njima lako-konkurencija je velika

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,546
Da nije možda Tito i naše generale poslal u Hag? Da nije možda on kriv za ovu sirotinju i tolike suicide branitelja? Nisam ničiji zagovornik ni fan,ali imamo mi takvih drugova na svakom vuglu. Ali za sve je i dan danas kriv drug Tito. Trebal bi se svako od nas na izborima zapitati u koju od tvojih nabrojenih kategorija spada

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Da nije možda Tito i naše generale poslal u Hag? Da nije možda on kriv za ovu sirotinju i tolike suicide branitelja?
Nije on, ali su njegovi sljedbenici, udbaška djeca, napisal sam to gore, sve u ime uguravanja u neku novu zajednicu...
To možeš usporedit s Križnim putem.

Da je napravljena lustracija i da se ta današnja" autokratska elita" zadržala podalje od vlasti (kak u Poljskoj, npr.), pa da su se onda događale stvari koje navodiš, mogli bi reći da smo sami krivi. Ovak nismo i nemremo biti, jer nemamo načina da udbaše svrgnemo s vlasti.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Ma možeš provoditi lustraciju, likvidaciju, zaprašivanje, špricanje i sl. koliko hoćeš ali gamadi se uvijek pojavi
Mao Ce-tung reče:
"Koliko god da ga otreseš jedna kap ostane za na gaće "
Dečki ovo je tema za mudre misli i izreke,ostavite se Tita,i ostalih.
Na kraju krajeva opće je poznato da je nama hrvatima uvijek netko kriv,znate ono "igrali smo dobro,ali zajebo nas sudija"

Na vrh