nekužiš djelovanje sile. zamisli da nemaš od zvona otraga povezan traktor. znači povezan je prednjom koljevkom do kabine ili ti zvona. znači on je tu čvrst. ti zagrabi punu korpu zemlje, i digni kompleni nosač na trakotru če imat silu prema naprijed, i prenji kraj koljevke pritišće prema dolje, a kod zvona napinje prema gore. kompletna rama nema tolku stabilnost i kod večih naprezanja, a to je vožnja, trzanje dok dižeš i spuštaš, to sve na oko vidljivo dosta savija i piga i još dostva veču silu trpe šerafi koji kad jednom zapeknu i pukneju u gusnatom kučištu nije baš lako izvaditi..........
još ako zakapčiš neki teret na poluge,a utovarivač ima veliku silu podizanja. i kaj se događa, ako izdrži rama da se ne savije, znaju popucat šerafi u 90% slučajeva, ili vremenski kod takvih tereta prilikom vožnje po polju, grabama i ostalom puca malo po malo na zvonu. jer nije čvrst.
a kad je rama gore onda ima postolje koje rasterečuje šerafe kod zvona odnosno kod sile naprezanja, taj tvoj luft na šerafima se upinje u zadnji trup trakotra prema getribi tj podiže zadnji kraj i ne trpi koljvka negu ju 50% rasterečuje i ona praktički trpi još manju nego dok sam traktor stoji na zemlji i to je sigurniji. i dok lupi na pod konstatna sila drži truplo. ovak kod nekih lakih tereta ili slabe podizne moći utovarivača nema ga potrebe spajat.
najopasniji teret je teret, kad je zadnji kraj jedva na podu, a prilikom vožnje on poskakiva i puca, jer nema uporišta da drži truplo zadnjeg kraja, a bez tog uporišta, na poskakivanju pretrgava se traktor. kod lakih sila gdi je nemogućepodić zadnji kraj odnosno dobit silu da zadnji kraj lupa po podu nema straha, jer su dovoljni i šerafi i sama knstrukcija. i tu je traktor siguran, ali opet je tu u pitanju sama konstrukcija utovarivača, jer u pravilu je traktor jači kod nekih sila može radi snage traktora puknut šerafili isli pod nekom bočnom silom bacit utovarivač iz centra.
čovjek mi je reko kaj je napravio s traktorm kad je puko.
imal je na njmeu utovarivač bass trima i reko je ko i ti da mu tog netreba nije traktor slab, i na cesti je na utovarivaču vozio zamotanu balu, a otraga je imao zakapčenu roloprešu ili neki priključak i tak dok je išo s polja doma, uzeo je balu usput da ima za hraniti. i kako je cesta i neravna i graba na grabi, on se stalno ljuljao i stalno je pocketalo oko traktora. pa su mu pucali šerafi. on je mislio slaba kvaliteta pa je stvaljo jače, a nije mu ni na kraj pameti bilo da pucaju radi opterečenja. kad na kraju išo opet tako s polja i najdamput je nešto puklo i traktor je stao na sred ceste. on je stao i išo vidit. puko je kod zvona da je mogo ruku pogurnut unutra. onda je spustio balu na cesti i došlepao ga doma.
stvar je bila dobra kad zvono bilo skupo ko sam vrag, pa ga je vario. pukla je spojnička osovina i sjebala srce lamele i strgala korpu, odnosno bacila ju iz centra.
parada je koštala nekoliko tis kuna i reko da poslje toga se nikad više nije ljepo dao mjenajt iz brzina, i ružila je getriba kod malo večag okertaja. poslje je stavio upore i probao dizat balu i rekao da je utovarivač bio puno čvršči i traktor mirniji kod tereta na prednjem kraju. tako ga je i prodao nekud kod križevaca.
ja sam htio kupit utovarivač, ali ga nije htio posebno prodat posebno a i vidlo se gdi je bio pucan, pa je to utovarivač zakrivao.