Nije mi više potrebno sijeno, već mi je potrebno samljeti travu i raslinje kako bi što prije istrunulo. Y noževi tu naprave najbolji posao ravnomjerno rastresući malč...
Na temi o Muta motokultivatorima sam pokazao kupljeni polovni BCS 740 motokultivator sa ACME ACT340 benzinskim motorom 11 KS. Uz njega sam uzeo i strižnu kosu jer prodavač nije htio prodati bez kose.
Sad sam uzeo i novi malčer sa Y-noževima BERTA Shark 65cm. Radi kao na youtube filmićima. Za one koji u budućnosti razmišljaju nešto takvo da kupe, nekoliko utisaka koje sam sad spoznao:
Prije kupnje sam e-mailom kontaktirao vlasnika firme i nekoliko trgovaca u Italiji.
Dvoumio sam se između verzije 65cm i 85cm. Kao za 85cm je dosta 10 do 12 KS motokultivator. Pričano mi je da se može raditi sa 85 cm niža trava i manje zahtjevno malčanje, a ako se treba malčati veći gustiš/trava onda se ne ide punom širinom. No svi su mi ipak savjetovali 65cm jer je to primjerenije.
BCS 740 sa Hondom GX390 ili Yanmar LN100 dizelom po youtube filmićima ili talijanskom forumu rade dobro sa 85cm.
Problem kod malčanja je inercija tj. pokretanje vrtnje malčera. Kad se zavrti onda radi bez problema. Bez gotovo punog gasa se ne može lako pokrenuti malčer. Kvačilo tad jako trpi. Mislim da bih imao zbog toga dosta problema sa 85cm modelom.
Vjerojatno su novi modeli sa hidraulički upravljanim kvačilom PowerSafe malo bolji po tom pitanju, no to ne znam... Oni nemaju transportnu brzinu zbog novih propisa ili zbog kvačila ?!
EasyDrive modeli BCS-a 730 sa dvije spojke su po mom sadašnjem viđenju odlično rješenje za malčanje, ali ne za košnju jer nemaju 3. radnu brzinu (ima kosilica BCS 630 sa 3. radne brzine u izvedbi Easydrive).