• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
363
Ovo je već mnogo bolje , i jedan savjet u vezi kabla na motalici . Kad ostane tolko kabla na motalici potrebno ga je odmotati do kraja jer se kabel kod zavarivanja dosta zagrijava pa može čak doći do topljenja izolacije .

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Potrebna mi je pomoc oko veze tv523 sa pravljenim podrivacem. Zablokirao sam sa toplinkom, odnosno visinom kopcanja. Ovako kako je ide u zemlju ali ne mogu da ga podignem. Znam da treba da povisim tacku kopcanja na prikljucku samo me interesuje koliko da bih ga mogao spustiti i podici. Unapred hvala

Prilozi

• Podrivac 1_resize.jpg
    Podrivac 1_resize.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 129
  • IMG_20180306_201705_resize.jpg
    IMG_20180306_201705_resize.jpg
    52.2 KB · Pregleda: 139

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
S tim misliš vuči 4 brazde? Zaboravi!

Postujem misljenje i hvala. Ali nisam to pitao! Ne brazde vec podrivanje. Inace probano u krutoj vezi i radi na leru traktor dubina podrivanja do 20cm. Pozdrav

Posljednje uređivanje od moderatora:

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Hvala komsija . Otprilike znas li neku visinu. Ja mislim da bi trebalo visocije od horizontalnog polozaja?!

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Nemojte se srdit na moja pitanja i opaske, ali ovako laički; meni se čini da u toj priči nedostaje bar 100 ks i 5 tona težine u konačnici čemu služi "podrivanje" na 20cm dubine?:icon_confused::(sweat)::icon_pidu:

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Ne mogu ti tacno reci jer su moje prante duze i pravljene su da mogu kaciti vile i prskalicu od fergusona a i topling mi je 60 cm a za tomicu je 40 cm pa ti moje dimenzije nisu merodavne. Ono sto mozes da uradis je da fiksiras neki profil vertikalno na tu trecu tacku sto si napravio i da izbusis rupe na njemu i vidis gde ti odgovara.Mora biti vislje od nivoa kacenja toplinga na traktoru. MORAS UKINUTI LANCE kad stavljas topling,ne mogu i lanci i topling da dizu. pogedaj link http://prntscr.com/isyz96

Jasno mi je. Hvala

Nemojte se srdit na moja pitanja i opaske, ali ovako laički; meni se čini da u toj priči nedostaje bar 100 ks i 5 tona težine u konačnici čemu služi "podrivanje" na 20cm dubine?:icon_confused::(sweat)::icon_pidu:

Uh... pokusacu ukratko da ti objasnim zasto meni to treba. U zasadu maline, kupine gde mi je razmak izmedju redova oko 2,3m dosta sabijena zemlja ilovaca. Teren u padu, zemlja ne moze da upije dovoljno vode i stvaraju se bujice koje odnose sve i udave koren u zasadu. Pored freziranja i zagrtanja prinudjen sam i ovako nesto da napravim. Radio sam sa jednim podrivacem na 40cm i dalje sa njim nastavljam ali ovo sa 4kom na 20-30cm olaksavam sebi, nadam se! Pozdrav

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Ovo što je prikazano ja bi ipak nazvao kultivator i kultiviranje, a podrivanje bi za mene bilo tazbijanje sloja ispod nivoa oranja.:rolleyes:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ovo gore u filmiću je kultiviranje i radi se radi suzbijanja korova, umjesto frezanja. Podriva se na na 60-70cm a ne na 40cm.

@chokac Ne znam što misliš da ćeš dobit sa svojim priključkom. Radna tijela su ti od tanke pločevine i nemaš kandže. Da si baš sve i napravio kako treba šta dobivaš sa radom na 20cm, samo ćeš vodu spustit u zonu korijena.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,185
To ja planiram sebi napravit za vinograde ali jedno radno tjelo od muskog materijala i ispod 40 nema smisla a pitanje dal cu i ja imat s čime vuć, trebat će dva spojit i skupa da vuku

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Ovo gore u filmiću je kultiviranje i radi se radi suzbijanja korova, umjesto frezanja. Podriva se na na 60-70cm a ne na 40cm.

@chokac Ne znam što misliš da ćeš dobit sa svojim priključkom. Radna tijela su ti od tanke pločevine i nemaš kandže. Da si baš sve i napravio kako treba šta dobivaš sa radom na 20cm, samo ćeš vodu spustit u zonu korijena.

Potrebu za ovakvim prikljuckom opisah u prethodnom citatu. Koren maline nije ni blizu horizontalno, vertikalno koren maline bar kod mene ima problem u ilovaci, samim tim ne ide duboko. Problem povrsinske vode koja seta levo desno i udavi zasad u korenu. Drugo pojavljuju se bujice jer je teren u nagibu sto je donekle i dobro ali na donjem delu se ta bujica i njene posledice najvise vide. Pravljenjem poprecnih i uzduznih kanala "podrivanjem" na dubinu koju moze tv523 vuci pokusavam postici vise stvari: povecati moc upijanja i zadrzavanja- usporavanja bujice, razbiti tesku zemlju- naravno potrebno vreme, rad mikroorganizama itd. Pozdrav

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
952
Svakom obradom zemlje na kosini samo povečavaš erodivnu moć vode. Bilo bi ti bolje da taj teren zatraviš.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Kao što je kolega rekao, na nagibima se zatravljuje a ne obrađuje zemlja. Druga stvar, spominješ mikroorganizme, to ti se opet kosi sa obradom zemlje, opet treba zatravnit.
Vi sad kolega ispravljate greške napravljene kod sadnje, očito nije rigolano. Mišljenja sam da ovo što želite napravit neće pomoć, jer nema veze sa podrivanjem, preplitko je i neće potrgat tlo, pogotovo ako se ne uradi usred ljeta po najvećoj suši.

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Kao što je kolega rekao, na nagibima se zatravljuje a ne obrađuje zemlja. Druga stvar, spominješ mikroorganizme, to ti se opet kosi sa obradom zemlje, opet treba zatravnit.
Vi sad kolega ispravljate greške napravljene kod sadnje, očito nije rigolano. Mišljenja sam da ovo što želite napravit neće pomoć, jer nema veze sa podrivanjem, preplitko je i neće potrgat tlo, pogotovo ako se ne uradi usred ljeta po najvećoj suši.

Sve ja vas razumem i to do sada je i radjeno samo je dalo malo efekta. Ocigledno je da se treba baviti vise problemom koji sam zamolio da mi se resi, tj. veza prikljucka i samog traktora.
O mojoj zemlji i mojoj njivi najlepse bih vas molio da izbegnete dalju raspravu.
Ako vec niste se upristojili da mi pomognete suzdrzite se o raspravi da li meni to treba ili ne i koji su efekti. Pozdrav

Svakom obradom zemlje na kosini samo povečavaš erodivnu moć vode. Bilo bi ti bolje da taj teren zatraviš.

Postovani da li ste vi upoznati sa pojmom drenaza ili jos prostije zeciji kanal?
To sto vi pominjete da zasad i njivu "zatravim" da jesam ali mnogo gore nego kada se u rano prolece obradi mislim podrivac, freza i zaore po brazda sa svake strane spalira ili zagrne. Pozdrav

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Chokac ljudi su u pravu,i u krajnjem slučaju samo ti žele pomoći.Nemaš se što pjeniti.Ako već sve znaš bolje od nas čemu onda uopće pitaš za pomoć?I da,kosine se zatravljuju a rigolanje je trebalo obaviti prije sadnje.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Dečki,

Koji je malčer - helikopter za tv 420 od ovih silnih ponuda proizvođača na netu najbolje uzeti?

Trebao bi nešto za visoku travu, ne mislim kositi svaka dva tjedna...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
Samo tko će platiti Strojometalovoga???

Na vrh