• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,811
@ZJ
Ti si spreman svakome u svakom segmentu dati savjet kaj i kak napraviti. Kad neko nekaj napravi uvijek ali uvijek najdeš neku zamjerku i kritiku, trebali ste ovak, trebali onak.
A gde su ti tvoji radovi koje si ti sam ali baš sam izmislil (kopije se ne racunaju) i samostalno svojim rukama napravil?
Tvoji alati su najbolji i najkvalitetniji. Od pile, flakserice, baterijskog, elektro alata, ručnog alata..... a ja znam da svi skupa imaju jako jako mali broj radnih pa po mom misljenju nisu alati koje guraš kao da su se otplatili neznam kolko puta.
U varenju si doktor, odabir elektroda, aparata, postupaka... ma inžinjeri su goli *****, a kad smo te pitali za golublju kakicu na puferu.... nisam ja, sused je varil.
I tako dalje da nebi napisal previse onoga kaj sam doživel od tebe.
Znaš ti puno stvari napraviti. I to kaj napraviš je bolje nego tvornica, ali to traje.... i ti kad nekaj radiš radiš sa strahom kak bu ispalo ;)

Naša matematika je na nuli, to sam ti več jednom napisal, platil si i više nego kaj sam ti računal kad sam ti Štorka slagal. Ovo sve poslje je bilo na prijateljskoj bazi napravljeno i kompenzacijama plačeno, ali dalje..... rekel je jedan koji ti je uslugu radil. Nema tih novaca da se ispune ti zahtjevi.
 

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,524
Nije bitna veličina rupe ako je dosta debela ova stjenka, pa nema puno prostora između klina i traktora za klapat ako kužiš kaj hoću reć
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,325
Na slici se vidi šasija. Cijevi šasije su 200x80x6. Na sanduku je šasija 140x80x5. Osovina je kupljena nova 80x80 nosivosti 8 tona, cilindar novi, gume 445/50 R19,5 kamions
Kolega Tommy, nisam komentarisao prikolicu jer je lijepo uređena, ali već kad si rekao da si magistar strojarstav to je već nešto ozbiljno, a za stručnjaka imam primjedbe. Izbor matrijala za šasiju je upitan, oblik i izvedba šasije je takođe upitna, a to ću ovako. Za pravljenje konstrukcije i izbor matrijala inžinjeri mašinstva trebaju da vode računa o nabavci matrijala i cijeni proizvoda, težini proizvoda, iskorištenosti matrijala, rasporedu i načinu postavljana nosača tako da oni mogu da podnose maksimalna opterećenja. Prikolica ima oslonac u tri tačke dva točka i ruda, opterećenost nosača je takođe u tri tačke. Ali dobro ovo je ovako, u proračunu veoma dobro znaš koliko sile trpi ruda , a koliko ova dva bočno dužinska nosača, prema opterećenosti zone nosivosti u tri tačke ova dva vanjsko dužinska profila ispadaju iz tih zona, koja je njihova uloga i dali su potrebni takvi. Takođe ta dva duzinska profila nemju nikakvu ulogu u torzionom otporu koju djeluje na prednjoj strani priloice ( u prednjem desnom dijelu 1/3 ukupnog tereta, druga strana prazna) sila nsatoji da taj dio prikolice ( Ugao ili ćošak) savije svo opterećenje prima ruda i poprečni profil koji povezuje dužinske vanjske. bez pola dužinsko vanjskog profila imaš istu nosivost.
No dobro komentarisao si kvalitete varenja, kao stručnjak bi trebao da ideš pravcem objašnjenja, matrijal je određenog hemijskog sastava u kojem je ugljenik i drugi legirajući elementi raspoređeni o određenoj rešetkastoj strukturi, u zoni vara gdje je dodat matrijala zavarivanja je hemijski sastav sa rasporedom istog sličnog ili drugačijeg rasporeda elemenata u rešetkastoj strukturi, a zona oko vara zbog uticaja brzine dodavanja temparature i vremena hlađenja, mase matrijala koja brzo odvlači toplotu i zaštite varova od kiseonika, su u takođe nekom obliku strukture. Takvi različiti oblici rešetkastih struktura i su pod unutarnjim naponom, pa moze da dođe i do loma. Zbog takve strukture lomovi se javljaju ne po varu već u određenoj zoni koju kao inžinjer trebaš da opišeš, te prilikom snimanja vara koje si naveo kojom metodom, nisi navodio koje su kritične zone zavara i kako se izbjegavaju. Znam da na forumu ima mnogo varioca atestiranih, rade mnogo, ali priče o kvalitetu vara bi se trebale temeljit na ovim detaljima.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,475
Nisam shvatio iz napisanog gdje je točno problem sa oblikom šasije i izborom materijala.
Rudo nije istih dimenzija kao uzdužni nosači šasije, rudo je 150x150x8 mm. Može prijedlog kako bi ti to izveo, skica... Mozda misliš da je trebalo izvesti šasiju u V-obliku.
Što se tiće komentara zavarivanja, ovo je poljoprivredni forum i nismo svi ovdje atestirani zavarivači ni inženjeri strojarstva da bi se na taj način ulazilo u problematiku zavarivanja da bi svima bilo jasno. Pokušavam ne komplicirati stvari...
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,325
Pogledaj oblik šasije na video koji si juče postavi i oblik šasije na tvojoj prikolici, ili oblik šasije tvoje prikolice i oblik šasije prikloca koje sam je postavio pa usporedi a kao znalac moraš znati razlike,. Recimo na prikolici sa duplim točkovima (vozi bager od 5 tona), čemu služe poprečne cijevi okruglog profila, zašto baš okrugli i da naglasim da su bešavne cijevi.
Što se tiče matrijala inžinjerima je osnovica tehnička mahanika i mašinski matrijali, a varaenje je jedan od oblika spajanja tih matrijala. Ti si imao ozbiljnu raspravu oko varenja, u rasprave neidu ljepota vara nago svrha i kvaliteta a kvaliteta zavisi od onoga što sam naveo, to je osnovica.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,505
A majketi,koje probleme i nauke stvarate oko jedne najobičnije prikolice 😱🙄🤭
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,475
Tehnostroj radi v izvedbu od polovice prikolice. Moj prvi plan je bil da se radi na isti način ali sam odustao od toga jer onda rudo dolazi u visini ostatka šasije, prikolica se kopča na gornju vuču i to mi je nepovoljnije radi načina opterećenja traktora. Htio sam da se kopča na donju vuču ili da se gornja spušta skroz u donji položaj kod kopčanja što je nemoguće kod V izvedbe.Osim toga to je i kompliciranije za izvesti u kućnoj izvedbi.
Što se tiće tvoje prikoljce, naravno da znam ćemu služe okrugle cijevi postavljene popreko. Po mojem mišljenju postavljeno ih je previše dok je uzdužni nosač (vizualno) preslab. Možda nije ali to bi trebalo računski provjeriti.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,811
Oni nikakve.
Tam neki inžinjer izmisli i nacrta.
Tam negde neko skroji elemente.
Sastavljači u šabloni ili bez nje poheftaju.
Varioc zavari s onim kaj mu je inžinjer zadal.
I lakirer pofarba.

Zato ti imaš brige jer moraš biti 5 u 1 ili 1 od svih njih 5 ;)
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,475
Oni nikakve.
Tam neki inžinjer izmisli i nacrta.
Tam negde neko skroji elemente.
Sastavljači u šabloni ili bez nje poheftaju.
Varioc zavari s onim kaj mu je inžinjer zadal.
I lakirer pofarba.

Zato ti imaš brige jer moraš biti 5 u 1 ili 1 od svih njih 5 ;)
Oni nemaju tolko mudrijaša 😉 Tam se zna ko je zadužen za mudrije a ko za delati... 😛
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,811
Pa to sam i napisal, nema pametovanja. Rad, rad i samo rad.
A najzaslužniji radnik je onaj u prodaji koji uspije utopiti i naplatiti proizvod.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Nama bar nije dosadno, a i uvek nekakvog posla imamo.
Ja danas napravil par počasnih krugova oko cijevi, glava mi puca i danas od posla opet niš.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,811
Bormeš i mene glava danas rastura. E sad jel to do ovog vjetra ili boli kak i šuplji zub :unsure:

Ali drgljam nekog vraga. Čekam da rastepe mašinu pa da preprešam klipnjaču na radilici i u međuvremenu kurim peč.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Potaknuli ste me svojom diskusijom da postavim dvije slike svojeg kombiniranog uratka. Predviđena je za 3,5 t, da bude što lakša, pomična osovina uzduž prikolice, za prijevoz različitog tereta, od rasutog do trupaca od 8,5 m duljine (uz produljenje ruda za 1,2 m). Osnovni profili šasije su C160x60x25x3. Sanduk je zapremnine 1,8 kubika. Možete pucati.




Prikolica.jpg
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,325
Tehnostroj radi v izvedbu od polovice prikolice. Moj prvi plan je bil da se radi na isti način ali sam odustao od toga jer onda rudo dolazi u visini
Da kada je V izvedba , a u skraćenoj V izvedbi , dio šasije se obezbjeđuje sa torzionim otporima, Pogotovo što ova vozi bager, a kašika je visoka i pravi ozbiljnu nestabilnost, da šasija izdrži takva opterećenja. ubacivanjem cijevi dovodi se u spregu dio šasije koji je ravan. Jeste da su nosači potanki ali to se i traži da sto manje matrijala može da zadovolji zahtjeve.
iwanho, da odlično odrađeno to sam mislim i rekao kad si je postavio, tako jednostavno,lagano a opeet itekako praktično.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala. :ppozdrav:
Da radim drugu, ali to sigurno neću, mijenjal bi vjerojatno samo neke sitnice.
Ova je skoro ravna kada se prikopča, ali to nije bilo ciljano. Došlo je zbog detalja produljenja ruda uz korištenje istog vučnog oka. Jesam li u krivu ako držim da nije bitno ako je na prednjoj strani malo niža nego kod osovine. Meni se čini da je to povoljnije kod vuče uzbrdo, nešto veći pritisak na kuku.
 

Najnoviji postovi

Na vrh