• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice za razbacivanje stajnjaka

Konjokradica

Aktivni član
Tu od
23 Tra 2023
Poruka
109
Zbog cega mi pucaju sarafi na letvama i letve savijaju?
Majstor sve mijenjao prije 4 godine,novi lanci,nove letve,sarafi, i stalno mi se to dogada
TO
20251113_135415.jpg
I to
20251113_135421.jpg

Cak mi jedanput otislo u gumu i moral sam mijenjati,
Sip orion 60 pro

Posljednje uređivanje od moderatora:

jacko

Aktivni član
Premium
Tu od
4 Ruj 2014
Poruka
138
Ili preskoči lanac pa se malo zakrene i onda zapne za razbacivače na prijelomu kad ide ispod poda..

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,527
Mozda su preširoka u odnosu na orginal i zapanjujuće za šasiju, pogotovo ak se malo istegnuo lanac...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,763
Ne znam kako je kod sip-a ali ja sam kod svoje mengele skužio da zapne u nosać kuke i tu mi radi svake godine probleme. Sad sam složio vodilicu jer nisam stigao mjenjati letve kad je bio odvoz i za sad radi bez problema. Najvjerojatnije da negdje zapne na šasiji, ako su predugački lanci oće naprijed zapeti u prolasku sa gornje strane preko lančanika.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,384
A u kakvom je stanju pogonski zupčanik, da nije poderan pa lanac preskoči i zakrene letvu?

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
331
Kod prikolica koje imaju transportne lance super bitne su dvije stvari:
prvo - oba (ili više lanaca) moraju biti sa istim brojem članaka jer u suprotnom će biti različita brzina lanaca (ako su na istim pogonskim osovinama) i to će dovesti do lomova.
drugo - lanci moraju biti sa parnim brojem članaka, jer će se u suprotnom lanci u pogonu uvijati i trgati letve. Obavezno uvijek skraćivati lance (oba ili više njih) odjednom za dvije karike. Pretpostavljam da je to ovdje slučaj, lanci se uvijaju u radu radi neparnog broja članaka, nije se vodilo računa o tome prilikom montaže. Točno prebrojite karike (znam da je malo problem jer su lanci dugački) i svedite ih na parni broj.

Konjokradica

Aktivni član
Tu od
23 Tra 2023
Poruka
109
Onda zasto bi
Kod prikolica koje imaju transportne lance super bitne su dvije stvari:
prvo - oba (ili više lanaca) moraju biti sa istim brojem članaka jer u suprotnom će biti različita brzina lanaca (ako su na istim pogonskim osovinama) i to će dovesti do lomova.
drugo - lanci moraju biti sa parnim brojem članaka, jer će se u suprotnom lanci u pogonu uvijati i trgati letve. Obavezno uvijek skraćivati lance (oba ili više njih) odjednom za dvije karike. Pretpostavljam da je to ovdje slučaj, lanci se uvijaju u radu radi neparnog broja članaka, nije se vodilo računa o tome prilikom montaže. Točno prebrojite karike (znam da je malo problem jer su lanci dugački) i svedite ih na parni broj.
Jedan lanac ide brze od drugog

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
331
Onda zasto bi

Jedan lanac ide brze od drugog
Različit broj članaka daje različit prijenosni omjer, lanac sa manje karika brže će 'okrenuti' cijeli krug, nego onaj sa više članaka.

Konjokradica

Aktivni član
Tu od
23 Tra 2023
Poruka
109
Isti su clanci sve je u paru,no mene i dalje muce napinjaci to sve nesto vareno i valjda zato preskoce kad nisu isto napeti

To

Prilozi

• 20251117_090018.jpg
    20251117_090018.jpg
    31.4 KB · Pregleda: 15
  • 20251117_090028.jpg
    20251117_090028.jpg
    34.8 KB · Pregleda: 15
Na vrh