., dragi moj narode!, moji forumaši i forumski prijatelji!
.,dok čekam rodju VranićD sa njegovom ekipom za keljenje slikic!., odlučil sam., a fala Bogu! imam vremena na zasluženom sam godišnjem!, snig lipo pada!, hehehe., da Vam napišem par besed - crtic - štiva!., pa čitajte moj narode!!!
., O pogonskim prikolicami!., delale su se pogonske prikolice u tomi!, ali vrlo malo prikolic je napravno iz razloga ča je bilo puno problema oko prenosa snage sa traktora na prikolicu!., problem je uvik bil ljudski faktor., znači čovik!, pogon prikolice je bil isključivo namjenjen za loše terene, zemlju, blato, djubar, livadu, šumu,... ALI samo onda kada je trebalo traktoriću pomoć!., a ča se delalo?., lipo čovik upali pogon prikolice preko kardanskog vratila - kardana i samo piči po gasu!, rezultat., pa ni bilo rezultata pozitivnoga, bil je rezultat polomljeni prenosnici; zubčanici, ovakovi ili onakovi, kardanska osovina - kardan., kako na pogonskoj prikolici, tako je bilo parade - lomljave u traktoriću!!!., u tvornici tu i takovu rabotu prekrižili - izbacili iz serijeske proizvodje!!!
., e sad traktorići - transporteri!., krenulo se sa uvozom takovi., kako traktorića paskvalija!., isto tako priključne opreme, dijelova pa i traktorića - transportera, kultivatora motorni!., lagano tvornica najprije uvozi kompletne traktoriće i motokultivatore!., a onda pomalo i u rastavljenom stanju pa ji sklaplje u tvornici kod nas; "tomo vinković" Bjelovar. Traktorići i kultivatori imadu na pokrovu motora - haubi uz tomin znak i znak - natpis Paskvali!!!., da bi pomalo krenula velika proizvodnja i kod nas po licenci ku smo očito dobili ko DAR zbog ratne štete; ITALIYA - YUGOSLAVIA!...
., jako dobro pokazala se montaža i proizvodnja motokultivatora sa razno - raznim priključnim orudjem; plugom za oranje, plugom za vadjenje krompira, plugom za delat rede i nagrtanje krompira - takozvani jarkač, frezom, štrižnom kosom, cikularom, mlinom čekićarem, krunjačem kukuruza, pumpom za vodu, agregatom za struju, ..., onda na red dolazi prikolica!., ali uz običnu vučenu prikolicu, na red dolazi pogonska prikolica nosivosti od 1000 kg ili 1 t /tone/., izvaredna konstrukcija, lagana montaža na motokultivator isto ko i freza., ta i takova prikolica puno je ljudski koraka spasila!, puno je razno - razni asortimenata, svega i svačega prepeljala!., reklo bi se u našem narodu sa voga terena!., sam je dragi Bog! poslal i skoval!!!...
., ovo je prvi del!., ima ga još!!!...