• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem na IMT 533

O

Odessa88

Guest
Evo da javim sta sam uradio.Juce kupio ulje Viskol i dolio u hidraulik,islo jedno 3 litre.Nije teo da upali traktor juce pa sam ostatak posla uradio danas.Probao sam danas da podigne sa kuglicom reko posto sam dolio ulje i nije hteo_Otkacio sam automat i podigao do kraja sa kuglom,izmerio i bilo je negde na 24-25cm.Podigao sam sa rukama i imao je onako dosta praznog hoda.Odsrafio sam gornji granicnik i polako sam podizao kuglicu dok nisam izmerio 26.5 plava mera i zelena 29.5.Onda sam zasrafio granicnik i opet sastavio automatsku da probam.I islo je bez problema.Pre nego sto sam sastavio automatsku kuku opet sam podizao sa rukama i ima jos hoda do tvrdog.Posle sam izmerio koliko sam pomerao granicnik,1cm sam ga pomerio samo.

G

goran

Guest
Pit. Danas ubacao prikljucke pod supu sa 539 i vidim curi ulje ispod onog poklopcica u koji ulazi cevka sto vodi ulje kad je hidraulika dignuta, oba srafa dobro pritegnuta i hidraulika podrhtava i kad nista nije zakaceno.Sta moze da bude
Odg. Muhanicar:Zamijeni O-ring na poklopcu.
Zamenjeni na oba kraja cevi iako nisu bili losi i opet isto

B

Bobo

Guest
Odessa, eo vidis, da si odmah poslusao, ne bi bilo nikakvih problema a ovako si stalno nesto izmisljao sa strane... Inace, ulja u 533-539 u hidrauliku i mjenjac ide 28l tako da ce se hidraulika podoci i s 10l u sustemu, tj dok god se vidi ikakav trag na mjeracu, pumpa bi trebala podoci hidraulik.

Gorane, u poklopcic idu dvije gumice. Posto ima dvije rupe, trebaju biti i dva o-ringa... Mozda si tu nesto promasio?

Inace, kad poklppac vec skines, uzmi neko ravnalo, pa pogledaj je li poklopac ravan sa svih strana, kao i poklopac hidraulika na koji se ovaj poklopcic zasarafljuje. da budes 100% siguran u ravninu, uzmi neko aluminijsko ravnalo-kutnik i pogledaj s time.

O

Odessa88

Guest
Odessa, eo vidis, da si odmah poslusao, ne bi bilo nikakvih problema a ovako si stalno nesto izmisljao sa strane... Inace, ulja u 533-539 u hidrauliku i mjenjac ide 28l tako da ce se hidraulika podoci i s 10l u sustemu, tj dok god se vidi ikakav trag na mjeracu, pumpa bi trebala podoci hidraulik.

Gorane, u poklopcic idu dvije gumice. Posto ima dvije rupe, trebaju biti i dva o-ringa... Mozda si tu nesto promasio?

Inace, kad poklppac vec skines, uzmi neko ravnalo, pa pogledaj je li poklopac ravan sa svih strana, kao i poklopac hidraulika na koji se ovaj poklopcic zasarafljuje. da budes 100% siguran u ravninu, uzmi neko aluminijsko ravnalo-kutnik i pogledaj s time.

Jel kad radi traktor neko vreme pa kad izmeris ulje u hidrauliku posle toga jel onako penasto??Ja ga nalio ima ona crta donja ispod koje pise malo ima ona srednja i ona gornja izmad koje pise mnogo i izmedju srednje i gornje dve strelice,valjda to pokazuje da negde izmedju te dve crte treba.Ja sam ga do izmedju tih nalio,izmedju srednje i gornje.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Računaj da ta 2 o-ringa moraju izdržati 200bara. Nije to običnan o-ring.

G

goran

Guest
E to gde je uokvireno tu kod mene nije imalo nista kad sam skinuo sad, a to je skidano jos pre oko 8god.,znaci radilo sve uredno posle, a onda pocelo da curi sta moglo da se desi sa tom gumicom

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Mogu nagađati ..može biti da ju je pritisak izbacio van .
To se moglo dogoditi ako su vijci bili labavi ali si nešto majmunirao kao odesa pa si dizao nešto teško , ili su poluge do krjaja pa nema praznog hoda ..ma može biti sto čuda .
Probaj se sjetiti kaj si radio prije nego je počelo curiti ulje ?

B

Bobo

Guest
Imbus saraf sa strane se odvrne, i to mu je jedini mjerac...

Traktor postaviti na vodoravnu povrsinu i odvrnuti vijak (nalazi se s desne strane traktora na kucistu sa strane, recimo u ravnini sa sjedalom) izvije se taj vijak (cep) i toci se ulje dok ne krene na njega curiti. Mozes i kroz rupu gurnuti prst, pa vidis koliko ti ulja fali i da li uopce fali...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Jel zna neko gde se nalazi merac ulja u hidrauliku na Imt 549??
Koliko je taj kod tebe?
Divim se ljudima koji sjednu , okrenu ključ i voze dok ne stane .
Ima ih i koji tako voze auto .
Kad i barem ja mogao biti takav .

O

Odessa88

Guest
Imbus saraf sa strane se odvrne, i to mu je jedini mjerac...

Traktor postaviti na vodoravnu povrsinu i odvrnuti vijak (nalazi se s desne strane traktora na kucistu sa strane, recimo u ravnini sa sjedalom) izvije se taj vijak (cep) i toci se ulje dok ne krene na njega curiti. Mozes i kroz rupu gurnuti prst, pa vidis koliko ti ulja fali i da li uopce fali...

Bobo da nemas neku sliku da vidim tacno gde je to.Pa zar u 549 se ne toci pored menjaca kao na 539???

O

Odessa88

Guest
Koliko je taj kod tebe?
Divim se ljudima koji sjednu , okrenu ključ i voze dok ne stane .
Ima ih i koji tako voze auto .
Kad i barem ja mogao biti takav .

Nije to moj traktor.Nego od strica.Pogledao reko ima klasicni merac kao kod mene na 539 al nije tako.Pa reko aj bas da pitam gde je.A i sto je cudno jer kod njega onaj granicnik o cemu smo pricali za moj 539 al kod njega je skroz gore i on gura kuglicu bukvalno do kraja.:confused:

B

Bobo

Guest
Toci se pored mjenjaca, kao i na 539, ali taj saraf sa strane mu je mjerac... kad na njega krene curiti ulje, usuto je dovoljno.

Sliku cu potraziti, mislim da nemam...

Granicnik mu je skroz gore iz vise razloga... sam ga je odvrnuo, ne zna ni on zasto, nekada je otvaran poklopac hidraulika i ima lufta u sipkama (nije dobro podesena dvokraka poluga na pumpi) pa zato. Trece je da mu je zastekalo poluzje od gornje poluge (cesta pojava na 560, na 549 rjedje al se dogodi) pa mu nije dizalo prikljucke dovoljno visoko, pa je stric sam pomaknuo granicnik, jer je mislio da ce tako rijesiti problem.

EDIT: pogledao sam... nemam sliku... uglavnom, jedini imbus vijak koji postoji tamo, ne mozes ga promasiti... Imbus 12mm mislim da je.

O

Odessa88

Guest
Jel ce biti dosta ako uzmem 5 litara Antifriza da natocim u 539??Posto ide 8.5 litara ukupno mislio sam staviti 5 antifriza i ostatak od 3.5 da natocim vodu.Jer mora destilovana ili moze i obicna??I one stucne za vodu sad ne pustaju nigde pa neznam dal bi bilo bolje da ih zamenim prvo ili da natocim samo posto sad ne pusta vodu nigde pa ne bi i da menjam te gume sada jer je brrrr...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Aha to je to znaci.Hvala na trudu
Misliš zato kaj sam se išel saginjati?
Jel ce biti dosta ako uzmem 5 litara Antifriza da natocim u 539??Posto ide 8.5 litara ukupno mislio sam staviti 5 antifriza i ostatak od 3.5 da natocim vodu.Jer mora destilovana ili moze i obicna??I one stucne za vodu sad ne pustaju nigde pa neznam dal bi bilo bolje da ih zamenim prvo ili da natocim samo posto sad ne pusta vodu nigde pa ne bi i da menjam te gume sada jer je brrrr...
Ako je konc. dost bu 4 litre (5 litri bu preveč, da ne pojede blok :lol:) Može i obična, ali destilirana je svakako bolja. Crijeva bolje da zamjeniš prije antifriza da nebi poslije bilo :axe:

O

Odessa88

Guest
Misliš zato kaj sam se išel saginjati?

Ako je konc. dost bu 4 litre (5 litri bu preveč, da ne pojede blok :lol:) Može i obična, ali destilirana je svakako bolja. Crijeva bolje da zamjeniš prije antifriza da nebi poslije bilo :axe:[/QUOT

A cist koncentrat nesme da se stavlja????A ima i onaj sto ide valjda cist.Jel ima neke razlike???Mislis da ce skoditi bloku ako je jaci????Mislim sto je sigurno sigurno

Na vrh