ja sam to u ranoj maldosti radi tako sto sam okretao radilicu i kad ventil otpusti, dobije zazor onda jos malo okreceme gledam povecavali se jos i t ga nstelujem na propisani zazor,bregasta je samo na jednom dijelu ispupcena i kad to prdje sve sotalo je isto i bilo gdje da ga stelas je ok, jesma li u pravu,[/QUOT
kod mene pise ovako
1. klip na vagu steluje se 4 i 6 ventil
2.klip na vagu steluje se 2 i 5 ventil
3.klip na vagu steluje se 1 i 3 ventil
zazor usisnog 0.25mm, zazor izduvnog 0.3 mm
pa gdje ima objasnjenjo to stelovanje pa da pogledam
Klip se nalazi u GMT ili DMT, bar je takav izraz kod nas, a bregasta na vagi.Aj ti plati majstoru da ti to napravi prvi put. gledaj sta i kako radi i naucit ces se.
Muhanicar, kako prvi klip na moze biti na vagi? Ocito imamo jedan izraz za dvije stvari... Ja uvijek stelam cilindar po cilindar u taktu kompresije na GMT i koliko znam da je to takodjer ispravan (univerzalan) nacin stelanja vantila.
Ne na vagi nego idu u otvaranje 8):scratchZnam ali ne da mi se objašnjavati . objašnjeno je več 100 put ..
Ako se štela prvi usisni od drugog i ispušni od trečeg su na vagi itd .
Ti izgleda ne razumiješ kaj znači " na vaga "
Možda se Bobo nije dobro izrazio ali ako štelaš ventile kad su na vagi onda je to najpogrešnije objašnjenje do sad napisano.Klip se nalazi u GMT ili DMT, bar je takav izraz kod nas, a bregasta na vagi.
Sjeti se dok sam ti napisal postupak kak se štela, rekel si da si moraš to nekam pospremiti jer si počel zaboravljati, mada je i tvoj sistem ok (ustvari to je isto)
Jel' zaista potrebno štelati ventile tako često?...:madmana:Stelam ventile svake druge godine, sto mi dodje nakih 1000 radnih sati i nemam problema ni sa jednim traktorom.
kod normalnog i očekivanog habanja zazor ventila se smanjuje a ne povečava .vjerujem da kod kvalitetnijih strojeva nije, jer se stelaju zbog povecanja zazora koje nastaje uslijed trosenja habajucig dijelova,
Kolektor potokariš,to je ono mjesto di četkice dodiruju rotor.Tek toliko da se malo poravna.
Hvala, dobro razložil.
Našel sam krivca. alternator slabo puni...
Pred mnogo godia sam menjal iz diname na alternator. Stavljen je neki rabljen.
B+ sam vezal na akku.+ a d+ na ključavnicu na broj 15. Nisam stavljaj žarulje.:scratch
Sad me interesira ak stavim nov alternator od 539, dali se vrti u pravom smjeru i kak da vežem žarulju.