Eto, vidis...Nema sanse da moj "Ferda" ide ikud iz dvorista. Treba mu spomenik dici na sred sela
!!
Ma sto je moj tetak (inace dipl. ing. gradjevine) rekao jednom prilikom kad sam ga pitao kad ce si kupiti traktor.
"Kupit cu ga kad budem za njega imao i potrebe i vremena. A to ce biti takav traktor koji se nece kod mene pokvariti tako cesto, a kad se i pokvari da ga i ja mogu popraviti svojim kompletom alata (inace komplet vilastih kljuceva, dvoje koombinirke, cekic i garnitura odvijaca)."
Tu je dao jedan primjer iz sela koji dobro opisuje covjeka koji samo zna donekle raditi s traktorom na svoja 3-4 jutra zemlje a nema pojma kako sto radi na njemu, cak ga nikad i ne podmazuje a traktor radi i radi i radi. Cak zove ljude da mu mjenjaju ulje, jer se u to ne razumije...
Koliko puta sam po selu trazio AC pumpu, visokotlacne cijevi za gorivo, remen, crijeva za vodu... Sve to sam nasao u selu s 40-ak kuca i s 30-ak traktora. Ja sad imam komplet crijeva za vodu, dva kompleta visokotlacnih crijeva, rezervnu vodu pumpu, 2-3 remena, obloge kocnica i jos kojecega i svacega sto nekad nekome moze i posluziti, pa cak i meni.
Ovi sto kazu da je poluproizvod, ne bih se slozio s njima, ali kad djelova ima DOSLOVCE na svakom cosku, jeftini su. Cak imas izbor oces "Bolje" il "malje bolje" djelove posto ih prave na svim stranama svijeta. MF je napravio dobar posao prodavsi licencu Indijcima i Turcima
Bosonoga: AC pumpu imam na 539 neku "lijevu" i s njom nemam problema. Staru pumpu cuvam, jer i s njom "radi" al samo malo trokira, al do kuce se dovest s njom moze. Krajnici spona su oduvijek bili losi. na 549 nije ni jedna zastitna guma citava, i uopce se zbog toga ne "zderem", a traktor ima nesto preko 1000 radnih sati. na 539 sam ugradio mazalice u krajnike i to je radilo super. Sad imam na 539 sva 4 krajnika nova i dok gume ne ispucaju, necu dirati nista, al lako se ugradi mazalica u svaki i guma ni ne treba.
Najbolje mi je kad kazu: Ma za "rusa" ima djelova gdje god hoces, "samo" odletis do Rume na vasar (koji je jednom mjesecno) i imas sve za njega tamo. Il ak je hica, "skoknes" do madjarske i tamo nadjes. Ovo je OK za pogranicna podrucja, al meni ni Madjarska ni Srbija, pa cak ni Bosna nisu blizu, kad je nesto hitno.