• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
sad je samo pitanje kako proći na natječaju

Moraš imati jako dobar projekt. Ne smiješ biti nikome dužan, ne smiješ biti kažnjavan za djela u gospodarskom poslovanju...
Moraš si postaviti jasan cilj što želiš napraviti s novcem kojeg tražiš od EU.
Ne smiješ mudrovati i kalkulirati, jer će te uhvatiti.
Ako si to osnovno ne posložiš znaš i sam.

A što se tiče ostalog, nama je za šumarstvo odobren program i određena je svota novca, ali mene muči nezainteresiranost šumoposjednika za povlačenje novca, jer ako im je u udruzi problem godišnja članarina od 100 kuna, onda o čemu pričamo. A imam 8000 ha privatnih šuma u bližoj okolci i šumske ceste u šumama šumoposjednika se financiraju sa 100 %, ali je projektna dokumentacija skupa. 15000 kuna po kilometru ceste. Kad sam predlagao da članarina bude 100 kuna po hektaru, htjeli su me razapeti. A to je samo dio novca koji se nudi.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Nisam dužan, nisam kažnjavan, hoću hektar, dva lješnjaka i par hektara ratarstva i to je to, ako za to moram pisat par kila papira odmah odustajem, jasno treba mi traktor i ovo gore što sam pisao.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
zombi@ ne kužim kak si dobio samo 50% od onih 50% što si trebao dobiti kod kapitalnih ulaganja ?
Ja sam se javljao tri puta na kapitalna ulaganja i svaki puta sam dobio oko 40% od ukupnog iznosa ( naravno bez pdv-a ).
U ovoj opciji sa ruralnim razvojem ćeš sigurno dobiti svotu koja će ti biti odobrena, nema tu nikakvih kamuflaža, ipak su to međunarodni fondovi.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,598
Ako se ne varam kapitalna nikad ni nisu bila 50%. Znam da smo kupovali po 25 i 40% iako u konacnici je stizalo nesto manje ali je svakako bilo dobrodoslo. I jednostavno. I odobreno. A ne ovo navali narode dizi kredite, a nikakvi fondovi jos i ne postoje

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Nisam dužan, nisam kažnjavan, hoću hektar, dva lješnjaka i par hektara ratarstva i to je to, ako za to moram pisat par kila papira odmah odustajem, jasno treba mi traktor i ovo gore što sam pisao.

Nemoj samo tako odustati, hrpetina papira će trebati sigurno ali to će ti sve odraditi agencija koja će te voditi kroz natječaj. Ovi programi su sada puno jednostavniji od Saparda i Iparda koji su prošli ali moraš znati da nitko neće dati tolika bespovratna sredstva bez "hrpe papirologije". 8,5 kg su teški bili papiri kad sam ja slao prijavu za IPARD.
Moraš se samo naći u okvirima i mogućnostima koje trenutno možeš ostvariti i nema šanse da ne prođeš na natječaju. I zato samo hrabro !!

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Mene zanima ako uzmem kredit naprimjer 300.000 kuna za kupnju strojeva i zemlje i poslije dobijem povrat 90 posto jel ja to mogu banci odmah vratiti ili baš moram otplaćivati na 5 ili 10 godina. I druga stvar ako ne mogu vratiti banci jel mogu tih 270.000 kuna što će mi oni dati potrošiti gdje ja hoću. Razmišljao sam o lješnacima, nekom manjem traktoru i prikolici i kupiti još kakvih 5-10 hektara zemlje koliko mogu obraditi s takvim traktorom.

Ako dobiješ povrat od XX% ti novci sjedaju na tvoj račun i sa njima radiš što god hoćeš, osim ako te tvoja banka ne uvjetuje ,kod sklapanja ugovora, da po dobivanju nepovratnih sredstava moraš smanjiti glavnicu. U bilo kojem slučaju dobro prolaziš.
Poljoprivredno zemljište za obradu nećeš moći kupiti , barem ne u ovim mjerama.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Podnio sam zahtjev za povrat od 180.000 kn,da bi dosla odluka(za nekih 14mj) da mi od tih 180.000 kn sto su mi trebali isplatit budu isplatili 90.000kn...
To mi za zadnji zahtjev sto sam podnosio (onaj zadnji dan sam predao kad su rekli jos 5 dana ili je bilo nesto tako jako malo vremena do moguce predaje papira).. dok je zahtjev prije toga bio isplacem u punom iznosu.. hocu reci, da su isplacivali kako su kome htjeli i kako su bili s novcima..

Za ruralni razvoj bi to trebalo biti drugacije. Normalno,ako europska komisija potpise

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ništa dok EU ne potpiše, ovima našima nije za vjerovati i osobno idem u to jedino ako mi odobre 90 posto povrata makar pisao pet puta projekte tj javljao se na natječaje, da idem u neki jači kredit ne pada mi na pamet u ovim uvjetima.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Evo par informacija koje sam uhvatio u Poljoprivrednoj emisiji, dakle u startu je povrat novca 50 posto i postoje četiri okolnosti gdje se može dobiti još 20 posto, znam da je jedna mladi poljoprivrednik, ako može netko napisati preostale tri i zanima me jel ima negdje na netu primjer nekog projekta da vidim kako to izgleda. Može se lova dobit i za kupnju zemlje u iznosu 10 posto vrijednosti cijele investicije, za ove prve mjere se mora imati 6.000 eura prihod OPG-a, ne znam na koji prihod se procjenjuje pola hektara jabuka i hektar kukuruza? Zatim za kupnju traktora gdje za one skuplje od 200.000 kuna treba neka studijska analiza ili procjena, al to me ne zanima jer idem na jeftiniji, daju lovu i za ograđivanje voćnjaka itd.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Ljudi nije ovo rasprodaja pa da ce nestati, polako ima vremena, treba vidjet kako ce to sve bit u praksi pa si poslozit svak sebi kak mu najbolje odgovara spram potreba i mogucnosti otplata. Netreba bit uvijek i u svemu prvi... nek se led probije pa cemo vec znat sta i kako

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Samo polako,to traje do 2020.budemo vidli kak se bude to ponasalo pa se mozda kaj i prijavi.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Za gospodarstva koja nisu u sustavu pdv-a postoji mjera 6 koja još nije na snazi... maksimalni iznos za takva gospodarstva je 15 000E .
Puno više informacija na stranicama APP

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
Donekle je i logično da gospodarstva koja nisu u sustavu PDV-a nemogu participirati visini iznosa kao gospodarstva u sustavu PDV-a, ali mislim da je 15 000 € definitivno premali max. iznos za ta gospodarstva

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Što se uopće može s 15.000 eura, ajde da su stavili 30.000 :( Morati ćemo korigirati projekt jer kupnja novog traktora s tim iznosom neće ići, morati ću se zadovoljiti s nekim polovnim za 2-3 tisuće eura, kupnjom hektar dva zemlje, sadnjom hektara lješnjaka i ograđivanjem svega tu ubacivanjem 100 kokoši u manji ograđeni voćnjak, sad to sve osim traktora jasno ubacit u projekt, a traktor uzeti od viška novca :)

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bem mu miša, pa 15.000€ je tu oko 100.000 kn, odličan novac što se mene tiće. Ako odobre povrat 90%, znači raspolažeš s 90.000 kn za ulaganje u svoje gospodarstvo.
Svakako budem pričekao mjeru 6, pa tamo 2017. probati doći do tih sredstava, a do tada se možda još i nešto promjeni na bolje.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Meni je danas došao čovjek i kaže daj napravi projekt. Želim 500 000 eura.
Kužiš za dobro jutro 4 mil. kuna. Nekako sam ga uspio odvratiti od toga i našli smo se na 200 000. Prvo sam ga ispitao što mu treba. Ako nemate gotovine za pokriti kredit od 250 000 eura jer će dobiti 50 % natrag, ili barem dio toga zašto srljati.
Sada znam što želi i u koju mjeru upada, ali isto, prvi dan objave svi bi sav novac povukli. A i pragovi su takvi da će se podijeliti dosta novca, naravno ako prođe kod EU, ako ne RH sigurno nema toliko novca za isplatu.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Pa nekako je i logično da iznos nije veći od 15 000...jer da bi dobio tih 50% nazad moraš uložit 30t,a to već nisu mali novci,pogotovo za manja gospodarstva koja nemaju velike prihode...
To je vjerovatno nešto kao mehanizam zaštite da se ljudi ne polakome,prezaduže pa evo opet problema...
Da bi se novci povukli treba poradit na tome,znači i prije nego što neka mjera stupi na snagu treba bit spreman!Postoje konzultanti koji rade na pripremi i koji su upoznati sa svim mogućnostima ,pravima,kriterijima za povlačenja sredstava.Mislim da je to jedini način za većinu za doć do nečeg,jer netreba gajit iluzije da će nadležne državne institucije odradit taj dio posla mijesto nas...
Konzultanti djeluju na principu postotka,znači kolko dogovori po sadašnjem stanju 7-8% ide njima,što je po meni malo previše ,al opet bolje i tako nego ništa...
Ja sam uspio doć do osobe koja to radi za jednu udrugu i preko njih to ide za 2% pa eto uz malo sreće možda i bude nešto.
Kolega isto ide preko njih i skoro da je sigurno da prolazi na natječaju za podizanje novih nasada (jabuka)....pa eto ima šanse samo treba bit spreman i nečekat skrštenih ruku !

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Tko je danas u poljoprivredi kreditno sposoban da digne 500000eura kredit ili koliki je max od 5mil eura.To ni todor ne bi dobio.Ljudi sanjaju da će dobiti silne novce ali buđenje će biti bolno kad uvide da su im novci pred nosom a ne mogu do njih .

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh