Kreće se od krivih pretpostavki,da nama netko nešto poklanja besplatno...Mišljenja sam da nije fer što se potiče samo kupnja novih strojeva ,mogli su spustiti malo kriterije pa dati ljudima i nepovratne pare za kupnju polovne mehanizacije i to ne starije od npr 5 godina za mehanizaciju i 10g za traktore i kombajne i naravno ne mora taj iznos biti kao za nove ali neka su i upola manje pomoglo bi onim ljudima koji ne mogu da kupe novu ali zato mogu dobru i jeftiniju polovnu koja također može da posluži dobro tok taj opg nestane na malo bolje noge da si može kupiti novo .
Ovako po meni pravimo dodatni pritisak na ionako već mali broj onih koji pozitivno posluju da se zadužuju ,što naravno može biti a i ne mora pozitivno ,a diskriminiramo ove druge koji trenutno nisu možda u mogućnosti da budu u tom društvu ,kao ni početnici .
Pogotovo je problem s ljudima početnicima ,protiv njih je sve ,imaju dobru ideju imaju volju ali nemaju adekvatnu i realnu podršku ni od države ni od banaka a ako i imaju onda se kreditiraju i daju im se nepovratna sredstva samo novo ,što po meni nekada nije dobro ,jer vjerujem da se neki poslovi mogu s rabljenom i upola manje vrijednom opremom isto tako mogu postići dobri rezultati ili pak ne mogu?
Pa eto što vi mislite o tome ?
U mjeri 6 se može uzet rabljena mehanizacija. Mene zanima kolko dugo bi se čekalo na povra novca od EU to nisam čuo od konzultanta.
Pa muljalo se i muljače seJa mislim da bi bilo previše muljanja kad bi išli polovni strojevi..
Kreće se od krivih pretpostavki,da nama netko nešto poklanja besplatno...
Već sam napomenuo da smo mi u EU tvorevinu ušli spuštenih gaća i članstvo u istoj svake godine masno plaćamo...neke velike koristi od svega toga nemamo,ali zato trpimo ogromnu štetu...ovim se mjerama ne pomaže našem seljaku,već se pomaže njemačkoj,talijanskoj,francuskoj itd industriji...a njihovu industriju pomažeš samo ako kupiš njihov novi stroj,nikako rabljeni...probaj kupiti neki od naših traktora preko ruralnog razvoja,pa ćeš vidjeti da je to nemoguća misija...
Pa muljalo se i muljače se
Koda nije bilo muljanja i s novom mehanizacijom kada su bila kapitalna ,ode lik kupit berač dobije račun za isti i kapitalna a vrati se doma s autom pa nikom ništa ,koliko je samo puta dobiveno kapitalnih na jedan te isti stroj i da ne nabrajam dalje kako se sve muljalo .
Pa i ribari su dobivali kapitalna za kupnju polovnih brodica pa zašto i mi nebi dobili za polovne kombajne i traktore pa ništa nisu skuplje njihove brodice od naših kombajna i traktora starih 5 godina .
Naravno da bi se trebalo dati nešto manje novca nazad za polovni stroj npr ako daju za novi 50% neka za polovni daju 25% i opet bi se nekom s plićim đepom i početinicima pomoglo ,zašto samo debelim guskama mazati vrat?
Neznam po meni bi to bilo fer .
Ekonomiju ne možeš pokrenuti ako godišnje izdvajaš 600 milijuna eura za članstvo u nekoj umjetno stvorenoj tvorevini od koje nemaš ama baš nikakve koristi...Cilj svega toga je pokretanje ekonomije,poljoprivreda vuče za sobom još puno drugih grana. Kupovinom novog stroja zarađuje trgovac,koji u svojoj tvrtci ima zaposlenu administraciju i radnike,servisere,dakle nekoliko obitelji koje žive od toga. Od kupovine rabljenog koristi ima samo jedan čovjek. I ne pogoduje se samo EU industriji,jer nitko ne brani da se kupuju proizvodi iz bilo kojeg dijela svijeta...
Naši traktori? To postoji? Ja znam jedino za Tuber,a i on je 90% Kinez...
Ekonomiju ne možeš pokrenuti ako godišnje izdvajaš 600 milijuna eura za članstvo u nekoj umjetno stvorenoj tvorevini od koje nemaš ama baš nikakve koristi...
Što je to krenulo na bolje u ovoj državi otkako smo članica EU,pogotovo u poljoprivredi?
Ako ce biti povrata za rabljene strojeve,odu ionako napuhane cijene rabljenih u nebo...
Čovjek mi na predavanju rekao da će bit provjere ko će kupit stroj ili gradit neki objekat,i dobit ćeš neku naljepnicu koja mora bit na stroju odnosto neka tabla na objektu. To moraš imat 5 godina,ako se strga naljepnica moraš kupit novu,jer ako je nećeš imat nećeš dobit povrat novca.